Σε έκτακτα μέτρα στήριξης των κινεζικών μετοχών και της αγοράς δανείων προχωρούν οι αρχές της Κίνας, εν μέσω αυξημένης αβεβαιότητας διεθνώς για το εάν και κατά πόσον η ασιατική οικονομία θα μπορέσει να διατηρήσει την αναπτυξιακή της δυναμική.

Σημειώνεται πως και σήμερα Δευτέρα οι μετοχές και τα εμπορεύματα διεθνώς αντιμετωπίζουν μεγάλες αφού η συνεχιζόμενη ανησυχία για την Κίνα εντείνει τη διάθεση αποφυγής κινδύνου. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος χρήστης ενέργειας, σιτηρών και μετάλλων παγκοσμίως, με αποτέλεσμα η πορεία της οικονομίας της να επηρεάζει άμεσα τις τιμές των εμπορευμάτων.

Δεν είναι τυχαίο πως οι ασιατικές μετοχές κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα τριετίας, καθώς οι επενδυτές αποεπενδύουν από προϊόντα που θεωρούνται πως ότι ενέχουν μεγαλύτερο ρίσκο, προς όφελος επενδυτικών προϊόντων με ρόλο ασφαλούς καταφυγίου, όπως το ευρώ, το γιεν και τα γερμανικά κρατικά ομόλογα.

Ο κινεζικός δείκτης Shanghai Composite Index έκλεισε σήμερα Δευτέρα με απώλειες 8,5% διαγράφοντας τα κέρδη του για το 2015. Την ίδια στιγμή τα προσυνεδριακά στοιχεία για την Wall Street δείχνουν πως ο Dow Jones θα ανοίξει σήμερα με πτώση τουλάχιστον 330 μονάδων.Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600σημειώνει απώλειες 3,1% στις 349,98 μονάδες.

Χθες Κυριακή η Κίνα προχώρησε σε ρυθμίσεις που επιτρέπουν στα συνταξιοδοτικά ταμεία της χώρας να επενδύουν στο τοπικό χρηματιστήριο. Προηγουμένως, οι επενδύσεις τους περιορίζονταν σε τραπεζικές καταθέσεις και κρατικά ομόλογα.

Βάσει των νέων ρυθμίσεων, τα εν λόγω ταμεία που διαθέτουν ενεργητικό που εκτιμάται άνω των 322 δισ. δολαρίων θα μπορούν να επενδύσουν έως και το 30% της καθαρής αξίας ενεργητικού τους σε μετοχές, μετοχικά funds και funds ισορροπημένου κινδύνου.

Παραλλήλως, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ετοιμάζεται να διοχετεύσει νέο ρευστό στο τραπεζικό σύστημα της χώρας προκειμένου να δώσει ώθηση στον δανεισμό.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal η κίνηση αυτή θα μπορούσε να γίνει πριν το τέλος του μήνα ή στις αρχές του επόμενου και θα περιλαμβάνει την μείωση του ύψους των καταθέσεων που απαιτείται να κατέχουν ως απόθεμα οι τράπεζες, κάτι που δυνητικά μπορεί να οδηγήσει σε απελευθέρωση κεφαλαίων ύψους 106,2 δισ. δολαρίων, ώστε να μπορούν οι τράπεζες να δίνουν δάνεια. Θα πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη μείωση του απαιτούμενου ορίου αποθεμάτων εντός του 2015.

Τα στοιχεία της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας καταδεικνύουν πως οι ενέργειες της κυβέρνησης για να στηρίξει τις τιμές των μετοχών από τις αρχές Ιουλίου είχαν ως αποτέλεσμα την εκτίναξη του δανεισμού προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όμως τα δάνεια προς την πραγματική οικονομία κινήθηκαν αντίστροφα, καθώς σημείωσαν υποχώρηση.

Το κλίμα επιβάρυναν δημοσιεύματα του ξένου Τύπου σύμφωνα με τα οποία η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας ετοιμάζεται να πλημμυρίσει με ρευστότητα το τραπεζικό σύστημα της χώρας, προκειμένου να δώσει ώθηση στον τραπεζικό δανεισμό και να αποτρέψει φυγή κεφαλαίων μετά την υποτίμηση του γουάν.


Κραχ και στη Wall Street

Ισχυρές πιέσεις δέχεται η αμερικανική αγορά, με τον Dow Jones καθ’ οδόν για τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το Μάρτιο του 2009, στη σκιά του ξεπουλήματος στις ασιατικές, τις ευρωπαϊκές αγορές και τα εμπορεύματα.

Ειδικότερα, στις 16:48, ο δείκτης Dow Jones χάνει 3,49% στις 15.873,12 μονάδες, ενώ νωρίτερα έφτανε να χάνει έως και 1.000 μονάδες. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημειώνει απώλειες 3,91% στις 4.521,87 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 κινείται πτωτικά κατά 3,57% στις 1.900,57 μονάδες.

Καταρρέουν οι δείκτες σε Λονδίνο, Φρανκφούρτη, Παρίσι, Πορτογαλία -Στο -5% ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαουδικής Αραβίας

Επιταχύνεται η πτώση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, πριν από το άνοιγμα του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, μετά τη βουτιά των κινεζικών μετοχών που προκάλεσε μαζικές πωλήσεις στις ασιατικές αγορές, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSE Eurofirst 300 υποχωρεί 4,6%, με όλους τους επιμέρους δείκτες του να κινούνται σε πτωτική τροχιά.

Ο γερμανικός δείκτης DAX καταγράφει απώλειες 4,5% και διαμορφώνεται κάτω από το όριο των 10.000 μονάδων για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο, έχοντας χάσει όλα τα κέρδη που είχε στο 2015. Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχωρεί 4,1% και ο γαλλικός CAC 40 κατά 4,5%.

