Το ράλι στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και η πτώση στο κόστος δανεισμού στην ευρωζώνη (κυρίως σε Ιταλία και Ισπανία) μετά την απόφαση του Μάριο Ντράγκι να «τυπώσει χρήμα», αλλά κυρίως η εκτίμηση ορισμένων ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, θα συμφωνήσει τελικά με τους δανειστές και εταίρους οδήγησε ορισμένους διαχειριστές κεφαλαίων να πάρουν θέσεις και στις ελληνικές μετοχές οι οποίες σημείωσαν την Παρασκευή κέρδη άνω του 6%.


Ξένες τράπεζες εκτίμησαν ότι η απόφαση να συμπεριληφθεί υπό όρους η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ αυξάνει την πιθανότητα η νέα κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ να καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές και να φανεί πιο δεκτικός στις απαιτήσεις τους. Αναλυτές ανέφεραν επίσης πως οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ θα συνεχιστούν και μετά τη λήξη του προγράμματος τον Σεπτέμβριο του 2016, έως ότι ο πληθωρισμός «πιάσει» τον στόχο του 2%.

Οι αγορές της ΕΚ πάντως αφορούν σε τίτλους με πιστοληπτική αξιολόγηση ενώ θα υπάρχουν εξαιρέσεις για τις χώρες που τελούν υπό πρόγραμμα διάσωσης και τα ομόλογά τους δεν έχουν πιστοληπτική αξιολόγηση, όπως η Ελλάδα. Επιπλέον, βάσει του ορίου έκθεσης 33% επί του συνολικού χρέους μιας χώρας, η κεντρική τράπεζα θα μπορέσει να αγοράσει επιπλέον ελληνικά ομόλογα μόνο εφόσον λήξουν οι υπάρχοντες ελληνικοί τίτλοι στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚ, δηλαδή μετά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο 2015.

Για την Ελλάδα, η αγορά ομολόγων θα γίνει υπό τον όρο η χώρα να είναι σε πρόγραμμα, ενώ στην πράξη σήμερα η Ελλάδα δεν πληροί προς το παρόν τα κριτήρια, καθώς η ΕΚ και άλλες κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης κατέχουν ήδη άνω του 33% των ομολόγων που έχει εκδώσει που είναι και το ανώτατο όριο που μπορεί να αγοράσει η κεντρική τράπεζα.
Διαχειριστές κεφαλαίων, ανέφεραν πως καθώς οι τιμές των ελληνικών μετοχών έχουν υποχωρήσει δραματικά και οι πιθανότητες η νέα κυβέρνηση να τα «βρει» με τους δανειστές είναι πάνω στο τραπέζι, δεν είναι καλό να βρίσκεται κάποιος τελείως εκτός αγοράς. Η χώρα πιθανότατα θα χρειαστεί εξάλλου νέα παράταση του προγράμματος διάσωσης επειδή αυτό λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, υποστήριξε μιλώντας υπό το καθεστώς ανωνυμίας στο Reuters υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Η γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ εξέφρασε την Παρασκευή την βεβαιότητά της ότι θα βρεθούν λύσεις στο θέμα της Ελλάδας μετά τις εκλογές. Πρόσθεσε ότι δεν θέλει να σχολιάσει τις εκλογές και ότι θα τοποθετηθεί για την μελλοντική πορεία της χώρας μετά την ολοκλήρωσή τους.

Την Δευτέρα συνεδριάζει το Eurogroup, με το κλίμα στους ΥΠΟΙΚ των κρατών της ευρωζώνης για την Ελλάδα να είναι ότι πρέπει να προηγηθεί η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης όποιας άλλης «επιλογής», όπως ισχύει και για την συμμετοχή στο πακέτο Draghi. Ορισμένες ξένες τράπεζες, συστήνουν στο πλαίσιο αυτό «αύξηση θέσεων» στις ελληνικές μετοχές θεωρώντας πως το εκλογικό αποτέλεσμα δεν θα δημιουργήσει τελικά μεγάλη κρίση στις σχέσεις της Ελλάδας με τους δανειστές, αν και έως ότι καταλήξουν σε μία λύση, εκτιμάται ότι το κυρίαρχο στοιχείο στο χρηματιστήριο της Αθήνας θα είναι η αύξηση της μεταβλητότητας και των διακυμάνσεων των μετοχών, καθώς οι διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα θα είναι εξαιρετικά δύσκολες.

Πιο συγκεκριμένα

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών έκλεισε την Παρασκευή στις 840,44 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 6,14%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται σε 256,30 εκατ. ευρώ. Η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου βρίσκεται στα 1,12664 δολάρια.

Την Παρασκευή στην αγορά ομολόγων η απόδοση του 10ετούς ομολόγου είναι 8,78%.

Αναλυτικά τα διεθνή Χρηματιστήρια

Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE κινείται ανοδικά κατά 0,42%.

Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX καταγράφει πτώση 1,27%.

Στο Τόκιο ο δείκτης NIKKEI έκλεισε στις 17.511,75 μονάδες, με άνοδο 1,05%.