Νέα δεδομένα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών του Β/Α Αιγαίου με τον Πειραιά και την Καβάλα, καθώς από την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου η εταιρεία Hellenic Seaways προχωρά με το επιβατηγό – οχηματαγωγό πλοίο «Νήσος Μύκονος» στην κάλυψη του επιδοτούμενου δρομολογίου στη γραμμή Καβάλα – Λήμνος – Βαθύ Σάμου δύο φορές την εβδομάδα, μετά την πρόσφατη απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, να κηρύξει έκπτωτη τη ΝΕΛ από δύο άγονες γραμμές της βόρειας Ελλάδας, με το αιτιολογικό της λημμελούς και αδικαιολόγητης άρνησης εκτέλεσης των δρομολογίων.

Το πλοίο θα ξεκινάει τα δρομολόγια του από Πειραιά και θα συνδέει τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου με τη βόρεια Ελλάδα, δύο φορές την εβδομάδα.

Να σημειωθεί ότι η Hellenic Seaways ήταν η μοναδική εταιρεία που υπέβαλε σχετικό αίτημα στη δεύτερη πρόταση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος του υπουργείου Ναυτιλίας για την κάλυψη της γραμμής.

Το πλοίο είναι πρώτης κατηγορίας, κατασκευής του 2005 έχει τη δυνατότητα μεταφοράς 1915 ατόμων και 418 οχημάτων, μήκος 141 μέτρα και πλάτος 22.

Τη σχετική απόφαση ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας στην συγκεκριμένη ακτοπλοϊκή εταιρεία υπέγραψε την Τετάρτη ο κ. Βαρβιτσιώτης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου «στη σχετική σύμβαση με την εταιρεία, προβλέπεται η εκτέλεση δύο δρομολογίων την εβδομάδα, έναντι μισθώματος 93.825 ευρώ ανά πλήρες δρομολόγιο με το Ε/Γ-Ο/Γ «ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ», που αποτελεί πλοίο κατηγορίας Α΄. Η ισχύς της σύμβασης εκτείνεται από 24/9/2014 μέχρι την έναρξη της εκτέλεσης δρομολογίων με τακτική δρομολόγηση ή μέχρι την σύναψη σύμβασης αποκλειστικής εξυπηρέτησης ή μέχρι την προκήρυξη μειοδοτικού διαγωνισμού. Διευκρινίζεται ότι το χρονικό διάστημα, σε κάθε περίπτωση, δε δύναται να υπερβαίνει τους τρεις μήνες από την ημερομηνία σύναψης της σύμβασης».
Στη σύμβαση, μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι η εταιρεία θα πρέπει να πληρεί τις απαιτήσεις στα θέματα ασφαλείας, υγιεινής, ενδιαίτησης επιβατών και πληρώματος, καθώς και ότι η σύνθεση και οι όροι εργασίας πληρώματος θα είναι σύμφωνοι με την ισχύουσα νομοθεσία. Για την καλή εκτέλεση των όρων της παρούσας σύμβασης η ανάδοχος, εκτός των άλλων, κατέθεσε εγγυητική επιστολή, αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.
Σημειώνεται επιπλέον ότι το πλοίο «Νήσος Μύκονος» θα αντικαθίσταται σε έκτακτες περιπτώσεις, μετά από έγκριση του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, μόνον από άλλο πλοίο της εταιρείας, ανάλογης κατηγορίας και προδιαγραφών. Επιπλέον, προβλέπεται η δυνατότητα για τροποποιήσεις, εφόσον έτσι επιτυγχάνεται καλύτερη εξυπηρέτηση των συγκοινωνιακών αναγκών.
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι για την κάλυψη των συγκοινωνιακών αναγκών των Ψαρών η εταιρεία Hellenic Seaways δεσμεύτηκε για την εκτέλεση μιας προσέγγισης την εβδομάδα, χωρίς επιδότηση, στο πλαίσιο του δρομολογίου Πειραιάς-Χίος-Μυτιλήνη με το πλοίο ΑΡΙΑΔΝΗ, μέχρι τις 16/10. Το δρομολόγιο αυτό αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας προκήρυξης για τις γραμμές αυτές, όταν και θα αποκατασταθούν για όλο το έτος οι συγκοινωνιακές ανάγκες των νησιών στην ευρύτερη περιοχή.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης δήλωσε για το θέμα: «Έχω τονίσει σε κάθε ευκαιρία ότι αποτελεί εθνικό και προσωπικό καθήκον να κάνω ό, τι είναι δυνατόν για τη βελτίωση του ακτοπλοϊκού μας δικτύου. Η διασύνδεση μεταξύ των νησιών του Βορείου Αιγαίου που είχε διαταραχθεί το προηγούμενο χρονικό διάστημα, πλέον, αποκαθίσταται άμεσα και με ένα στόχο: τη συνέπεια και την ταχύτητα στην εξυπηρέτησή τους, ώστε να ενισχυθεί ξανά η αναπτυξιακή προοπτική των νησιών αυτών».


Τι αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρείας

Σε ανακοίνωση η Hellenic Seaways σημειώνει πως «από την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου, το «Νήσος Μύκονος» θα εξυπηρετεί τη σύνδεση των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου με τον Πειραιά και την Καβάλα. Στο πλαίσιο αυτό το δρομολόγιο του πλοίου θα είναι Πειραιάς – Σύρος – Μύκονος – Εύδηλος – Καρλόβασι – Βαθύ – Χίος – Μυτιλήνη – Λήμνος – Καβάλα και θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα».

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «κατ’ αυτό τον τρόπο, πέραν της σύνδεσης της Ικαρίας και της Σάμου με τον Πειραιά, η σύνδεση επεκτείνεται με το ίδιο πλοίο σε όλο τον Βορειοανατολικό νησιωτικό άξονα που περιλαμβάνει τη Χίο, τη Μυτιλήνη και τη Λήμνο, καταλήγοντας στην Καβάλα».

Τονίζεται επιπλέον ότι «η ανάληψη του δρομολογίου αυτού, είναι για την Hellenic Seaways τιμή και συνάδει απόλυτα με την εταιρική της φιλοσοφία να δίνει προτεραιότητα στην παροχή άριστων υπηρεσιών φιλοξενίας και εξυπηρέτησης τόσο των επιβατών της, όσο και των τοπικών κοινωνιών των δεκάδων προορισμών της».