Θα μπορούσαν κάλλιστα να ανεβάσουν το «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» του μεγάλου Ντάριο Φο σε κάποια θεατρική σκηνή του Λονδίνου. Αντ’ αυτού προτίμησαν να μην δώσουν «ούτε δεκάρα» στον βρετανό υπουργό Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν μέχρι να πάνε στη φυλακή οι φοροφυγάδες συμπατριώτες τους, τα ονόματα των οποίων αναγράφονται στην περίφημη λίστα Λαγκάρντ –ή Φαλσιανί, όπως την ονομάζουν στο εξωτερικό, από το όνομα του πρώην στελέχους της HSBC που έβγαλε στη φόρα τους πελάτες της βρετανικής τράπεζας στην Ελβετία.
Ο λόγος για τους διάσημους βρετανούς ηθοποιούς Γκρεγκ Γουάιζ και Εμα Τόμσον, οι οποίοι μετά την αποκάλυψη ότι η HSBC βοήθησε πολλούς Βρετανούς να βγάλουν προτού φορολογηθούν τα χρήματά τους στην Ελβετία, διεμήνυσαν στην Υπηρεσία Εσόδων και Τελωνείων της Αυτού Μεγαλειότητος (HMRC) ότι σταματούν να καταβάλλουν τους φόρους που τους αναλογούν.
«Μέχρι τώρα πλήρωνα με χαρά τους φόρους μου, διότι είμαι ένας γαμ… σοσιαλιστής και πιστεύω ότι όλοι πρέπει να μοιραζόμαστε τα φορολογικά βάρη. Αλλά είμαι αηδιασμένος με την HMRC και αποφάσισα να μην πληρώσω ούτε δεκάρα παραπάνω μέχρι αυτοί οι δόλιοι μπάσταρδοι να πάνε φυλακή», δήλωσε χαρακτηριστικά στην «Evening Standard» ο Ουάιζ.
Ο διάσημος ηθοποιός πρόσθεσε ότι η σύζυγός του συμφωνεί με τη διαμαρτυρία αυτή και ότι επίσης θα απειθαρχήσει έναντι των φορολογικών αρχών. «Η Εμα είναι μέσα. Συμφωνεί. Και ελπίζουμε να μας ακολουθήσουν κι άλλοι. Να δημιουργήσουμε ένα κίνημα ανυποταγής. Δεν μπορούν να μας κλείσουν όλους στη φυλακή, αλλά αν χρειαστεί εμείς οι δύο θα πάμε φυλακή. Το εννοώ…», είπε ο ηθοποιός.
Η λίστα Φαλσιανί περιέχει στοιχεία από περίπου 100.000 τραπεζικούς λογαριασμούς της HSBC στην Ελβετία. Περίπου 7.000 εξ αυτών ανήκουν σε Βρετανούς πελάτες της τράπεζα. Από τους Βρετανούς πελάτες η HMRC έχει εντοπίσει περίπου 1.000 φοροφυγάδες και έχει εισπράξει ήδη μη καταβληθέντες (αρχικά) φόρους που φθάνουν τα 135 εκατ. στερλίνες (185 εκατ. ευρώ).
«Το ποσόν είναι μικρότερο από όσα εισέπραξαν άλλες ευρωπαϊκές χώρες», γράφει σε άρθρο της την Τετάρτη η «Guardian». Ο Γκρεγκ Ουάιζ και η Εμα Τόμσον, ωστόσο, δεν αγανακτούν μέχρι σημείου φορολογικής ανυπακοής για το γεγονός ότι εισπράχθηκαν «μόνο» 135 εκατ. στερλίνες, αλλά για το ότι μόνο ένας από τους 1.000 φοροφυγάδες πελάτες της HSBC κάθισε στο σκαμνί του κατηγορουμένου!
Ο Ουάιζ, ο οποίος υποστηρίζει το Εργατικό Κόμμα, δηλώνει απογοητευμένος και από το κόμμα και από τη χώρα του ενόψει των γενικών εκλογών του Μαΐου.
«Ναι, εμφορούμαι από τις αριστερές ιδέες που ευδοκιμούν στο Βόρειο Λονδίνο. Ναι, στήριξα τον Τόνι (σημ. Μπλερ) πριν κάνει τα λάθη που έκανε. Τώρα όμως δεν συγχωρώ ούτε αυτόν, ούτε το κόμμα, ούτε την ίδια τη χώρα. Δεν λειτουργεί έτσι η δημοκρατία. Η HSBC δεν μπορεί να μένει ατιμώρητη για την όμορφη γκρίζα ζώνη μεταξύ φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής, μέσα στην οποία λειτουργεί. Δεν μπορώ να βλέπω την αδικία. Πρέπει να κινητοποιηθούμε…», είπε έμπλεος οργής.