Από το 1958, κοντά μισόν αιώνα, ο ΟΠΑΠ παραμένει ενεργά δίπλα στην ελληνική κοινωνία, με πυξίδα του την υπεύθυνη λειτουργία σε όλο το φάσμα της δραστηριότητάς του.
Παραμένει προσηλωμένος στις αξίες της υπευθυνότητας, της ακεραιότητας και της καινοτομίας, αναγνωρίζοντας ότι η σημερινή επιχειρηματική του επιτυχία και αναγνώριση ταυτίζεται με την προσφορά του στην κοινωνία και την επιδίωξη να δημιουργεί οφέλη στους συνεργάτες του.
Με 58 χρόνια συνεχούς παρουσίας στην Ελλάδα, ο ΟΠΑΠ αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της χώρας, επιδεικνύοντας συνεχή και συνεπή συμβολή στην τόνωση της αγοράς, στην οικονομική ανάπτυξη και στην κοινωνική προσφορά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο μέσα στο 2015 ο ΟΠΑΠ έχει ήδη επενδύσει περισσότερα από 48 εκατ. ευρώ σε πρωτοβουλίες και προγράμματα που δημιουργούν όφελος για την ελληνική κοινωνία.
Με οδηγό το ενδιαφέρον για τη νέα γενιά, ο ΟΠΑΠ έχει αναπτύξει τη στρατηγική μας για την Κοινωνική Υπευθυνότητα σε 3 βασικούς πυλώνες εξυπηρετώντας πραγματικές ανάγκες των νέων ανθρώπων, υλοποιώντας έργα-παρεμβάσεις με ουσιαστικά αποτελέσματα. Οι πρωτοβουλίες που έχουν οδηγήσει την εταιρεία μας σε αυτή την ξεχωριστή θέση αφορούν την προαγωγή της Υγείας και την προώθηση των αξιών του αθλητισμού, ενώ παράλληλα σχεδιάζουμε σχετικές πρωτοβουλίες και για τον τρίτο πυλώνα της στρατηγικής μας, που αφορά την υποστήριξη της απασχόλησης.
Χτίζοντας στην ήδη πλούσια προσφορά της στον τομέα της Υγείας και θέτοντας ως προτεραιότητα τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των παιδιών, η Διοίκηση της ΟΠΑΠ ανέλαβε τον Απρίλιο του 2014 τη δέσμευση να ανακαινίσει πλήρως τα δύο σημαντικότερα, παλαιότερα και μεγαλύτερα παιδιατρικά νοσοκομεία στην Ελλάδα, το Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» και το Νοσοκομείο Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού».
Ανακαίνιση νοσοκομείων


Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πλέον ότι η ποιότητα του περιβάλλοντος του ασθενούς παίζει σημαντικό ρόλο στη θεραπεία του. Δικαιολογημένα κατά συνέπεια η επιδίωξη της ΟΠΑΠ είναι να αναμορφώσει το θεραπευτικό περιβάλλον των δύο νοσοκομείων, επιστρατεύοντας τη δημιουργικότητα και τη φαντασία και δημιουργώντας έναν ευχάριστο χώρο για τα παιδιά.
Ηδη το φιλόδοξο έργο ανακαίνισης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ώστε με την ολοκλήρωσή του τα δύο δημόσια εξειδικευμένα νοσοκομεία παίδων, που εξυπηρετούν τις ανάγκες παιδιών από όλη την Ελλάδα, να προσφέρουν υπηρεσίες υγείας σε συνθήκες κορυφαίου επιπέδου.
Οι βασικοί στόχοι του προγράμματος της ΟΠΑΠ για την ανακαίνιση των δύο παιδιατρικών νοσοκομείων είναι:
  • Η λειτουργική και τεχνική αναβάθμιση όλων των νοσηλευτικών τμημάτων και εξωτερικών ιατρείων που έχουν ανάγκη.
  • Η αναβάθμιση του θεραπευτικού περιβάλλοντος του άρρωστου παιδιού, μέσω της κατάλληλης διακόσμησης, της χρωματικής αντιμετώπισης και της όλης ανάπλασης των χώρων νοσηλείας, παραμονής ή εξέτασης των μικρών ασθενών, με στόχο τη δημιουργία ευχάριστου περιβάλλοντος.
Ο ΟΠΑΠ στις αρχές Νοεμβρίου του 2015 παρέδωσε δύο πλήρως ανακαινισμένους ορόφους στα νοσοκομεία παίδων «Η Αγία Σοφία» και «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού». Συγκεκριμένα, στους δύο υπερσύγχρονους πλέον ορόφους των νοσοκομείων έγιναν όλες οι απαραίτητες κτιριακές επισκευές και αισθητικές παρεμβάσεις αλλάζοντας πλήρως την εικόνα τους. Επιπλέον, έγιναν επισκευή και μερική αντικατάσταση του ξενοδοχειακού και γραφειακού εξοπλισμού των νοσηλευτικών μονάδων.
Αθλητικές ακαδημίες


