Ευρωπαϊκές τράπεζες και διαχειριστές κεφαλαίων πούλησαν το 2014 στεγαστικά δάνεια ονομαστικής αξίας 80,6 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την Cushman & Wakefield Inc. Πρόκειται για ποσό που δεν έχει προηγούμενο αφού είναι αυξημένο κατά 26 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το 2013 και το 2012.

Η αύξηση των πωλήσεων αυτών καταγράφηκε καθώς αμερικανικά επενδυτικά κεφάλαια, όπως η Cerberus και η Lone Star Funds, αναζητούσαν να αγοράσουν στοιχεία ενεργητικού ευρωπαϊκών τραπεζών ανέφερε επίσης η Cushman & Wakefield που δραστηριοποιείται στην αγορά ακινήτων. Είναι ενδεικτικό ότι το 77% των στεγαστικών δανείων που πούλησαν το 2014 ευρωπαϊκές τράπεζες αγοράστηκε από αμερικανικές εταιρείες. Το 2013 το ποσοστό αυτό είχε ανέλθει σε 67%.

Η Cerberus αγόρασε τέτοια στοιχεία ενεργητικού τραπεζών συνολικής αξίας 17,7 δισ. ευρώ, ποσό που αναλογεί σχεδόν στο 22% του συνόλου, ξεπερνώντας όλους τους άλλους ενδιαφερόμενους ανέφερε η Cushman & Wakefield. Η Lone Star Funds αγόρασε στοιχεία ενεργητικού συνολικού ύψους 16,1 δισ. ευρώ, ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε η Blackstone με αγορές 8,7 δισ. ευρώ.

Η πρώην Anglo Irish Bank Corp. και η National Asset Management Agency, που είναι η «κακή» τράπεζα της Ιρλανδίας, πούλησαν δάνεια ύψους 18,7 δισ. και 10,1 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Οι δύο αυτές τράπεζες ήταν οι μεγαλύτεροι πωλητές στεγαστικών δανείων. Στην τρίτη θέση βρέθηκε η Royal Bank of Scotland με πωλήσεις 9,6 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το Bloomberg την παρούσα περίοδο προσφέρονται προς πώληση στοιχεία ενεργητικού τραπεζών που σχετίζονται με ακίνητα συνολικής αξίας περίπου 21,7 δισ. ευρώ. Οι δε συναλλαγές αυτές αναμένεται να φθάσουν φέτος τα 60-70 δισ. ευρώ σύμφωνα με την ίδια πηγή.