από metereologos.gr
Κυριακή 15 Ιουλίου 2018
 
 

«Μειώστε τις συντάξεις, αυξήστε τις απολύσεις»

Σκληροί όροι από το ΔΝΤ για να κλείσει η αξιολόγηση - Επιμένει σε νέα μείωση του αφορολογήτου - Δέχεται την υποσχετική για το χρέος, παζαρεύει μείωση πλεονασμάτων
«Μειώστε τις συντάξεις, αυξήστε τις απολύσεις»
Εκτιμάται ότι το σχέδιο για τον συμβιβασμό είναι έτοιμο καθώς, όπως λένε στην Κομισιόν, υπήρξε συμφωνία ανάμεσα στον Πόουλ Τόμσεν και στη Γερμανία και οι πληροφορίες θέλουν την κυρία Ντέλια Βελκουλέσκου να βάζει στο τραπέζι την κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» στις κύριες συντάξεις, τη μείωση του αφορολογήτου και την κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών, καθώς και την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Ο κύβος ερρίφθη. Το «καλούπι» της συμφωνίας για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι έτοιμο και πλέον η αγωνία κορυφώνεται για τα μέτρα που θα ζητηθούν από την ελληνική πλευρά ώστε να γεμίσει.

Οι τελευταίες διασταυρωμένες πληροφορίες θέλουν την κυρία Ντέλια Βελκουλέσκου να βάζει στο τραπέζι τρία μέτρα-φωτιά:
 • Την κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» στις υφιστάμενες κύριες συντάξεις οι οποίες μετά τον επανυπολογισμό που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου παραμένουν υψηλότερες από τις νέες. Αυτό θα οδηγήσει σε ισόποση μείωση συντάξεων πάνω από ένα όριο, αρχής γενομένης (το πιθανότερο) το 2019.
 • Τη μείωση του αφορολογήτου κάτω από το σημερινό όριο των 8.600 ευρώ και την κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών.
 • Την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων στο 10% του συνόλου των εργαζομένων για τις μεγάλες επιχειρήσεις και κατάργηση της δυνατότητας «βέτο» από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας.  
Την περασμένη Δευτέρα, στο Eurogroup των Βρυξελλών «ακόμη και τα ντουβάρια κατάλαβαν ότι υπήρξε συμφωνία ανάμεσα στον Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ και στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε» λέει χαρακτηριστικά πηγή της Κομισιόν.

Παρά τις φαινομενικά σκληρές δηλώσεις από τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, το σχέδιο για τον συμβιβασμό είναι έτοιμο και ο δρόμος ανοιχτός για να συμβούν τα εξής:

1.
Συμφωνία επί της αρχής στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου για τη δεύτερη αξιολόγηση με ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων τον Ιανουάριο και εκταμίευση των δόσεων.  

2.
Είσοδος του ΔΝΤ στο τρίτο Μνημόνιο με χρηματοδότηση 6 δισ. ευρώ.

3.
Εκθεση βιωσιμότητας χρέους (DSA) από το Ταμείο η οποία θα λαμβάνει υπόψη τις νέες υποσχέσεις των Ευρωπαίων, δηλαδή τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που ετοιμάζει ο ESM και μια πιο σαφή διατύπωση για τις ενέργειες που θα γίνουν μετά το 2018. Αλλωστε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις ξεκαθάρισε την Πέμπτη ότι δεν ζητείται προκαταβολική εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Αρκούν οι δεσμεύσεις.

4.
Το πακέτο για το χρέος και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα επιτρέψουν στον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι να ανοίξει την κάνουλα της ποσοτικής χαλάρωσης (QE) για φθηνή ρευστότητα προς τις τράπεζες.

«Το ΔΝΤ και η κυβέρνηση θέλουν έναν καθαρό διάδρομο για το πώς θα πορευθεί η Ελλάδα και το πώς θα βγει από το πρόγραμμα το 2018»
δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο ίδιος εξηγεί ότι «συστατικό αυτού του διαδρόμου είναι τι ελάφρυνση χρέους πρόκειται να κάνουν οι Ευρωπαίοι τώρα και στο μέλλον».

