«Ανώτατος παράγοντας» στο υπουργείο Οικονομικών αναφέρει πως στη συζήτηση με το κουαρτέτο έκλεισαν τα θέματα των αποκρατικοποιήσεων και των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, το τελευταίο Eurogroup είχε ζητήσει να παρουσιαστούν τα στοιχεία για την πορεία εξόφλησης τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να εκταμιευθεί το 1,7 δισ. ευρώ από την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Euro Working Group αναμένεται να συνεδριάσει την προσεχή Δευτέρα για να εκταμιευθεί στη συνέχεια από τον ESM και το ποσό αυτό, που θα οδεύσει για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου.

Για το νέο Ταμείο αποκρατικοποιήσεων, σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα του υπουργείου, συμφωνήθηκε να οριστεί από το Εποπτικό Συμβούλιο ένας σύμβουλος από την αγορά, που θα αναλάβει τη σύνταξη διεθνούς προκήρυξης από την οποία θα προκύψει η short list των υποψηφίων για την επιλογή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Η όλη διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2016. Παράλληλα, συζητήθηκαν τα θέματα του εσωτερικού κανονισμού και του καταστατικού του υπερταμείου.

H πηγή ανέφερε επίσης ότι στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς θα τεθεί και το θέμα του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου.


Σε δύο δόσεις η αξιολόγηση

Σε δύο δόσεις θα γίνει η αξιολόγηση από το κουαρτέτο που άρχισε σήμερα Παρασκευή το πρωί στο ξενοδοχείο Hilton.

Οπως πληροφορείται «Το Βήμα», οι επικεφαλής των Θεσμών θα παραμείνουν στην Αθήνα για περίπου μια εβδομάδα ως και την Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου. Στη συνέχεια θα αναχωρήσουν ανήμερα της εθνικής εορτής της 28ης Οκτωβρίου και θα επανέλθουν μετά από τοEurogroupτης 7ης Νοεμβρίου, για να ξαναπιάσουν το νήμα της αξιολόγησης.

Το Υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων να είναι πρώτο στην ατζέντα των συζητήσεων το πρωί της Παρασκευής μετά από την ολιγοήμερη καθυστέρηση, οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς για τη β’ αξιολόγηση. Όπως έχει διαμηνύσει το οικονομικό επιτελείο, η αξιολόγηση πρέπει να έχει κλείσει έως τοEurogroupτης 5ης Δεκεμβρίου, για να ληφθούν και οι αποφάσεις για τη διευθέτηση του χρέους και την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ.

Μεταξύ των βασικών θεμάτων που θα τεθούν προς διαπραγμάτευση, είναι οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο και τα πρωτογενή πλεονάσματα, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η ενίσχυση του ανταγωνισμού (άνοιγμα επαγγέλματος μηχανικών, αδειοδοτήσεις, απελευθέρωση αγοράς ενέργειας κ.ά.), το Δημόσιο, οι αποκρατικοποιήσεις και η στελέχωση του νέου ταμείου κ.λπ.

Το πρόγραμμα των αυριανών συναντήσεων με τους επικεφαλής των κλιμακίων, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, έχει ως εξής:

*10:00- 11:30. Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών & Περιουσίας (υπερταμείο)- υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

*11:30- 12:00. Ληξιπρόθεσμα – Ευκλείδης Τσακαλώτος.

*12:00- 13:00. Εκπαίδευση- υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης.

*16:00- 17:00. Διαφθορά- υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος.

*17:00- 18:00. Ενέργεια- υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης.

Την Κυριακή πέφτει στο τραπέζι με τους θεσμούς το θέμα των εργασιακών

Το καυτό ζήτημα των εργασιακών, το μεγαλύτερο αγκάθι της β’ αξιολόγησης για πολλούς, θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς την Κυριακή το απόγευμα, οπότε έχουν συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, Γ.Κατρούγκαλο. Στα ραντεβού της Κυριακής ξεχωρίζουν και αυτά που αφορούν τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και τα φορολογικά.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των συναντήσεων με τους επικεφαλής των θεσμών για την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016, διαμορφώνεται ως εξής:

11:00 – 12:00 Επισκόπηση (Τσακαλώτος, Σταθάκης, Χουλιαράκης)
12:00 – 13:00 Επιχειρηματικό περιβάλλον (Τσακαλώτος, Σταθάκης)
14:00 – 15:30 Εξωδικαστικός διακανονισμός (Τσακαλώτος, Σταθάκης, Πιτσιλής, ΤτΕ, ΤΧΣ)
15:30 – 17:00 Φορολογικά (Τσακαλώτος, Αλεξιάδης, Πιτσιλής)
17:30 – 19:00 Αγορά εργασίας (Κατρούγκαλος)