Οι καθαρές πωλήσεις των αμοιβαίων κεφαλαίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση ανέκαμψαν τον Ιούλιο από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τα ομολογιακά Α/Κ να καταγράφουν αυξημένες εισροές κεφαλαίων λόγω της μείωσης των μακροπρόθεσμων επιτοκίων και τα Μετοχικά Α/Κ να μειώνουν στο ελάχιστο τις εκροές του προηγούμενου μήνα.
Ειδικότερα, οι οργανισμοί συλλογικών επενδύσεων κινητών αξιών (ΟΣΕΚΑ) και οι εναλλακτικοί οργανισμοί συλλογικών επενδύσεων κατέγραψαν συνολικές εισροές ύψους 66 δισ. τον Ιούλιο, από 14 δισ. εισροές τον Ιούνιο.
Οι ΟΣΕΚΑ κατέγραψαν εισροές ύψους 49 δισ. σημαντικά αυξημένες σε σχέση με τις εκροές των 10 δισ. του προηγούμενου μήνα.
Οι μακροπρόθεσμοι ΟΣΕΚΑ (δηλαδή ΟΣΕΚΑ εκτός ΟΣΕΚΑ Χρηματαγοράς) κατέγραψαν εισροές ύψους 25 δισ. τον Ιούλιο, από 10 δισ. εκροές τον Ιούνιο. Οι εκροές των Μετοχικών ΟΣΕΚΑ μειώθηκαν από τα 21 δισ. του Ιουνίου σε 2 δισ. τον Ιούλιο. Οι καθαρές πωλήσεις των Ομολογιακών ΟΣΕΚΑ αυξήθηκαν από 8 δισ. σε 23 δισ. τον Ιούλιο. Οι Μικτοί ΟΣΕΚΑ κατέγραψαν μειωμένες εισροές ύψους 0,1 δισ. από 2 δισ. τον προηγούμενο μήνα.
Οι καθαρές πωλήσεις των ΟΣΕΚΑ Χρηματαγοράς αυξήθηκαν τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο, από 0,5 δισ. εκροές κεφαλαίων σε 24 δισ. εισροές.
Οι καθαρές πωλήσεις των Εναλλακτικών ΟΣΕ μειώθηκαν στα 16 δισ. τον Ιούλιο, από τα 24 δισ. του Ιουνίου.
Το συνολικό ενεργητικό των ΟΣΕΚΑ στο τέλος του Ιουλίου αυξήθηκε κατά 2,6% στα 8.344 δισ. και των Εναλλακτικών ΟΣΕ κατά 2,3% στα 5.345 δισ. σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Συνολικά, στο τέλος του Ιουλίου, η αγορά των συλλογικών επενδύσεων στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 2,5% στα 13.690 δισ. ευρώ.
.