Ο Οργανισμός χτίζει το μέλλον του αθλητισμού σε σταθερές βάσεις. Μέσα από το καινοτόμο πρόγραμμα «Αθλητικές Ακαδημίες ΟΠΑΠ», που ξεκίνησε το 2014, αντιμετωπίζουμε τον ευαίσθητο χώρο του νεανικού αθλητισμού ολοκληρωμένα και πολύπλευρα με στόχο να αναβαθμίσουμε τα πρότυπα της αθλητικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα και να εμπνεύσουμε τους νέους με τα αθλητικά ιδεώδη διασφαλίζοντας το αύριο του ελληνικού αθλητισμού.
Οι «Αθλητικές Ακαδημίες ΟΠΑΠ» αποτελούν μια πρωτοποριακή δράση Εταιρικής Υπευθυνότητας για τα ελληνικά δεδομένα με στόχο να εμφυσήσει στα παιδιά τις αρχές που θα ακολουθούν σε όλη τους τη ζωή, είτε γίνουν αθλητές είτε παραμείνουν απλοί «φίλοι» του αθλητισμού.
Σήμερα μέσα από το πρόγραμμα στηρίζουμε 125 ερασιτεχνικές ακαδημίες σε 48 νομούς της χώρας μας. Είμαστε δίπλα σε 10.400 μικρούς αθλητές, ηλικίας 7 έως 10 ετών, προσφέροντας πλήρη ασφαλιστική κάλυψη στο πλαίσιο όλων των αγωνιστικών δραστηριοτήτων της Ακαδημίας τους, καθώς και αθλητικό εξοπλισμό για τις προπονήσεις τους.
Εκπαιδευτικά σεμινάρια


Επιπλέον διασφαλίζουμε ότι η ομάδα των 450 προπονητών των Ακαδημιών αποτελείται από επαγγελματίες με μεγάλη εμπειρία σε παιδιά αυτής της ηλικίας, ενώ φροντίζουμε να ενισχύουμε συνεχώς την τεχνική τους κατάρτιση, μέσα από εκπαιδευτικά σεμινάρια, ώστε να είναι σε θέση να προσφέρουν την καλύτερη υποστήριξη στα παιδιά, δίνοντας έμφαση στην ψυχή και στο συναίσθημά τους.
Στο ίδια πλαίσιο, βρισκόμαστε στο πλευρό των γονιών με την επιστημονική ομάδα του προγράμματος και προσφέρουμε συμβουλές και καθοδήγηση σε ψυχολογικό, παιδιατρικό αλλά και διατροφικό επίπεδο, τόσο μέσα από την πραγματοποίηση επιστημονικών ομιλιών στις Ακαδημίες όσο και μέσα από τη διαδικτυακή σελίδα του προγράμματος. Στο πλαίσιο του προγράμματος των Αθλητικών Ακαδημιών, ο ΟΠΑΠ διοργανώνει, μεγάλες γιορτές αθλητισμού – φεστιβάλ σε δέκα πόλεις της Ελλάδας. Στα οκτώ φεστιβάλ που έχουν πραγματοποιηθεί σε Ξάνθη, Ιωάννινα, Αργος, Λάρισα, Ηράκλειο Κρήτης, Πάτρα, Αθήνα και Κατερίνη ο ΟΠΑΠ έχει μοιραστεί τη χαρά του αθλητισμού με 6.500 παιδιά και τους 10.850 γονείς και συνοδούς τους. Το ταξίδι των Φεστιβάλ Αθλητικών Ακαδημιών ΟΠΑΠ συνεχίζεται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Απασχόληση για νέους


