Από το ρυθμό αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων θα εξαρτηθεί η πορεία ανάκαμψης της οικονομίας από το 2017 και μετά, σύμφωνα με την έκθεση «Επισκόπηση του Ελληνικού Χρηματοπιστωτικού Συστήματος: Ιούλιος 2016» που δημοσιοποίησε την Τρίτη η Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με αυτήν, για το σύνολο του 2016 προβλέπεται περιορισμός της ύφεσης στο 0,3% καθώς αναμένεται θετικός ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ το β ́ εξάμηνο του έτους.

Επιπλέον, η ανάκαμψη της δραστηριότητας που ξεκινά από το β ́ εξάμηνο του 2016, αναμένεται να συνεχιστεί τα επόμενα δύο έτη, οδηγώντας σε ανάπτυξη 2,5% και 3% για το 2017 και το 2018 αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, για το 2016, η αρνητική συμβολή από τις συνιστώσες της εγχώριας ζήτησης αποδυναμώνεται μερικώς από τη θετική συμβολή των καθαρών εξαγωγών.

Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι η ιδιωτική κατανάλωση, που αποδείχθηκε αρκετά σταθερή το 2015, προβλέπεται να μειωθεί το 2016, ως αποτέλεσμα της μείωσης των αμοιβών των μισθωτών και της αύξησης των φορολογικών υποχρεώσεων των νοικοκυριών.

Εξάλλου, επισημαίνεται ότι η συμβολή των επενδύσεων αναμένεται ελαφρά θετική, λόγω της αναμενόμενης αύξησης των επιχειρηματικών επενδύσεων.

Όμως, οι επενδύσεις σε κατοικίες αναμένεται να μειωθούν, όπως δείχνουν πρόσφατοι βραχυχρόνιοι δείκτες, όπως και οι δημόσιες επενδύσεις, σύμφωνα με τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Από την άλλη πλευρά, τονίζουν οι οικονομολόγοι της ΤτΕ, η ασθενική αύξηση των εξαγωγών για το 2016 είναι αποτέλεσμα αντίρροπων τάσεων, λόγω της αύξησης των τουριστικών εσόδων, της απώλειας εσόδων από τη ναυτιλία ως αποτέλεσμα των κεφαλαιακών περιορισμών και της μικρής περαιτέρω μείωσης των εισαγωγών.

Η ανάπτυξη της επόμενης διετίας

Σύμφωνα με την ανάλυσή τους, η ανάπτυξη το 2017 και το 2018 θα βασιστεί κυρίως στην ανάκαμψη των βασικών συνιστωσών της εγχώριας ζήτησης – της κατανάλωσης και των επενδύσεων – ως αποτέλεσμα της αύξησης της απασχόλησης και του εισοδήματος, της βελτίωσης των πιστωτικών συνθηκών και της σταδιακής αποκατάστασης της εμπιστοσύνης.

Η ανάκαμψη των επενδύσεων μετά το 2016 θα στηριχθεί στην ανάκαμψη των επιχειρηματικών επενδύσεων εκτός κατοικιών, ενώ θετικό αντίκτυπο στον εγχώριο τραπεζικό δανεισμό εκτιμάται ότι θα έχουν η επεκτατική πολιτική της ΕΚΤ και τα μη συμβατικά μέτρα με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Η εξέλιξη των εξαγωγών για το 2017 – 2018 εκτιμάται ότι θα ακολουθήσει την πορεία της περιόδου 2012 – 2014.

Οι εξαγωγές αγαθών αναμένεται να υπερκεράσουν οριακά την αύξηση της εξωτερικής ζήτησης για ελληνικά αγαθά, όπως παρατηρείται από το 2014 ως αποτέλεσμα της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας.

Τέλος, τα έσοδα από τον τουρισμό επίσης θα κινηθούν ανοδικά, ενώ οι εισαγωγές αναμένεται να ακολουθήσουν την πορεία της εγχώριας ζήτησης και των εξαγωγών.