Στο 10,8% του ΑΕΠ ανέρχεται ο κλάδος των Logistics, σύμφωνα με έρευνα της Ελληνικής Εταιρείας Logistics (ΕΕL), που παρουσιάστηκε το Σάββατο στην Αθήνα, κατά την διάρκεια της εκδήλωση για τα 20 χρόνια από την ίδρυση του φορέα.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ΕΕL, η Ελλάδα κατέχει την 44η θέση στην παγκόσμια αγορά logistics σύμφωνα με τον δείκτη της Παγκόσμιας Τράπεζας (LPI) όμως υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης.
Σημαντικό στοιχείο, που καταδεικνύει τη σημασία του κλάδου, σημειώνει η ΕΕL, αποτελεί το γεγονός ότι το ποσοστό συνεισφοράς των logistics στο ΑΕΠ της Ελλάδας, ανέρχεται στο 10,8% (13% στην Ε.Ε.) ή αλλιώς περί τα 20 δισ. ευρώ.
Ο κλάδος εμπορίας, μεταποίησης και παροχής υπηρεσιών φτάνει τα 13,3 δισ. ευρώ (7,2% του ΑΕΠ) και ο κλάδος της ποντοπόρου ναυτιλίας τα 6,5 δισ. ευρώ (3,6% του ΑΕΠ).
«Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, οι εταιρίες του κλάδου τα επόμενα χρόνια θα επικεντρωθούν στη δημιουργία συνεργειών για τη μείωση του λειτουργικού κόστους και την αύξηση της εξυπηρέτησης των πελατών. Παράλληλα θα εστιάσουν σε φιλοπεριβαλλοντικές πρακτικές (υπολογισμός ανθρακικού αποτυπώματος) καθώς και σε αναδυόμενες τεχνολογίες (cloud computing, big data analysis) για την περαίτερω βελτίωση της απόδοσης και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών» σημειώνεται.
Βασικά προβλήματα, που διαπιστώνονται, είναι η έλλειψη στις υποδομές, η ανάγκη για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της ποιότητας των υπηρεσιών και οι χρονοβόρες διαδικασίες των δημοσίων φορέων.
Επίσης, επιβεβαιώνεται ότι οι οδικές μεταφορές αποτελούν το κυρίαρχο μέσο με 81%, όμως ο μεν στόλος των 1,3 εκατ. ΙΧ είναι γηρασμένος και μικρού μεγέθους, η δε αγορά των 36.500 δημοσίας χρήσεως οχημάτων είναι κατακερματισμένη.
Όπως αναφέρεται στην έρευνα, οι οδικές μεταφορές παρουσιάζουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης, λόγω υψηλού κόστους, ποιότητας υπηρεσιών και προβληματικής δομής της αγοράς. Οι προτάσεις βελτίωσης είναι η εντατικοποίηση των ελέγχων για την αποφυγή του αθέμιτου ανταγωνισμού και η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης, μεταβίβασης αδειών και ίδρυσης νέας εταιρίας.
Επίσης, μεταξύ άλλων, στην έρευνα αναφέρεται ότι υπάρχουν σημαντικές προοπτικές τόσο για την ανάπτυξη των σιδηροδρομικών μεταφορών όσο και για την ανάθεση των logistics σε τρίτους.
Ακόμη, η έρευνα σημειώνει ότι η μείωση του αποθέματος των εταιρειών έφτασε το 27,5% από το 2009, υπογραμμίζει ότι οι αποθηκευτικοί χώροι είναι μικρής έκτασης και παρατηρεί ότι η χρήση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών είναι ιδιαίτερα έντονη στις εταιρίες 3PL.
Επιστημονικός συνεργάτης της 3ης Πανελλήνιας Έρευνας για τα Logistics ήταν το Εργαστήριο Συστημάτων Σχεδιασμού, Παραγωγής και Λειτουργιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.