Το πρόγραμμα του ΟΠΑΠ για την Απασχόληση απευθύνεται σε ιδιοκτήτες Μικρο-Μεσαίων Επιχειρήσεων και σαν στόχο θα έχει την παροχή τεχνογνωσίας και υποστήριξης ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση σε πόρους και νέες τεχνολογίες, οι οποίες θα τις βοηθήσουν να εξελιχθούν και κατ’ επέκταση να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.
Ως η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία του χώρου των τυχερών παιγνίων, ο ΟΠΑΠ έχει αναλάβει να αναπτύξει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για το Υπεύθυνο Παιχνίδι, προστατεύοντας το καταναλωτικό κοινό.
Διεθνείς πιστοποιήσεις
Οι αρχές του Υπεύθυνου Παιχνιδιού

Ο ΟΠΑΠ έχει διεθνείς πιστοποιήσεις για τις αρχές του Υπεύθυνου Παιχνιδιού.
Το παραπάνω πλαίσιο αναγνωρίστηκε και επιβραβεύτηκε πρόσφατα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Λοταριών (World Lottery Association). Ο ΟΠΑΠ ΑΕ και η Ελληνικά Λαχεία ΑΕ είναι οι μοναδικές ελληνικές εταιρείες που έχουν λάβει πιστοποίηση Επιπέδου 3, με ανώτατο το Επίπεδο 4, ως επιβεβαίωση της δέσμευσής τους στην προστασία του καταναλωτή, αποτελώντας έτσι έναν οργανισμό-πρότυπο στον κλάδο των τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η αξιολόγηση της υποψηφιότητας κάθε εταιρείας για τη συγκεκριμένη πιστοποίηση πραγματοποιείται από μια ανεξάρτητη ομάδα ειδικών και η απόκτησή της δείχνει πόσο επιτυχημένη είναι η στρατηγική του Υπεύθυνου Παιχνιδιού και οι δράσεις που υλοποιεί η εταιρεία με στόχο να προστατεύσει το καταναλωτικό κοινό και να διασφαλίσει τη χαρά του παιχνιδιού.
Δίκτυο πωλήσεων

