Υποτονική αποδείχθηκε η απόδοση του προγράμματος στοχευμένων πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO), καθώς σύμφωνα με την αγορά, βγήκαν στην επιφάνεια τα ελαττώματα στην πολιτική της ΕΚΤ. Συνολικά 255 ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα άντλησαν 82,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,2 δισ. ευρώ αφορούσαν τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες (Πειραιώς 2,7 δισ. ευρώ, Εθνική 500 εκατ. ευρώ, Alpha και Eurobank από 1 δισ. ευρώ), ενώ αναλυτές προέβλεπαν τη ζήτηση να ξεπερνά τα 130 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή μάλλον απογοήτευσε την αγορά, αυξάνοντας τις προσδοκίες σχετικά με το πρόγραμμα τιτλοποιημένου χρέους και τις εικασίες ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να προχωρήσει σε αγορές και άλλων περιουσιακών στοιχείων, όπως π.χ. τα κρατικά ομόλογα.
Το εγχείρημα να αυξηθεί το μέγεθος του ισοζυγίου της ΕΚΤ μέσω «παθητικών» μεθόδων είναι καταδικασμένο να αποτύχει και να αντικατασταθεί από μια «ενεργητική» πολιτική, δηλαδή από μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης, όπως ακριβώς τα γνωρίζουμε, α λα Fed, Τράπεζα της Αγγλίας και Τράπεζα της Ιαπωνίας, αναφέρουν κορυφαίοι οικονομολόγοι. Τα δάνεια αυτά είναι 4ετούς διάρκειας, ωστόσο η διάρκειά τους θα μειωθεί αν οι τράπεζες δεν αυξήσουν τις χορηγήσεις τους προς τις επιχειρήσεις.
Πολλές τράπεζες δίστασαν επίσης να συμμετάσχουν ενδεχομένως επειδή φοβήθηκαν ότι μπορεί να στιγματιστούν ως αδύναμες καθώς ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα των stress tests της ΕΚΤ, εκτίμησαν παράγοντες της αγοράς. Ενας ακόμη λόγος ήταν ότι περιμένουν περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα αγορών εγγυημένων τίτλων που εξήγγειλε για τον Οκτώβριο o πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Αν και οι αγορές δεν αναμένουν η ΕΚΤ να προχωρήσει σε αγορές κρατικών ομολόγων σύντομα, δεν αποκλείουν κάτι τέτοιο να λάβει χώρα ως το πρώτο τρίμηνο του 2015.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