Η μερική ή ολική ανακαίνιση των ξενοδοχείων, οι σύγχρονες τάσεις και ανάγκες του πελάτη –ταξιδιώτη ήταν το θέμα της ημερίδας «Ανακαίνιση & Εξοπλισμός Ξενοδοχειακών Μονάδων» που πραγματοποίησε για τα μέλη της η Ενωση Ξενοδόχων Αθηνών –Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ) την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου.
«Η δράση αυτή αποσκοπεί, όχι σε μια «γενική και αόριστη» συνάντηση στον ίδιο χώρο προμηθευτών και ξενοδόχων, αλλά αφού αρχικά καταγραφούν μέσω της Ενωσης οι πραγματικές ανάγκες των ξενοδόχων, απευθυνόμαστε στους προμηθευτές με σκοπό την όσο το δυνατόν πιο «στοχευμένη» συνάντηση «προσφοράς» και «ζήτησης», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΞΑΑΑ κ. Αλέξανδρος Βασιλικός στην εναρκτήρια ομιλία του .
Η ΕΞΑΑΑ αρχικά διεξήγαγε έρευνα στα ξενοδοχεία – μέλη της, μέσω ερωτηματολογίου, προκειμένου να εντοπισθούν οι προβληματισμοί, οι προκλήσεις και κυρίως οι κατηγορίες ενδιαφέροντος των ξενοδόχων σε ότι αφορά στα θέματα μερικής ή ολικής ανακαίνισης και αγορών. Στη συνέχεια διαμόρφωσε τις αντίστοιχες κατηγορίες συμμετοχής των εταιρειών και απευθύνθηκε στην αγορά, προσκαλώντας εταιρείες – προμηθευτές στις επιλεγμένες κατηγορίες να συνεργαστούν και να προτείνουν έξυπνες ιδέες, οικονομικές λύσεις και αποκλειστικές προσφορές στα μέτρα των συμμετεχόντων στη δράση ξενοδοχείων – με βάση τα συμπεράσματα της έρευνας.
Στο ερωτηματολόγιο τηςΕΞΑΑΑ απάντησαν ξενοδοχεία κυρίως 5*, 4* και 3* που δραστηριοποιούνται όχι μόνο στην Αθήνα –Αττική, αλλά και σε άλλους τουριστικούς προορισμούς, κατά κύριο λόγο 12μηνης λειτουργίας (σε ποσοστό 91%), αλλά και εποχικής (9%) και αναδείχθηκε το έντονο ενδιαφέρον για ενημέρωση σε θέματα «Τάσεων, Ανανέωσης και Ανακαίνισης των ξενοδοχείων» αλλά και «Ερευνας Αγοράς».Τα θέματα που ενδιαφέρουν τους ξενοδόχους, όπως προέκυψε, ήταν κυρίως η μελέτη των αναγκών της μονάδας με τη βοήθεια και τη συνεργασία των εξειδικευμένων επιχειρήσεων της αγοράς σε κάθε επιμέρους τομέα, το μείζον θέμα του κόστους των σχετικών μελετών, υπηρεσιών, ειδών και προϊόντων, αλλά καιη ανάγκη για προσιτές οικονομικές επιλογές στις αγορές.
Oι ξενοδόχοι και οι εταιρείες που συνεργάστηκαν ανά κατηγορία ενδιαφέροντος, συναντήθηκαν στην εκδήλωση «ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ», η οποία περιλάμβανε Ημερίδα, b2b συναντήσεις μεταξύ ξενοδόχων και συμμετεχόντων εταιρειών και cocktail. Η δράση αυτή όπως και η εκδήλωση της ΕΞΑΑΑ δρομολογήθηκε σε συνέχεια της επιτυχημένηςέρευνας και ημερίδας «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ –ιδέες και λύσεις» για την οποία η ΕΞΑΑΑ διακρίθηκε με το βραβείο «ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2015».