Ο όμιλος ΟΠΑΠ εκπαιδεύει συνεχώς τους εργαζομένους και τους συνεργάτες του, σύμφωνα με τις αρχές του Υπεύθυνου Παιχνιδιού, ώστε να είναι σε θέση:
  • Να παρέχουν στους παίκτες πληροφόρηση για τους κανόνες του Υπεύθυνου Παιχνιδιού.
  • Να συστήνουν στους παίκτες που παρουσιάζουν προβληματική συμπεριφορά την επικοινωνία με τη Γραμμή Βοήθειας 1114.
  • Να απαγορεύουν τη συμμετοχή ανηλίκων, καθώς και ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων, στα παιχνίδια του ομίλου.
  • Να αποτρέπουν τους παίκτες από το να συμμετέχουν στα τυχερά παιχνίδια για μεγάλα χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
«Κάτι καλύτερο ξεκινάει εδώ»
Ο ΟΠΑΠ δημιουργεί αξία για την ελληνική κοινωνία με το Πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας που είναι επικεντρωμένο στα παιδιά και στην υγεία
Επικεντρωμένη στα παιδιά και στην υγεία είναι εφέτος η ολοκληρωμένη στρατηγική του ΟΠΑΠ για την Εταιρική Υπευθυνότητα. Το βασικό μήνυμα, «Κάτι καλύτερο ξεκινάει εδώ», που κέρδισε τα παιδιά και τους νέους.
Σε μια εποχή που οι κοινωνικές ανάγκες είναι εντονότερες από ποτέ ο ΟΠΑΠ έχει ενεργό ρόλο και δημιουργεί αξία για την ελληνική κοινωνία. Εστιάζει σε πρωτοβουλίες που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών, υλοποιεί έργα που υποστηρίζουν πραγματικές ανάγκες των νέων ανθρώπων και συμβάλλει στην κοινωνική πρόοδο. Στο επίκεντρο της στρατηγικής του, η οποία αναπτύσσεται στους τρεις βασικούς πυλώνες Υγεία, Αθλητισμός, Απασχόληση, βρίσκονται τα παιδιά και οι νέοι, το πιο πολύτιμο κεφάλαιο της ελληνικής κοινωνίας.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ κ. Καμίλ Ζίγκλερ παρουσιάζοντας αυτό το μεγάλο πρόγραμμα εταιρικής υπευθυνότητας δήλωσε: «Ο ΟΠΑΠ αποτελεί αναπόσπαστο κύτταρο της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Με παρουσία 58 ετών, o ΟΠΑΠ έχει αποδειχθεί ότι είναι κάτι παραπάνω από μια εταιρεία με κοινωνικό έργο. Είναι ένας υπεύθυνος εταίρος της ελληνικής κοινωνίας για την επίτευξη κοινών στόχων. Με όραμα ένα καλύτερο αύριο για τη νέα γενιά έχουμε ενεργό ρόλο, ιδίως σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, και υλοποιούμε σημαντικές πρωτοβουλίες που υποστηρίζουν την υγεία, προωθούν τις πραγματικές αθλητικές αξίες και στηρίζουν την απασχόληση».
Κορυφαίο επίπεδο

Θέτοντας ως προτεραιότητα την Υγεία των παιδιών τον Απρίλιο του 2014, ο ΟΠΑΠ ανέλαβε την ανακαίνιση των νοσοκομείων «Η Αγία Σοφία» και «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού». Η πρωτοβουλία έχει ως στόχο να αναμορφώσει το περιβάλλον των δύο δημόσιων και εξειδικευμένων νοσοκομείων, που εξυπηρετούν τις ανάγκες παιδιών από όλη την Ελλάδα, ώστε να προσφέρουν υπηρεσίες υγείας σε συνθήκες κορυφαίου επιπέδου. Τον Νοέμβριο του 2015 ο ΟΠΑΠ παρέδωσε τους δύο πρώτους, πλήρως ανακαινισμένους ορόφους στα νοσοκομεία παίδων, και το έργο της ανακαίνισης συνεχίζεται.
Στηρίζοντας τα παιδιά ο ΟΠΑΠ επενδύει στο ίδιο το μέλλον του Αθλητισμού. Από το 2014 υλοποιεί το καινοτόμο πρόγραμμα «Αθλητικές Ακαδημίες ΟΠΑΠ» το οποίο αναπτύσσει ολοκληρωμένα και πολύπλευρα τον νεανικό αθλητισμό. Στόχος του προγράμματος είναι να αναβαθμίσει τα πρότυπα της αθλητικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, αναδεικνύοντας τον εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό ρόλο του αθλητισμού, και να εμφυσήσει στους νέους τις αρχές της ευγενούς άμιλλας, του σεβασμού και της ομαδικότητας.
Το πρόγραμμα στηρίζει 125 ερασιτεχνικές ακαδημίες σε όλη τη χώρα, βρίσκεται στο πλευρό 10.400 μικρών αθλητών, ενισχύει την τεχνική κατάρτιση των 450 προπονητών των ακαδημιών και προσφέρει συμβουλές, καθοδήγηση και υποστήριξη σε 20.000 γονείς.
Ακόμη μέσω ενός ολοκληρωμένου προγράμματος για την Απασχόληση ο ΟΠΑΠ στηρίζει την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, παραμένοντας πιστός στη στρατηγική του κατεύθυνση να δημιουργεί αξία για την ελληνική κοινωνία και την οικονομία. Αποστολή του προγράμματος είναι η επιλογή και ολοκληρωμένη υποστήριξη αναπτυσσόμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας, ώστε μέσα από την ανάπτυξή τους να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και κατ’ επέκταση να ενισχύσουν την ελληνική αγορά.
Ο ΟΠΑΠ υλοποιώντας τη δέσμευσή του στην εταιρική του υπευθυνότητα με μήνυμα «Κάτι καλύτερο ξεκινάει εδώ» αναδεικνύει το σύνολο της σημαντικής προσφοράς του στην ελληνική κοινωνία. Τονίζει ότι η αρχή είναι τα πάντα, ώστε ο καθένας να μπορεί να προχωρήσει στην υλοποίηση των στόχων του, και παράλληλα αποδεικνύει πως για κάθε αρχή που κάνει ο ΟΠΑΠ έμπνευση είναι το χαμόγελο των νέων ανθρώπων.

