Την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς 8% για όσους δηλώνουν ετήσια εισοδήματα 500.000 ευρώ και άνω, δηλαδή περίπου 350 άτομα, απαίτησε η ομάδα των τεσσάρων των θεσμών αντιπροτείνοντας μάλιστα την θέσπιση ενιαίου συντελεστή 6% για εισοδήματα πάνω από 50.000 ευρώ το χρόνο. Πρόταση η οποία θα μεγαλώσει τα φορολογικά βάρη σε μεσαία και υψηλά εισοδήματα, αλλά θα ελαφρύνει (συγκριτικά με το 8%) τους πιο πλούσιους Έλληνες.

Κατά τη συνάντηση που διήρκεσε έξι ώρες στο Χίλτον με τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Ανάπτυξης Γιώργο Σταθάκη έθεσαν επίσης τα εξής ζητήματα:

-κατάργηση των φοροαπαλλαγών, του ευνοϊκού καθεστώτος και της επιδότησης του πετρελαίου των αγροτών.

-αύξηση της προκαταβολής φόρου για ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους με «μπλοκάκι».

-άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και άρση εμποδίων αδειοδότησης των επιχειρήσεων

– κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων που τους εισπράττουν φορείς, δήμοι και ασφαλιστικά Ταμεία

Επίσης τέθηκαν από το κουαρτέτο και τα παρακάτω ζητήματα στους δύο έλληνες υπουργούς:

– Ποιοι μπορεί να είναι είναι οι μειωμένοι δημοσιονομικοί στόχοι για τα έτη 2015 έως 2017, ώστε να φτάσουμε τελικά στο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, όπως έχει συμφωνηθεί

– Ποιες είναι οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τα capital controls στο τραπεζικό σύστημα.

– Πώς θα λειτουργήσει το καινούργιο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων. Η κυβέρνηση παρουσίασε τις δικές της προτάσεις για το πώς θα πρέπει να σχεδιαστεί και να λειτουργήσει το νέο ταμείο, ώστε να βοηθήσει και στο χρέος και στην ανάπτυξη της χώρας.

Μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος δήλωσε:

«Ήταν η πρώτη συνάντηση, οπότε λογικό ήταν να συζητήσουμε τα οργανωτικά ζητήματα, πώς θα γίνουν οι συναντήσεις, πώς θα λύνουμε έγκαιρα προβλήματα που προκύπτουν για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις ή διαφορές.

Δώσαμε μεγαλύτερη έμφαση σε θέματα που δεν είχαν ήδη συζητηθεί, που είναι κάπως καινούργια, γιατί έχουν αλλάξει οι οικονομικές συνθήκες. Τα δημοσιονομικά για παράδειγμα και πώς θα αντιμετωπιστεί η δέσμευσή μας να φτάσουμε σε πλεόνασμα 3,5% το 2018.

Συζητήθηκε το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που και αυτό είναι κάπως καινούργιο με τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα.

Συζητήσαμε με μεγαλύτερες λεπτομέρειες το καινούργιο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων. Κάναμε τις πρώτες προτάσεις μας, πώς πρέπει να λειτουργεί ώστε συγχρόνως να δημιουργήσει ένα ταμείο που θα βοηθήσει και το κομμάτι της αποπληρωμής του χρέους αλλά και τις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας.

Όπως καταλαβαίνετε υπήρξε σύγκλιση σε κάποια σημεία, λιγότερη σύγκλιση σε κάποια άλλα. Η συζήτηση ήταν σε πολύ καλό κλίμα και θα συνεχιστεί
».

Οι συναντήσεις την Πέμπτη

Την Πέμπτη υπήρξε ειδική συνάντηση στα τεχνικά κλιμάκια για τις κρατήσεις φόρων υπέρ τρίτων ενώ μελετάται η σύσταση διυπουργικής επιτροπής με στόχο την απλοποίηση των αδειών λειτουργίας των επιχειρήσεων. Σημειώνεται ότι ήδη έχει καταργηθεί σε 103 περιπτώσεις η υποχρεωτική έκδοση άδειας λειτουργίας.

Στο μέτωπο των εργασιακών , η διαβούλευση έχει ξεκινήσει ώστε όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές «έως το τέλος του 2015 να υπάρχει ένα νέο πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων που θα εγγυάται τη δικαιοσύνη και την αποτελεσματικότητα στο χώρο της εργασίας».

Ενδιαφέρον έχουν και οι διευκρινίσεις σχετικά με το δημοσίευμα των Financial Times σύμφωνα με το οποίο το ΔΝΤ δεν μπορεί επί του παρόντος να συμμετάσχει σε νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, λόγω του υψηλού δημοσίου χρέους.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές:

– Το Ταμείο συμμετέχει κανονικά στις διαπραγματεύσεις,
– Η θέση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι σημερινή και είναι δεκάδες οι αναφορές της κ. Λαγκάρντ στο θέμα αυτό.