Μνημόνιο συναντίληψης για την ανάπτυξη αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας, ο οποίος θα καταστήσει δυνατή την υλοποίηση της νότιας διαδρομής για τον εφοδιασμό ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη υπέγραψαν σήμερα, Τετάρτη, στη Ρώμη ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom κ. Αλεξέι Μίλερ, ο διευθύνων σύμβουλος της Edison SpA κ. Μαρκ Μπεναγιούν και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ ΑΕ κ. Θεόδωρος Κιτσάκος.
Η τελετή για την υπογραφή του μνημονίου πραγματοποιήθηκε μετά τη συνάντηση μεταξύ του κ. Μίλερ και της υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας κυρίας Φρεντερίκα Γκουίντιβ σήμερα, Τετάρτη. Στην τελετή παρευρέθηκε ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γεώργιος Τσίπρας.
Η συμφωνία αποτυπώνει το ενδιαφέρον των συμβαλλόμενων μερών για μια όδευση προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία -μέσω της Μαύρης Θάλασσας και μέσω τρίτων χωρών- στην Ελλάδα και από την Ελλάδα στην Ιταλία. Για τον σκοπό αυτό τα συμβαλλόμενα μέρη προτίθενται να εκμεταλλευθούν και αξιοποιήσουν, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, το έργο που έχει ήδη πραγματοποιηθεί από τη ΔΕΠΑ και την Edison στο πλαίσιο του έργου ITGI Poseidon.
«Η ανάπτυξη ενδοευρωπαϊκών δυναμικοτήτων μεταφοράς φυσικού αερίου συνιστά έναν σημαντικό παράγοντα, για την εξασφάλιση αξιόπιστων προμηθειών φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού φυσικού αερίου, για τους καταναλωτές σε ολόκληρη την Ευρώπη» είπε ο κ. Μίλερ.
«Η ενδεχόμενη ανάπτυξη αυτού του νέου διαδρόμου τροφοδοσίας, που επιδιώκεται να υλοποιηθεί με απόλυτη συμμόρφωση προς τη νομοθεσία και τους κανονισμούς της ΕΕ, θα ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού της Ιταλίας καθώς και τον ρόλο της ως μείζον κόμβος φυσικού αερίου της νότιας Ευρώπης, σύμφωνα με τους στόχους της Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής» επισήμανε ο κ. Μπεναγιούν, με την ευκαιρία της υπογραφής του μνημονίου συναντίληψης.
«Η αναβίωση του έργου ITGI – Poseidon ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης με έναν επιπλέον διάδρομο τροφοδοσίας και αναβαθμίζει σημαντικά το ρόλο της Ελλάδας ως μιας σημαντικής πύλης εισόδου για το φυσικό αέριο μέσω διαφοροποιημένων πηγών και οδεύσεων», δήλωσε ο κ. Κιτσάκος.