Η εξέλιξη αυτή προδιαγράφει ότι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια θα σημειώσουν τον Αύγουστο τις μεγαλύτερες απώλειες από τον Οκτώβριο του 2008, στο αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές συναλλαγές στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, o δείκτης S&P 500 αναμένεται να ανοίξει με πτώση 3,1% και ο δείκτης Dow Jones με πτώση 3,5%.

Πτώση σχεδόν 4% κατέγραφε σήμερα λίγο μετά την έναρξη των συναλλαγών το χρηματιστήριο της Λισαβόνας, στον απόηχο της πτώσης των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων τα οποία αποσταθεροποιήθηκαν από την κατάρρευση των κινεζικών χρηματιστηρίων.

Ο πορτογαλικός δείκτης PSI 20 κατέγραψε πτώση 3,80% και διαμορφώθηκε στις 5.087,35 μονάδες.

Ανεπηρέαστα δεν έμειναν τα χρηματιστήρια ούτε στη Μέση Ανατολή, με τον δείκτη του χρηματιστηρίου της Σαουδικής Αραβίας να καταγράφει πτώση -5,9%.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας διέψευσε τις ελπίδες λήψης μέτρων μέσα στο Σαββατοκύριακο, μην προχωρώντας σε μείωση των επιτοκίων ή την παροχή ρευστότητας.

Η έλλειψη δράσης τόνισε την ανησυχία ότι το Πεκίνο δεν διακινδυνεύει πλέον την αξιοπιστία του προκειμένου να τονώσει τη χρηματιστηριακή αγορά. Η κίνησή του να επιτρέψει σήμερα στο κύριο ασφαλιστικό ταμείο να επενδύσει σε μετοχές για πρώτη φορά, ανοίγει έναν δρόμο για να μπουν κεφάλαια στην αγορά, αλλά δεν ήταν αρκετή για να σταματήσει τις πωλήσεις.

Το ευρώ ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο εξαμήνου και πλέον έναντι του δολαρίου, καθώς οι επενδυτές αγόραζαν το κοινό νόμισμα, καθώς τα ασιατικά νομίσματα έχασαν την ελκυστικότητά τους στην αναταραχή και εν όψει της προοπτικής μειώσεων των επιτοκίων στην Ασία μετά την υποτίμηση του γουάν από την Κίνα.

Σημαντικές απώλειες καταγράφει και το Χρηματιστήριο Αθηνών

Ρωσία: Το ρούβλι υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο της χρονιάς-Πτώση άνω του 4% για τον χρηματιστηριακό δείκτη RTS

Το ρωσικό νόμισμα υποχώρησε σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει βρεθεί φέτος με την ισοτιμία του έναντι του ευρώ να ξεπερνά το συμβολικό όριο των 80 ρουβλίων και την ισοτιμία του έναντι του δολαρίου να διαμορφώνεται πάνω από τα 70 ρούβλια, ενώ ο χρηματιστηριακός δείκτης RTS κατέγραφε πτώση πάνω από 4% στην έναρξη των συναλλαγών, στον απόηχο της κατάρρευσης των ασιατικών αγορών.

Η ισοτιμία του ευρώ ξεπέρασε κατά το άνοιγμα του χρηματιστηρίου το όριο 80 ρουβλίων για πρώτη φορά από τα μέσα Δεκεμβρίου και διαμορφώθηκε στα 81,32 ρούβλια, έναντι 78,80 ρουβλίων το βράδυ της Παρασκευής. Η ισοτιμία του δολαρίου αυξήθηκε στα 70,91 ρούβλια έναντι 68,21 ρουβλίων πριν από το Σαββατοκύριακο.
Από χρηματιστηριακής πλευράς, ο δείκτης RTS (συναλλαγές σε δολάρια) υποχώρησε κατά 4,21% και ο Micex (συναλλαγές σε ρούβλια) υποχώρησε κατά 1,76%.

Η νέα πτώση της ισοτιμίας του ρουβλίου προκαλεί φόβους για μια νέα αποσταθεροποίηση της χώρας τη στιγμή που η ρωσική οικονομία είναι σε ύφεση.

Οι ρωσικές χρηματαγορές ακολούθησαν τη βουτιά των κινεζικών χρηματιστηρίων, εξαιτίας των ανησυχιών για την κινεζική οικονομία, οι οποίες προκάλεσαν και μεγάλη πτώση σήμερα κατά το άνοιγμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Ενισχύεται σημαντικά το ευρώ έναντι του δολαρίου

Το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε σήμερα στα κατώτερα επίπεδα των τελευταίων επτά μηνών (1,1714), καθώς οι επενδυτές αναμένουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) δεν θα αυξήσει τα επιτόκια της τον επόμενο μήνα, εξαιτίας της χρηματιστηριακής αναταραχής.

Έτσι, νωρίς το απόγευμα, το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,649 δολ. από το επίπεδο των 1,1362 δολ. που έκλεισε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην αγορά της Νέας Υόκρης.

Οι επενδυτές εκτιμούν, πλέον, ότι οι πιθανότητες για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων από τη Fed έχουν υποχωρήσει στο 20% από 50% που ήταν πριν από μία εβδομάδα.


Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο ΗΔΑΤ δεν καταγράφηκαν ούτε σήμερα συναλλαγές. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 9,71%, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 0,55% να διαμορφωθεί στο 9,16%.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους παρέμεινε στο 0,16%, στη διάρκεια των 9 μηνών διατηρήθηκε στο 0,091, στο εξάμηνο αυξήθηκε στο 0,041% από 0,040%, στο τρίμηνο διατηρήθηκε στο -0,032%, τέλος στον μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,094%.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1497 δολ.