«Κλειδί» το πλεόνασμα
Το «κλειδί» και η κρίσιμη λεπτομέρεια του συνολικού πακέτου είναι η δυνατότητα μείωσης των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018, κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ προβλέπει σήμερα η συμφωνία. Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ υπενόησε σαφώς τη Δευτέρα ότι το θέμα εξετάζεται. Πηγές των θεσμών εξηγούν στο «Βήμα της Κυριακής» ότι το πλεόνασμα θα μπορούσε να υποχωρήσει στο 2% ή στο 2,5% του ΑΕΠ μετά το 2018, ώστε ΕΕ και ΔΝΤ να μοιράσουν τη μεταξύ τους απόσταση ανάμεσα στον στόχο 3,5% που έθεσε η Κομισιόν και στο 1,5% που ζητεί το Ταμείο.     

Σε αυτή την περίπτωση θα ζητηθεί από την Ελλάδα να... συμβάλει με νέα μέτρα, ενδεχομένως και με ένα συμβόλαιο μεταρρυθμίσεων σε βάθος χρόνου.  

Μνημόνιο 3 plus
Στο ερώτημα αν πρόκειται για 4ο Μνημόνιο η απάντηση είναι ότι οι διαπραγματεύσεις αφορούν τη συμμετοχή του Ταμείου στο υπάρχον πρόγραμμα. Στα δύο προηγούμενα Μνημόνια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ είχαν καταλήξει σε ένα κοινό σχέδιο μέτρων και μεταρρυθμίσεων αλλά ο κάθε οργανισμός είχε συντάξει το δικό του κείμενο συμφωνίας: το Mνημόνιο Κατανόησης (Memorandum of Understanding - MoU) η ΕΕ και το Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής (Memorandum of Economic and Financial Policies - MEFP) το ΔΝΤ.

Το ίδιο θα συμβεί και τώρα. Το ΔΝΤ θα συντάξει το δικό του, λεπτομερές Μνημόνιο (MEFP) το οποίο θα πρέπει να ταιριάξει απολύτως με το κείμενο/Μνημόνιο της Κομισιόν (MoU). Βεβαίως, όπως έχει παρατηρηθεί, η πλήρης σύνταξη Μνημονίου από την πλευρά του ΔΝΤ (MEFP) συμπαρασύρει σε πιο αυστηρές και λεπτομερείς δεσμεύσεις και το αντίστοιχο Μνημόνιο των Ευρωπαίων (MoU).

Βολεύονται όλοι
Περιέργως η συμφωνία βολεύει και τις δύο πλευρές. Ο Σόιμπλε δίνει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και μια σαφέστερη υπόσχεση το 2018 χωρίς να περάσει τίποτα από τη γερμανική Βουλή. Ετσι, εξασφαλίζει χωρίς κούρεμα χρέους τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα - λίγους μήνες πριν από τις εκλογές του φθινοπώρου του 2017 - και γλιτώνει την γκρίνια των βουλευτών που πιέζουν για την είσοδο του Ταμείου αλλά δεν ακούνε κουβέντα για διαγραφή χρέους προς την Ελλάδα.

Το ΔΝΤ από την πλευρά του μπαίνει στο ελληνικό πρόγραμμα με ένα χαμηλό ποσό, 6 δισ. ευρώ, και ουσιαστικά «ρολάρει τα λεφτά του», διευκολύνει τη χώρα μας να του επιστρέψει δόσεις από τα προηγούμενα προγράμματα. Παράλληλα, ευρισκόμενο εντός προγράμματος θα μπορεί να διατηρεί την πίεση για μελλοντική παρέμβαση στο χρέος.ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Οικονομία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χρονοδιάγραμμα και νέα λίστα ιδιωτικοποιήσεων ζητούν οι δανειστές 
 