500 ΕΚΑΤ. ΕΤΗΣΙΩΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Μία από τις μεγαλύτερες λοταρίες στην Ευρώπη

Ο ΟΠΑΠ είναι από τις μεγαλύτερες λοταρίες στην Ευρώπη και σε ετήσια βάση καταβάλλει στο Ελληνικό Δημόσιο ποσό πάνω από 500 εκατ. ευρώ.
Ο όμιλος ΟΠΑΠ, που βρίσκεται σε διαδικασία ανάπτυξης όλων των παιχνιδιών και δραστηριοτήτων του, έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα για τη λειτουργία και τη διαχείριση αριθμολαχείων, παιχνιδιών αθλητικού στοιχήματος, αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος, λαχείων, στιγμιαίων τυχερών παιχνιδιών και παιγνιομηχανημάτων στην Ελλάδα και κατέχει ηγετική θέση στον κλάδο για την ενσωμάτωση των παγκόσμιων αρχών του Υπεύθυνου Παιχνιδιού στη δραστηριότητά του.
Ελέγχει το 67% της εταιρείας Ελληνικά Λαχεία και πρόσφατα απέκτησε την 20ετή άδεια διοργάνωσης του Ιπποδρομιακού Στοιχήματος δίνοντας ξανά ζωή στις ιπποδρομίες και στο κέντρο ιπποδρομιών του Μαρκόπουλου.
Ο ΟΠΑΠ ιδρύθηκε το 1958, διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο διανομής και η απόκτησή του το 2013 από τον όμιλο EmmaDeltaHellenicHoldings έδωσε την απαραίτητη ώθηση για τη διασφάλιση της μελλοντικής ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας της εταιρείας σε διεθνές επίπεδο.
Το χαρτοφυλάκιο του ΟΠΑΠ με τα επιτυχημένα και δημοφιλή εμπορικά παιχνίδια ΚΙΝΟ, ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ, ΤΖΟΚΕΡ, ΛΟΤΤΟ, ΠΡΟΤΟ, ΣΚΡΑΤΣ, ΠΡΟΠΟ, EXTRA 5, SUPER 3 συμβάλλει στην ανάπτυξη της εταιρείας και αποτελεί πηγή μιας συνεχώς διευρυνόμενης κοινωνικής συνεισφοράς. Αυτή μεταφράζεται ετησίως σε ουσιαστικά έργα παρέμβασης με απτά αποτελέσματα για την κοινωνία, εξασφαλίζοντας στον ΟΠΑΠ μια ηγετική θέση μεταξύ των πρωταθλητών της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης στην Ελλάδα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