Παρακράτηση φόρου στις αναδρομικές συντάξεις

Η κυρία Αθηνά Αργυρίου ερωτά:


«Παρακαλώ ενημερώστε με αν υπάρχει κάτι νεότερο σχετικά με το ποσοστό φόρου 20%, ο οποίος παρακρατείται όταν καταβάλλονται τα αναδρομικά που οφείλονται σε συνταξιούχους. Συζητείται το θέμα από τη νέα κυβέρνηση ή δεν έχουν ασχοληθεί καθόλου με τον παραλογισμό αυτόν; Αντί να μας καταβάλλουν τόκους υπερημερίας για την καθυστέρηση, αντιθέτως αυξάνουν την παρακράτηση (από τον Ιανουάριο του 2014) αν και ζούμε με δανεικά μέχρι να μας πληρώσουν;».

Απάντηση:
1. Στη διάταξη της παρ. 5 του άρθρου 60 του Ν. 4172/2013 ορίζεται ότι στα εισοδήματα από μισθωτή εργασία και συντάξεις που καταβάλλονται αναδρομικά καθώς και στις πρόσθετες αμοιβές που δεν συμπεριλαμβάνονται στις τακτικές αποδοχές διενεργείται παρακράτηση φόρου με συντελεστή 20% στο καταβαλλόμενο ποσό ανεξάρτητα από το έτος στο οποίο ανάγονται για να φορολογηθούν τα εισοδήματα αυτού. 2. Κατά την άποψη της στήλης δεν πρόκειται να μεταβληθεί η διάταξη αυτή. Δεν συζητείται η τροποποίησή της.
Διακανονισμός οφειλών στο Δημόσιο
Ο κ. Μιχαήλ Καλέμης ερωτά:

«Ανήκω στη ΔΟΥ Παλλήνης. Εχω βεβαιωμένη οφειλή από το 16 ΤΕΚ στις 08-06-2004 70.000 ευρώ και προσαυξήσεις 80.000 ευρώ. Αν μπω στις 100 δόσεις με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου θα μου κουρευτεί και το κεφάλαιο από την αρχική μου οφειλή;».

Απάντηση:
Με την υπαγωγή στις ρυθμίσεις των διατάξεων για τον διακανονισμό των οφειλών στο Δημόσιο με δόσεις, διαγράφεται μέρος των προσαυξήσεων, όχι όμως η αρχική οφειλή.
Μερίσματα μετοχών τραπέζης
Ο κ. Γεώργιος Κεκές ερωτά:

«Εχω λίγες μετοχές τράπεζας από το 1999 και το 2000 και δεν τις είχα δηλώσει ποτέ (χαμένος από χέρι). Φέτος πρέπει να τις δηλώσω; Και σε ποιον κωδικό;».

Απάντηση:
Στον κωδικό 291 του εντύπου της δήλωσης θα γράψετε τα μερίσματα που εισπράξατε το 2014 από την κατοχή των μετοχών.
Δήλωση κατοίκων εξωτερικού


Ο κ. Νικόλαος Τσίκρας ερωτά:

«Ο γιος μου (29 ετών) εδώ και 20 μήνες βρίσκεται στην Αγγλία. Τελείωσε το μεταπτυχιακό του και τώρα έπιασε δουλειά εκεί (από 1-4-2015). Θέλω να ξέρω αν έχει νόημα να δηλωθεί ως κάτοικος εξωτερικού. Στην Ελλάδα δεν έχει κανένα εισόδημα. Μόνο ένα οικόπεδο (χέρσο) το οποίο είναι δηλωμένο στο όνομά του και του έρχεται ΕΝΦΙΑ . Για τη χρονιά 2014 (οικ. 2015) θα του κάνουμε μηδενική δήλωση. Το ερώτημα είναι για του χρόνου, που θα αποκτά εισόδημα στην Αγγλία, εάν έχει νόημα να δηλωθεί ως κάτοικος εξωτερικού. Και ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσει;».

