Μπορεί σε εβδομαδιαία βάση ο Γενικός Δείκτης να ενισχύθηκε κατά 2,55% και να ξεκινήσει τη Δευτέρα από τις 571,57 μονάδες, αλλά η εικόνα της αγοράς ήταν απογοητευτική.
Στην αρχή της εβδομάδας σημειώθηκε χαμηλό 8 μηνών στην αξία συναλλαγών, τάση που χαρακτήρισε και τις πέντε συνεδριάσεις. Μάλιστα, οι τιμές αρκετών μετοχών αλλά και του γενικού δείκτη διαμορφώνονταν κατά τη διάρκεια των δημοπρασιών στο τέλος της συνεδρίασης καταδεικνύοντας τη «ρηχότητα» της ελληνικής αγοράς.
Και όλα αυτά, όταν S&P και Dow Jones συνεχίζουν σε νέα ιστορικά υψηλά και οι ευρωπαϊκοί δείκτες κατάφεραν να ξεπεράσουν τα προ Brexit επίπεδά τους. Βεβαίως, ο χαμηλός τζίρος «προστατεύει» την αγορά από τα χειρότερα περιορίζοντας τις άγριες διαθέσεις των πωλητών και δίνει χώρο στους λιγοστούς αγοραστές να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, κυρίως σε δεικτοβαρείς μετοχές. Αλλωστε, είναι η δεύτερη στη σειρά εβδομάδα που ο Γενικός Δείκτης κινείται ανοδικά.
Οι χρηματιστές αναφέρουν πως κυριαρχούν οι αρνητικές ειδήσεις και αναρωτιούνται ποιος μπορεί να είναι ο ισχυρός καταλύτης που θα μπορούσε να αντιστρέψει αυτό το μίζερο κλίμα.
Η Κομισιόν, διά στόματος Πιερ Μοσκοβισί, ζήτησε την τήρηση της συμφωνίας για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και εφεξής, η ύφεση παραμένει, οι καταθέσεις δεν επιστρέφουν, τα «κόκκινα» δάνεια απειλούν την οικονομία, τα λουκέτα των επιχειρήσεων δεν έχουν σταματημό, το διεθνές κλίμα σκιάζεται από τα τρομοκρατικό χτύπημα στη Νίκαια και το πραξικόπημα στην Τουρκία, ενώ ήρθε και το κερασάκι στην τούρτα με το ενδεχόμενο να ναυαγήσει η πώληση του ΔΕΣΦΑ στη Socar μετά τις τροποποιήσεις της αρχικής σύμβασης.
Από την άλλη, η ψυχολογία των αγοραστών ενισχύθηκε από το πλεόνασμα που εμφάνισε ο προϋπολογισμός στο τέλος Ιουνίου αλλά και γενικότερα από τη βούληση του ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει τις ιδιωτικοποιήσεις εν όψει της δεύτερης αξιολόγησης και της εκταμίευσης της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.
Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests για τις τράπεζες στην Ευρώπη στις 29/7, παρότι οι ελληνικές δεν συμμετέχουν, θα σηματοδοτήσει τις διαθέσεις σχετικά με το μέγεθος ανάληψης του επενδυτικού ρίσκου.
Από αύριο αρχίζουν οι δημοσιεύσεις για τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου και ειδικότερα μέσα στην εβδομάδα θα δούμε ανακοινώσεις για τις επιδόσεις των ΕΧΑΕ, Σαράντη, Τιτάν και Jumbo.


Θεσμικά χαρτοφυλάκια
Πτώση ενεργητικού 5,35% στο εξάμηνο

Το δεύτερο τρίμηνο του 2016 έκλεισε αρνητικά για τον κλάδο της θεσμικής διαχείρισης (αμοιβαία, asset management, ΑΕΕΑΠ και ΕΕΧ) καθώς το ύψος των υπό διαχείριση κεφαλαίων κατήλθε στα 13,58 δισ. παρουσιάζοντας μείωση 5,35% σε σχέση με την αρχή του έτους. Στα Α/Κ κατεγράφησαν εκροές 305 εκατ. ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