«Πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) για την ενεργοποίηση με διαδικασίες-εξπρές έργων που περιλαμβάνονται στο ΕΣΠΑ 2014-2020 συνολικού ύψους άνω των 4 δισ. ευρώ έχει λάβει η κυβέρνηση ύστερα από διαπραγματεύσεις του υπουργού Ανάπτυξης κ. Νίκου Δένδια με τον επικεφαλής της task force στην Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ και της ΕΕ. Με τον τρόπο αυτόν η Ελλάδα θα εισπράξει προκαταβολικά πριν από την ένταξη των έργων σε κοινοτικά προγράμματα το μεγαλύτερο ποσό της επιχορήγησης. Πρόκειται για εμπροσθοβαρή, ώριμα έργα, με αναπτυξιακό χαρακτήρα, και στόχος είναι να τονωθούν η οικονομική δραστηριότητα και η απασχόληση.
Τα έργα αυτά θα προεπιλεγούν από την ελληνική πλευρά χωρίς να έχουν εγκριθεί από την Επιτροπή. Στη συνέχεια, μόλις τα προγράμματα εγκριθούν από την Κομισιόν, οι ελληνικές Αρχές θα πρέπει να βεβαιώσουν ότι εμπίπτουν στους θεματικούς στόχους και στις προτεραιότητες χρηματοδότησης του κάθε κοινοτικού προγράμματος.
Τα εμπροσθοβαρή έργα θα πρέπει να είναι είτε νέα έργα είτε έργα-γέφυρες μεταξύ του προηγούμενου και του νέου ΕΣΠΑ, καθώς και να είναι ώριμα, ώστε να παραγάγουν απτά και ορατά αναπτυξιακά αποτελέσματα μέσα στα επόμενα δύο έτη.
Οι βασικοί τομείς


Για να είναι τα έργα εμπροσθοβαρή, θα πρέπει μεταξύ άλλων:
–Να είναι σύμφωνα με τους θεματικούς στόχους και τις προτεραιότητες που καθορίζονται στη συμφωνία Ελλάδας – ΕΕ και να επικεντρώνονται σε βασικούς τομείς ανάπτυξης, και ιδιαίτερα στους τομείς της ενεργειακής απόδοσης και ΑΠΕ, των τουριστικών δραστηριοτήτων υψηλής προστιθέμενης αξίας (οικολογικές, πολιτιστικές δράσεις και δράσεις σχετικές με την Υγεία και ευημερία), καθώς και αγρο-διατροφής.
–Να παρουσιάζουν υψηλό επίπεδο ωριμότητας και να διαθέτουν έτοιμα τα έγγραφα του διαγωνισμού, συμπεριλαμβανομένης της ολοκλήρωσης των απαλλοτριώσεων, της περιβαλλοντικής άδειας, των οριστικών μελετών και αρχαιολογικών εγκρίσεων.
–Να επιτυγχάνουν απτά αποτελέσματα, ιδίως όσον αφορά τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
–Να μην είναι συνεχιζόμενα έργα.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε δύο νέες δράσεις για την απασχόληση που αποτελούν μέρος των εμπροσθοβαρών αυτών έργων:

1.
«Επιταγή εισόδου για νέους ηλικίας 25-29 ετών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας», προϋπολογισμού 108 εκατ. ευρώ.

2.
«Επιταγή εισόδου για νέους ηλικίας 18-24 ετών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας», προϋπολογισμού 43,2 εκατ. ευρώ.
Οι δύο αυτές δράσεις αποτελούν συνέχεια μιας σειράς δράσεων του ΕΣΠΑ υπέρ της καταπολέμησης της ανεργίας και της ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης η οποία έλαβε έγκριση του ΕΣΠΑ 2014-2020 από την ΕΕ τον Μάιο του 2014, ενώ τα τομεακά και περιφερειακά επιχειρησιακά προγράμματα της νέας προγραμματικής περιόδου υποβλήθηκαν στα μέσα Ιουλίου, όπως προβλεπόταν, και βρίσκονται στο στάδιο διαβούλευσης με την Επιτροπή για την έγκρισή τους.
Δραστηριοποίηση


Παράλληλα, δεδομένου ότι υπάρχουν πολλά ώριμα έργα που ξεκίνησαν ή σχεδιάστηκαν επαρκώς κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, σημειώνεται έντονη δραστηριοποίηση στον ταχύτερο δυνατό χρόνο ώστε να αξιοποιηθούν άμεσα οι διαθέσιμοι κοινοτικοί πόροι.
Το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 ενεργοποιείται άμεσα μέσω μιας δεξαμενής ώριμων έργων, τα οποία προέρχονται:
1. Από το ΕΣΠΑ 2007-2013 ως μεταφερόμενα έργα εκτιμώμενου προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ.
2. Από το ΕΣΠΑ 2007-2013 ως συνεχιζόμενα έργα (phasing) εκτιμώμενου προϋπολογισμού στο νέο ΕΣΠΑ ύψους 3 δισ. ευρώ
3. Από αμιγώς νέα έργα του ΕΣΠΑ 2014-2020, τα οποία θα ξεκινήσουν από την τρέχουσα χρονιά (εμπροσθοβαρή) στο νέο ΕΣΠΑ ύψους 4 δισ. ευρώ.
Δηλαδή, συνολικά με την έναρξη του νέου ΕΣΠΑ η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να δεσμεύσει και να αξιοποιήσει άμεσα πόρους ύψους 9 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 40% της συνολικής δημόσιας δαπάνης του νέου ΕΣΠΑ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