Απάντηση:
Εφόσον ο γιος σας δεν αποκτά εισόδημα από πηγή που βρίσκεται στην Ελλάδα και διέμεινε το 2014 πάνω από 183 ημέρες στο Ηνωμένο Βασίλειο, θεωρείται ότι έχει τη φορολογική του κατοικία στη χώρα αυτή και δεν έχει υποχρέωση να υποβάλλει δήλωση φόρου εισοδήματος στην Ελλάδα.
Τεκμήριο περιουσιακών στοιχείων


Ο κ. Κίμων Μιλτιάδου ερωτά:

«Σύμφωνα με το Ε1 της φορολογικής δήλωσης που θα υποβάλουμε για τα εισοδήματα του 2014 πρέπει να δηλωθεί στους κωδικούς 743-744 και η αγορά χρεογράφων εν γένει, και όπως επεξηγήθηκε (ΠΟΛ 1076/2015) ως χρεόγραφα θεωρούνται και τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου. Δεδομένου ότι πολλοί εξ ημών απλώς ανανεώνουμε σε κάθε έκδοση τα έντοκα γραμμάτια που λήγουν, τα οποία είχαμε αγοράσει σε διάφορες εποχές στα παρελθόντα έτη (χωρίς να υπάρχει υποχρέωση δήλωση αγοράς) και δηλώνουμε κανονικά κάθε χρόνο τους τόκους στη φορολογική μας δήλωση, όπως είχαμε μέχρι τώρα υποχρέωση (μάλιστα η ανανέωση γίνεται συνήθως και εντός του ιδίου έτους –τα έντοκα είναι τρίμηνα ή εξάμηνα) πώς θα συμπληρωθούν οι σχετικοί κωδικοί του Ε1, ώστε να μην προκύπτει μη πραγματικό τεκμαρτό εισόδημα;».

Απάντηση:
Από 1-1-2014 θεωρείται, σύμφωνα με τη διάταξη της περίπτωσης β’ του άρθρου 32 του νέου κώδικα φορολογίας εισοδήματος (Ν. 4178/2013), και η αγορά εταιρικών μεριδίων και χρεογράφων γενικώς τεκμήριο. Συνεπώς και η αγορά εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου θεωρείται τεκμήριο. Το ζήτημα είναι αν η επαναγορά εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου θεωρείται τεκμήριο απόκτησης περιουσιακών στοιχείων. Το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει διατυπώσει σχετική άποψη. Κατά τη γνώμη της στήλης η επαναγορά εντόκων του Ελληνικού Δημοσίου πρέπει να θεωρείται τεκμήριο, διότι ο κάτοχός τους δεν εκταμίευσε χρηματικό ποσό για την επαναγορά. Κατά την άποψή μας ο φορολογούμενος που έχει επαναγοράσει έντοκα γραμμάτια θα πρέπει στον κωδικό 743 της δήλωσης να γράψει το ποσό που καταβλήθηκε για την επαναγορά και στον κωδικό 781 το ποσό που εισπράχθηκε από την εκποίηση των εντόκων γραμματίων που εκποίησε.
Φορολογία μισθωμάτων


Ο κ. Γεώργιος Δράκος ερωτά:

«Ετήσιο εισόδημα
1.800 από μίσθωση μικρού διαμερίσματος του οποίου έχω την επικαρπία και η σύζυγος την ψιλή κυριότητα. Δηλώνεται όλο το ποσό στα εισοδήματά μου στο Ε1 ή λόγω ηλικίας (66 ετών) δηλώνεται ποσοστό 6/10 ή 7/10 και το υπόλοιπο στη σύζυγο; Σε αυτή την περίπτωση συμπληρώνουμε και τα δύο Ε2»;

Απάντηση:
Το συνολικό ποσό του εισοδήματος από την εκμίσθωση του ακινήτου θα φορολογηθεί στο όνομα του επικαρπωτή με την ειδική κλίμακα φόρου με συντελεστή 11% και με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