Το Παρίσι δεν πρόκειται να πιάσει τον στόχο για μείωση του ελλείμματος φέτος, και ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς πηγαίνει στο Βερολίνο με σκοπό να εξηγήσει στη γερμανική κυβέρνηση ότι η μείωσή του στο 3% του ΑΕΠ θα αναβληθεί για το 2017. Στο γερμανικό έδαφος δεν το περιμένει το φιλικότερο κλίμα, καθώς οι βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών δεν συγκρατούν πλέον τις επικρίσεις τους.

Η διήμερη επίσκεψη του γάλλου πρωθυπουργού, η πρώτη μετά τη νέα ψήφο εμπιστοσύνης που του έδωσε η Εθνοσυνέλευση (δεύτερη μέσα σε έξι μήνες) με φόντο το κλίμα πολιτικής κρίσης στο Παρίσι, θα ξεκινήσει τη Δευτέρα με συνάντηση με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Κάπως ελαφρύτερο περιμένει ο Βαλς το κλίμα στη συνάντηση στο Αμβούργο με τον Ζίγκμαρ Γκάμπιερ των συμπολιτευόμενων Σοσιαλδημοκρατών.

Σκοπός του Βαλς είναι να πείσει τη γερμανική κυβέρνηση για το στέρεο της οικονομικής πολιτικής του Παρισιού και να δώσει το μήνυμα, όπως είπε και ο ίδιος το Σάββατο, ότι χρειάζεται «επαναπροσανατολισμός στην κατεύθυνση της ανάπτυξης».

Η γαλλική «καθυστέρηση» στα δημοσιονομικά έχει προκαλέσει συστάσεις και από τις Βρυξέλλες. Ο γάλλος πρωθυπουργός στοχεύει στη συγκατάθεση της γερμανικής κυβέρνησης για την αναβολή των στόχων δημοσιονομικής εξισορρόπησης. Την Πέμπτη, ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είχε πει πως «δεν γίνεται να μας ζητείται να κάνουμε σε πέντε χρόνια αυτό που η Γερμανία κατάφερε σε δέκα χρόνια ευνοϊκότερου οικονομικού κλίματος».

Οι τίτλοι των γαλλικών ΜΜΕ είναι ενδεικτικοί: Η διακριτική Monde μιλά για «μία λεπτή επίσκεψη στο Βερολίνο», η Figaro γράφει ότι ο Βαλς «θέλει να πείσει την Μέρκελ πως τα θεμέλια των μεταρρυθμίσεών του είναι γερά», η Les Echos μιλά για «αδύνατη αποστολή» ενώ η Liberation παρουσιάζει απόψεις γάλλων σοσιαλιστών για το «τι πρέπει να πει ο Βαλς στην Μέρκελ».

Η δυσκολία της επίσκεψης δεν κρύβεται όμως ούτε στο Βερολίνο. Ο αναπληρωτής επικεφαλής της ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στη Βουλή Αντρέας Σοκεχοφ είπε πως «δεν αρκεί η Γαλλία να περιορίζει τον ηγετικό της ρόλο μόνο στην εξωτερική πολιτική, πρέπει να ακολουθήσει και μία στέρεη οικονομική και δημοσιονομική πολιτική».

Αναλόγως, όπως σημειώνει το Spiegel, ούτε ο επικεφαλής της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής Γκούντερ Κριχμπαουμ έκρυψε την στάση του: «Στην τελευταία διακήρυξή του, ο πρωθυπουργός Βαλς δεν θμας εξήγησε πώς θα εξυγιάνει τον προβληματικό γαλλικό προΫπολογισμό» είπε. «Αντί να καταφέρεται κατά των Βρυξελλών, της Γερμανίας και άλλων, θα ήταν καλύτερα να εφαρμόσει επιτέλους τις συστάσεις της Κομισιόν» είπε.