Σε νέο κύκλο αναδιάρθρωσης εισέρχεται το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών στις Βρυξέλλες.

Τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα καλούνται να αντιμετωπίσουν άμεσα προκλήσεις που σχετίζονται τόσο με τη ρευστότητα, όσο και με την κεφαλαιακή τους επάρκεια, μετά τη ζημιά που προκάλεσε η διενέργεια του δημοψηφίσματος και η συνεπακόλουθη τραπεζική αργία.

Τη Δευτέρα αναμένεται να γίνει το πρώτο απαραίτητο βήμα για τη συνέχιση λειτουργίας των τραπεζικών καταστημάτων υπό τους αυστηρούς περιοριστικούς όρους που ισχύουν μετά το κλείσιμό τους την 29η Ιουνίου.

Προϋπόθεση για αυτό αποτελεί η ενίσχυση του πλαφόν χρηματοδότησης μέσω του έκτακτου μηχανισμού στήριξης της Τράπεζας της Ελλάδος (Emergency Liquidity Assistance – ELA) τη Δευτέρα από την ΕΚΤ.

Ωστόσο, σύμφωνα με νέο δημοσίευμα του Reuters η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητο το όριο του ELA για τις ελληνικές τράπεζες.«Είμαι βέβαιος ότι ο Γιάννης Στουρνάρας θα ζητήσει (αύξηση του ELA), αλλά επίσης βέβαιος ότι οι διοικητές δεν θα δώσουν έγκριση για αύξηση του ΕLA», ανέφερε μια εκ των πηγών στο Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι το σχετικό όριο παραμένει στα επίπεδα των 89 δισ. ευρώ από τα τέλη Ιουνίου και θα χρειαστεί μία ενίσχυσή του κατά 1 – 2 δισ. ευρώ για την αναπλήρωση των εκροών που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας.

Νέα stress tests

Κατά τα άλλα, στα 25 δισ. ευρώ υπολογίζεται το πακέτο που θα κατευθυνθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, η οποία είναι πλέον αναγκαία, δεδομένης της ύφεσης που θα πλήξει την οικονομία φέτος και το 2016.

Το γεγονός ότι στη συμφωνία προβλέπεται η άμεση ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της κοινοτικής οδηγίας για το bail in, δημιουργεί προβληματισμό στην αγορά για το ενδεχόμενο να υπάρξει «κούρεμα» στις καταθέσεις.

Για τον υπολογισμό των κεφαλαιακών αναγκών θα πρέπει να διενεργηθούν το επόμενο διάστημα νέες ασκήσεις αντοχής. Από το αποτέλεσμά τους θα εξαρτηθεί η συμμετοχή των καταθετών στις αυξήσεις κεφαλαίου.

Εάν το ποσό που θα χρειαστούν κινείται σε χαμηλά επίπεδα, έως και 10 δισ. ευρώ, τότε είναι πολύ πιθανό να αποφευχθεί το bail in.

Στην περίπτωση ωστόσο που διαμορφωθείυψηλότερα, οι απώλειες για τις μη εγγυημένες καταθέσεις, άνω των 100.000 ευρώ ανά τράπεζα, φαντάζουν αναπόφευκτες.

Στο κακό σενάριο οι σημερινοί μέτοχοι και οι ομολογιούχοι θα χάσουν τα πάντα και οι τράπεζες θα περάσουν στον απόλυτο έλεγχο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) που θα εισφέρει τα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Εξάλλου, δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η προσαρμογή των πλάνων αναδιάρθρωσης προς την κατεύθυνση της επιτάχυνσης των διαδικασιών αποεπένδυσης από τις αγορές του εξωτερικού.

Από την άλλη πλευρά, τίθεται και ζήτημα ευρύτερης αρχιτεκτονικής του τραπεζικού συστήματος, με τα πρώτα σενάρια να μιλούν για συγχωνεύσεις μεταξύ των συστημικών ομίλων.

Τραπεζικοί κύκλοι σημειώνουν πάντως πως ακόμη είναι πολύ νωρίς για να διατυπωθεί η οποιαδήποτε πρόβλεψη, εκτιμώντας ότι τα πάντα θα κριθούν το αργότερο έως και το τέλος του έτους.