 
σχόλια (7)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Ούτε μεταρρυθμίσεις, ούτε μειώσεις, ούτε απολύσεις! | 17/11/2016 18:21
  Δεν προλαβαίνουμε, έχουμε να πάμε να διαμαρτυρηθούμε στο Πολυτεχνειο για τους δολοφόνους των λαων!! YΓ - Α ναι, και θέλουμε χάρισμα του χρεους, και επιστροφή τιωνΞερξικών μας αποζημειώσεις, όπως και τωνΓερμανικών!
  Η χώρα ΜαΪμού
  απάντηση10
   
   
  Σύνταξη και παραχωρήσεις | 14/11/2016 23:47
  Η Σύνταξη μπορεί να δίδεται με πολλές μορφές. Τέρμα στα μετρητά. Μόνο με κάρτα όλες οι αγορές. Το ίδιο όμως να ισχύσει και γιά όλους τους Δημοσίους υπαλλήλους. Παραχωρήσεις γιά τους συνταξιούχους από τις κρατικές και ημικρατικές υπηρεσίες της τάξεως του 20% του ύψους της σύνταξης. Το σύνολο της σύνταξης και των παροχών να περιοριστεί στο ύψος των 600 ευρώ γιά όλους ανεξαιρέτως μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση. Διαφορετικά δεν πρόκειται κανένας νέος να μείνει στην χώρα.
  Συνταξιούχος
  απάντηση20
   
   
  Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. | 14/11/2016 17:28
  Συγνώμη αλλά διεθνείς δανειστές ζήτησαν ή μειώσεις συντάξεων ή ισοδύναμα αντισταθμιστικά μέτρα υψηλότερων ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και μεγαλύτερου φορολογικού συντελεστή εισοδημάτων επιχειρηματιών και αυξημένης αστυνόμευσης-ελέγχου επιβολής κυρώσεων-προστίμων οικονομικώς παρανομούντων ελευθέρων επαγγελματιών προς αντιμετώπιση φοροδιαφυγής-φοροκλοπής πραγματικής οικονομίας και άμεσης υποχρεωτικής είσπραξης από κράτος οφειλών δισεκατομμυρίων από αγορά σε συνταξιοδοτικούς φορείς-δημόσια ταμεία-εφορίες-τράπεζες-οργανισμούς-δήμους από χρέη ιδιωτικής πρωτοβουλίας μέσω κινητών-ακίνητων περιουσιακών στοιχείων οφειλετών.
  Κατερίνα
  απάντηση00
   
   
  χρειαζεται αφυπνυση | 14/11/2016 14:52
  γιατι η νεολαια ,οι νεοι ανθρωποι και οι γεροντεσ δεν ξεσηκωνοντε; γιατι εχουμε λουφαξει ; τα θηρια θα μασ φανε σιγουρα. σε ολη την ιστορια μασ αντιδρουσαμε ,διαμαρτυρομαστε ,επαναστατουσαμε τι παθαμε τωρα;.ασ αρχισουν οι νεοι που τουσ παιρνουν το μελλον τουσ και τη ζωη τουσ.
  vagelis
  απάντηση1221
   
   
  μπορούμε να κάνουμε και κάτι αλλο.... | 14/11/2016 13:58
  ακόμα πιο αποτελεσματικό, για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των ΑΝΘΡΩΠΟΦΑΓΩΝ...Μπορούμε να κάνουμε ευθανασία σε όλους τους συνταξιούχους, σε όλους τους ανέργους και γενικά σε όλους όσους δημιουργούν πρόβλημα στον νεοφιλελευθερισμό....Μπορούμε ακόμα να αυτοκτονήσουμε ομαδικά, για να μπορέσουν τα τέρατα του ευρώ, να κρατήσουν σκλάβα την πατρίδα μας και τον λαό της στο Οικονομικό Κρεματόριο που λέγεται Ευρωπαίκή Ενωση....
  Με λύσσα κατά της Ευρώπης
  απάντηση1724
   
   
   
  ========= | 14/11/2016 08:21
  Εγώ λέω ,'ολη η ελίτ σε Ελλάδα και Βρυξέλλες, να μειώσετε τους μισθούς σας
  Ανώνυμος / η
  απάντηση647
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
-