Παρά τις απώλειες των μετοχών κατά των 2,08 τρις. δολ παγκοσμίως την περασμένη «Μαύρη Παρασκευή», καθώς οι αγορές αποτιμούν τις συνέπειες του Brexit, τα χρηματιστήρια της Ευρώπης παραμένουν στο «κόκκινο» με την στερλίνα να διευρύνει το sell off (ξεπούλημα) σε νέα χαμηλά 31 ετών.

Στην πτώση των μετοχών παρασύρθηκε και ο ισπανικός χρηματιστηριακός δείκτης. Αν και η τάση προς την ασφάλεια, μετά και το βρετανικό δημοψήφισμα, βοήθησε τα παραδοσιακά κόμματα της χώρας να έχουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα κατά την εκλογική διαδικασία της Παρασκευής, εντούτοις με κανένα από τα μεγάλα κόμματα να μην πετυχαίνει την αυτοδυναμία, ο κίνδυνος να βιώσει η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης μια ακόμα περίοδο παρατεταμένης πολιτικής αστάθειας χωρίς τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης είναι υπαρκτός όπως επίσης και το ενδεχόμενο μίας τρίτης εκλογικής αναμέτρησης.

Η ζήτηση για επενδυτικά «καταφύγια» συνεχίζεται, με αποτέλεσμα ο χρυσός, το γεν και τα αμερικανικά ομόλογα και το δολάριο να ενισχύονται.

Παράλληλα, οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων υποχωρούσαν σε χαμηλό ρεκόρ, ενώ της Ισπανίας, Ιταλίας και Πορτογαλίας και Ελλάδας ενισχύονταν σε υψηλό πολλών μηνών.

Η αβεβαιότητα που απορρέει από την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ε.Ε.με το δημοψήφισμα της περασμένης εβδομάδας θα συνεχίσει να είναι πηγή μεταβλητότητας για τις παγκόσμιες μετοχές, ενώ οι παγκόσμιοι δείκτες μετοχών δεν αποκλείεται να υποχωρήσουν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα τις προσεχείς εβδομάδες, ανέφεραν αναλυτές της αγοράς.

Η προοπτική μεσοπρόθεσμης αβεβαιότητας καθώς η Βρετανία και η Ε.Ε. ξεκινούν τις πολύπλοκες διαδικασίες για την αποχώρηση, δημιουργεί νέες αναταραχές στις αγορές με τους αναλυτές να εκτιμούν πως έχουμε εισέλθει σε μία περίοδο αυξημένων διακυμάνσεων. Οι τραπεζικές μετοχές στην Ευρώπη σημείωναν απώλειες 8%, οδεύοντας προς τις μεγαλύτερες απώλειες σε διάστημα δύο συνεδριάσεων.
Ο πανευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης υποχωρούσε 7,1% προσεγγίζοντας τα επίπεδα που είχε σημειώσει κατά τη διάρκειας της χρήσης χρέους στην ευρωζώνη το 2011.Ο τραπεζικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατέγραφε απώλειες 8%, ενώ πτώση άνω του 2,4% σημείωνε Γενικός Δείκτης. Oι οικονομικές επιπτώσεις του Brexit εκτιμάται ότι θα συμπιέσουν την κερδοφορία των τραπεζικών ομίλων περαιτέρω σε μία περίοδο που οι τράπεζες έχουν μικρά ποσοστά κερδοφορίας και αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η ιταλική UniCredit υποχωρούσε 7,7%.Oι βρετανικές Royal Bank of Scotland και η Barclays έχαναν πάνω από 20%.
Να σημειωθεί ότι, τα 2,08 τρισ. δολάρια που εξανεμίστηκαν από τις αγορές παγκοσμίως την Παρασκευή μετά από την απόφαση για Brexit, ήταν οι μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες που έχουν καταγραφεί ποτέ, μεγαλύτερες ακόμη και από τη χρεοκοπία της Lehman Brothers στη διάρκεια της κρίσης του 2008 και το κραχ της Μαύρης Δευτέρας στα χρηματιστήρια το 1987
Το Brexit δεν είναι ένα θέμα που αφορά μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι θέμα της Ευρώπης, η οποία θα πρέπει να καταλάβει που βρίσκεται το μέλλον της, αναφέρουν αναλυτές της αγοράς.