Αναπόφευκτη θεωρείται πια η διαδικασία συγκέντρωσης στην αγορά των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, καθώς οι εξαγορές, οι συγχωνεύσεις και οι συνεργασίες έρχονται να οικοδομήσουν ισχυρότερα επιχειρηματικά σχήματα εν όψει των τεράστιων απαιτήσεων της επόμενης περιόδου. Και η αρχή γίνεται με την εξαγορά της hol από τη Vodafone.
Οι εταιρείες έχουν δεσμεύσει για τους επόμενους 18 μήνες τουλάχιστον 1,6 δισ. ευρώ, τα οποία θα έρθουν να χρηματοδοτήσουν εξαγορές και αναλήψεις υποχρεώσεων, επενδύσεις και αναβαθμίσεις δικτύων και νέες υποδομές.
Ειδικότερα, οι εταιρείες έχουν μπροστά τους να χρηματοδοτήσουν τη μίσθωση του «ψηφιακού μερίσματος» από το φάσμα των ραδιοσυχνοτήτων (μεταξύ 350 και 380 εκατ. ευρώ), να επενδύσουν στην αναβάθμιση και ανάπτυξη κινητών και σταθερών δικτύων (περί τα 500 εκατ. ευρώ) και να χρηματοδοτήσουν εξαγορές, αξίας τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ (στα 311 εκατ. ευρώ η επιχειρηματική αξία της hol και στα 530 εκατ. ευρώ της Forthnet).


Σύγκρουση γιγάντων

«Τα λεφτά είναι εκεί και είναι δεσμευμένα για αυτόν τον σκοπό» σημειώνει μιλώντας στο «Βήμα» κορυφαίο στέλεχος της αγοράς, υπογραμμίζοντας το ειδικό βάρος του κλάδου για την οικονομία και το αναπόφευκτο της συγκέντρωσης. Αλλωστε εκτιμάται ότι τα μικρά σχήματα δεν θα έχουν μέλλον εν όψει της ανάγκης για χρηματοδότηση επενδύσεων σε νέα δίκτυα.
«Σημαία» της συγκέντρωσης της αγοράς, η οποία σηματοδοτεί τη διαδικασία «σύγκρουσης» μεταξύ δύο εκ των μεγαλύτερων τηλεπικοινωνιακών κλάδων της Ευρώπης, δηλαδή της Deutsche Telekom και της Vodafone, είναι και η μάχη για τον έλεγχο της Forthnet.
Ο ΟΤΕ έχει καταθέσει μη δεσμευτική προσφορά που κυμαίνεται μεταξύ 250 και 300 εκατ. ευρώ και προσαρμόζεται ανάλογα με τα ταμειακά διαθέσιμα και τις δανειακές υποχρεώσεις για την εξαγορά της NOVA, ενώ οι Vodafone και Wind, οι οποίες ελέγχουν το 40% της Forthnet, προτείνουν καταβολή μετρητών μεταξύ 112 και 125 εκατ. ευρώ, με ανάληψη όλων των υποχρεώσεων.
Οι δύο πλευρές ετοιμάζονται να ξεκινήσουν due diligence στη Forthnet, με την ολοκλήρωση του οποίου θα αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν στην κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς ή όχι.
Τα σενάρια

Αν το κάνουν και οι δύο, ενδέχεται να ξεκινήσει η πλειοδοσία για την εταιρεία. Πηγές με γνώση της υπόθεσης σημειώνουν ότι η συγκεκριμένη διαδικασία δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν από τα τέλη Οκτωβρίου ή τις αρχές Νοεμβρίου, όμως είναι σίγουρο ότι ως το τέλος του έτους η Forthnet θα αλλάξει χέρια. Αλλωστε προς αυτή την κατεύθυνση πιέζουν και οι δανείστριες τράπεζες του ομώνυμου ομίλου.
Στα επιτελεία των εταιρειών «τρέχουν» σενάρια για την επόμενη ημέρα. Για παράδειγμα, πληροφορίες θέλουν –στην περίπτωση που αποκτήσουν τη Forthnet –οι Wind και Vodafone να εφαρμόσουν ένα μοντέλο αντίστοιχο της Victus Networks, δηλαδή της κοινής εταιρείας που δημιούργησαν για την ανάπτυξη κινητών δικτύων, στη σταθερή ή και την τηλεόραση.
Μάλιστα μια άλλη εκδοχή αυτού του σεναρίου θέλει την εκχώρηση σε αυτή τη νέα εταιρεία ολόκληρου του κλάδου της σταθερής των δύο παρόχων. Ενα άλλο μοντέλο επίσης θα ήταν ο διαμοιρασμός των συνδρομητών αντί της δημιουργίας κοινής εταιρείας.
Σε περίπτωση που η NOVA βρεθεί στα χέρια του ΟΤΕ, ο οποίος θα αποκτήσει δεσπόζουσα θέση στη συνδρομητική τηλεόραση, αρκετοί θεωρούν ότι η εξαγορά θα περάσει από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ, λόγω της ύπαρξης μεγάλου αριθμού καναλιών στην ελεύθερη τηλεόραση.


Μεταπώληση υπηρεσιών

Ωστόσο προβλέπουν ότι είναι πιθανόν οι ρυθμιστές να ζητήσουν ανταγωνιστικά αντίβαρα, όπως η δυνατότητα μεταπώλησης υπηρεσιών συνδρομητικής από τους υπόλοιπους παρόχους, μέσα από τις πλατφόρμες OTE TV και NOVA –όπως δηλαδή συμβαίνει με το χάλκινο δίκτυο του ΟΤΕ.
Για αυτό το ενδεχόμενο υπάρχουν εισηγήσεις στους εναλλακτικούς για οργανική ανάπτυξη της συνδρομητικής από το μηδέν, καθώς η πρόοδος της τεχνολογίας και η πληθώρα του περιεχομένου καθιστούν το εγχείρημα οικονομικά επιτρεπτό.
Ολα βέβαια θα εξαρτηθούν από την έκβαση της υπόθεσης της Forthnet και από το πόσο ψηλά θα βάλει τον πήχη ο ΟΤΕ. Και αυτό διότι καθώς οι Wind και Vodafone ήδη ελέγχουν το 40% της εταιρείας μπορούν να απαντούν «σε κάθε ευρώ του ΟΤΕ με εξήντα σεντς», όπως σημειώνουν παρατηρητές της αγοράς.
Στο μεταξύ σημασία αποκτά και η επικείμενη δημοπρασία των δικαιωμάτων του Champions League της περιόδου 2015-2018 που διενεργεί για λογαριασμό της UEFA η TEAM, καθώς το ποδόσφαιρο αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο για τη NOVA διότι φέρνει συνδρομητές. Στελέχη της αγοράς θεωρούν βέβαιο ότι τόσο η Forthnet όσο και ο ΟΤΕ θα συμμετάσχουν στη διαδικασία.

HeliosPlus