από metereologos.gr
Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018
 
 

Εθνική Τράπεζα: Σε αναζήτηση νέου προέδρου

Υποχρεώνεται να καλύψει επίσης τις θέσεις προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου καθώς και μη εκτελεστικών μελών Διοικητικού Συμβουλίου
Εθνική Τράπεζα: Σε αναζήτηση νέου προέδρου
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Η Εθνική Τράπεζα βρίσκεται σε αναζήτηση πρόσωπου που θα αντικαταστήσει την πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη, η οποία λόγω της νέας νομοθεσίας δεν πληροί τα κριτήρια για να παραμείνει στη θέση της λόγω της ενασχόλησής της με την πολιτική.

Όπως ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα, «πρώτη και μόνη μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, με απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, κίνησε της διαδικασίες για την ανασύσταση του Διοικητικού της Συμβουλίου».

Η ανασύσταση αυτή, έρχεται σε εφαρμογή των διατάξεων του Νόμου 3864/2010, που καθορίζει κριτήρια καταλληλότητας για να εκλεγεί κανείς μέλος Διοικητικού Συμβουλίου συστημικής τράπεζας, πολύ δε περισσότερο όταν η θέση αναφέρεται στον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, στους Προέδρους των επιμέρους Επιτροπών του Διοικητικού Συμβουλίου αλλά και γενικά σε μέλη.

Η Εθνική Τράπεζα υποχρεώνεται να καλύψει τις θέσεις Προέδρου Διοικητικού Συμβουλίου, Προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου καθώς και μη εκτελεστικών μελών Διοικητικού Συμβουλίου.

Πέραν των ελαχίστων απαιτουμένων από το Νόμο προσόντων, με την προκήρυξή της η Εθνική Τράπεζα, θέτει προς αξιολόγηση επιπρόσθετα προσόντα που πρέπει να έχουν οι υποψήφιοι, όπως διεθνή διοικητική εμπειρία αλλά και ειδικά για τη θέση Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου, πέραν των άλλων, να κατοικεί στην Αθήνα και να έχει γνώση της ελληνικής γλώσσας.

«Με δεδομένο ότι η Εθνική Τράπεζα είναι αφενός το παλαιότερο και πιο προβεβλημένο πιστωτικό ίδρυμα στην Ελλάδα και αφετέρου ένας από τους ηγετικούς οργανισμούς του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, αποφάσισε και υλοποιεί να επιλέξει τα κατάλληλα πρόσωπα που θα διαθέτουν τα απαιτούμενα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, μέσω διαδικασίας ανοικτής προκήρυξης των θέσεων, με ανάλογες καταχωρίσεις στα ελληνικά και στα διεθνή Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας. Για επικύρωση μάλιστα του ανεξάρτητου και αδιάβλητου της όλης διαδικασίας, ανέθεσε τη διαδικασία και το θέμα της επιλογής στη διεθνή εταιρεία Egonzehnder» αναφέρουν πηγές από τον όμιλο.

Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους, είναι η 25η Σεπτέμβριου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «στόχο της Εθνικής Τράπεζας αποτελεί ο εντοπισμός όσο το δυνατόν μεγαλύτερου εύρους υποψηφίων τόσο από το διεθνές όσο και από το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι οποίοι θα διαθέτουν καλή φήμη, επαρκείς γνώσεις, προσόντα, δεξιότητες και κατάλληλη εμπειρία για την επιτυχή εκτέλεση των καθηκόντων τους, αλλά και την απαιτούμενη ανεξαρτησία, με γνώμονα την προστασία των συμφερόντων όλων των ενδιαφερόμενων μερών και παραγόντων που επηρεάζουν την εταιρική δραστηριότητά της».

Η πρωτοπόρα αυτή, για τα ελληνικά δεδομένα, προσέγγιση, ανταποκρίνεται πλήρως στις νέες απαιτήσεις της εποχής, πληροί τις αρχές της διαφάνειας, συνέπειας και υπευθυνότητας, αξιοπιστίας και εντιμότητας, ενώ αποδεικνύει στην πράξη την δέσμευση της Τράπεζας για ακεραιότητα, ισότιμη αντιμετώπιση, αντικειμενικότητα και αμεροληψία.

Εκτιμάται ότι η πρωτοπόρος αυτή διαδικασία της Εθνικής, θα λειτουργήσει σαν σημείο αναφοράς για τις μελλοντικές τοποθετήσεις μελών ΔΣ στον ελληνικό χρηματοπιστωτικό τομέα.


Οικονομία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δραγασάκης: Χρέος της Εθνικής να αποτρέψει πιθανό ρήγμα με το ΤΧΣ 
 
 
σχόλια (2)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  ο επομενος θσ ειναι της συσαχθειας? | 09/09/2016 15:03
  Που θα βρει αλλο/η προεδρο που να ενισχυσει την εμπιστοσυνη στην τραπεζα απο μπατακσηδες και καλοπληρωτες οσο επι της σημερινης .Αποκλειεται Μια φορα πετυχαινεις να προβλεπεις τη κριση μονο για την αδυναμια εξοφλησης δανειων αλλα οχι για οικονομια , καταθετες και φορολογουμενους
  pm
  απάντηση00
   
   
  περιμέντε λίγο να ξεμπερδέψει ο Στουρνάρας... | 08/09/2016 11:21
  από την ΤτΕ και κάντε του καμάκι αμέσως μετά. Ο καλυτερότερος πρόεδρος. Χρυσό του δίνεις, σκατά το κάνει. Να όπως για παράδειγμα πριν λίγα χρόνια κατέστρεψε μετα παρησίας την Εμπορική. Άσε που είναι και φτηνός...
  το μόνο που απαιτεί είναι ένα πιάτο σούσι
  απάντηση15
   
-