Μέχρι την τελευταία στιγμή επιχειρήθηκε να ανατραπεί η προωθούμενη από τις τράπεζες και την κυβέρνηση συμφωνία για την πώληση της Μαρινόπουλος ΑΕ από την Ι. & Σ. Σκλαβενίτης ΑΕΕ.
Οπως εξηγούν πηγές της αγοράς, οι τράπεζες δεν είχαν μόνο να αντιμετωπίσουν ένα δαιδαλώδες γραφειοκρατικό και επιχειρηματικό σύμπλεγμα, αλλά ταυτόχρονα και την επιθετική παρουσία του γνωστού επενδυτικού fund ΚΚR, στόχος του οποίου ήταν να αποκτήσει τα δάνεια της Μαρινόπουλος ΑΕ, να ελέγξει την εταιρεία, να την αναμορφώσει και εν συνεχεία να την πουλήσει κερδίζοντας από την υπεραξία της.
Ετσι σε κάθε κίνησή τους οι τραπεζίτες έβρισκαν μπροστά τους το ΚΚR. Για καλή τους τύχη όμως το επενδυτικό fund ζητούσε μεταξύ των άλλων –περιλαμβανόταν στην πρότασή του –κούρεμα των δανείων της Μαρινόπουλος ΑΕ, κάτι που βεβαίως δεν ήθελαν επ’ ουδενί.
Η πρόταση
Η τελευταία πράξη παίχτηκε το απόγευμα της Παρασκευής 26 Αυγούστου και αφού έχει ολοκληρωθεί η έγκριση της συμφωνίας από τα διοικητικά συμβούλια των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα και Eurobank). Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Βήματος», απεστάλη στις διοικήσεις των τεσσάρων τραπεζών η τελευταία –διορθωμένη –εκδοχή του ΚΚR και παράλληλα κοινοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η πρόταση λοιπόν προέβλεπε πως το επενδυτικό fund, επικεφαλής ομάδας επενδυτών, μεταξύ των οποίων και η EBRD, εισφέρει 250 εκατ. ευρώ ίδια κεφάλαια, με τραπεζικό δανεισμό μόνο 220 εκατ. ευρώ, δηλαδή πρότεινε ισχυρό κούρεμα των δανείων –περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ –και επιτόκιο 3%.
Αναφορικά με τους προμηθευτές πρότεινε κούρεμα των οφειλών της Μαρινόπουλος ΑΕ κατά 30%. Ανεπιβεβαίωτες μάλιστα πληροφορίες ήθελαν ακόμη και τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα να τείνει ευήκοον ους στην πρόταση του ΚΚR.

Οι εργαζόμενοι
Με τα στελέχη του fund το ίδιο απόγευμα επικοινώνησαν οι τραπεζίτες ζητώντας τους διευκρινίσεις σε επιμέρους αλλά ωστόσο σοβαρά θέματα, όπως επί παραδείγματι τι προτίθεται να κάνει με τους υπαλλήλους και με τα καταστήματα.
Οι απαντήσεις που έλαβαν δεν κρίθηκαν επαρκείς και ως εκ τούτου η πρόταση απορρίφθηκε –ειρήσθω εν παρόδω ότι στο επιχειρηματικό σχέδιο που έχει υποβάλει η Σκλαβενίτης ΑΕΕ προβλέπεται αύξηση του αριθμού των υπαλλήλων κατά περίπου 30%, δεδομένου ότι στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων η Μαρινόπουλος ΑΕΕ είχε προχωρήσει στην απόλυση περίπου 3.000 υπαλλήλων και τα καταστήματα λειτουργούσαν με δυσκολία.
Αλλά όχι μόνο για αυτόν τον λόγο. Τα στελέχη του fund γνώριζαν ότι η εξέταση της πρότασής του απαιτούσε χρόνο τουλάχιστον μιας εβδομάδας. Χρόνος όμως δεν υπήρχε. Και τούτο διότι έπρεπε να εγκριθεί η συμφωνία από τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών, να υπογραφεί το Μνημόνιο Συναντίληψης (MoU) και να εκταμιευθεί η προχρηματοδότηση για να πληρωθούν οι μισθοί των υπαλλήλων και οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, αρκετοί εκ των οποίων έχοντας να πληρωθούν αρκετούς μήνες κατέφυγαν στα δικαστήρια ζητώντας την έξωση της Μαρινόπουλος.
Ως εκ τούτου ο χρόνος έτρεχε απελπιστικά γρήγορα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το MoU έπρεπε ήδη να έχει υπογραφεί την 1η Σεπτεμβρίου, αλλά για γραφειοκρατικούς λόγους επρόκειτο τελικά να υπογραφεί εντός του Σαββατοκύριακου –πιθανότατα και αργά το βράδυ της Παρασκευής -, το αργότερο πάντως ως αύριο Δευτέρα.
Στο Μαξίμου
Η συζήτηση όμως της πρότασης του ΚΚR θα ανέτρεπε τα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια και το αποτέλεσμα θα ήταν άδηλο. Μάλιστα το Σάββατο 27 Αυγούστου παράγων της αγοράς που έχει περιφερειακή εμπλοκή με την συμφωνία Μαρινόπουλος ΑΕ – Σκλαβενίτης ΑΕΕ επικοινώνησε με τον υπουργό Επικρατείας κ. Νίκο Παππά θέλοντας να μάθει τις σκέψεις του Μεγάρου Μαξίμου. Ο υπουργός τού απάντησε λέγοντάς του «μην ανησυχείς, η πρόταση ήλθε αργά, προχωράμε κανονικά».
Τελικώς βέβαια η λύση του ΚΚR απορρίφθηκε και προτιμήθηκε η πρόταση των τραπεζών, της Σκλαβενίτης ΑΕΕ και της κυβέρνησης, οι οποίοι στην προκειμένη περίπτωση επέλεξαν τη σωτηρία των 10.000 θέσεων εργασίας –και της προοπτικής να αυξηθεί ο αριθμός τους με την ομαλοποίηση της κατάστασης –και σωτηρίας εκατοντάδων μικρών επιχειρήσεων, δεδομένου ότι δεν πρόκειται να γίνει κούρεμα σε οφειλές ως 100.000 ευρώ, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια το ποσό αυτό να αυξηθεί στα 150.000 – 200.000 ευρώ.
Πηγές της αγοράς θεωρούν ότι στην προκειμένη περίπτωση συγκρούστηκαν δύο ουσιώδεις αντιλήψεις σχετικά με τη διαχείριση των επιχειρηματικών δανείων προβληματικών επιχειρήσεων. Από τη μία πλευρά ήταν οι τραπεζίτες οι οποίοι προσπάθησαν να διασώσουν τη Μαρινόπουλος ΑΕ, τις θέσεις εργασίας και τους μικρούς προμηθευτές της και από την άλλη πλευρά το ΚΚR, το οποίο επιχείρησε να εφαρμόσει δραστικές λύσεις για την ανασυγκρότηση της επιχείρησης –με ό,τι αυτό σημαίνει –που πιθανόν είναι συμβατές με τη λογική των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