Το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ συνεδρίασε με βασικό θέμα το άνοιγμα της οικονομικής προσφοράς της Intralot που είναι και η μοναδική στο πλαίσιο του διαγωνισμού για την εκχώρηση 20ετούς άδειας διεξαγωγής του αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος, προνόμιο που ως σήμερα έχει ο ΟΔΙΕ.

Δεν ελήφθη καμία απόφαση, καθώς η προσφορά κρίθηκε πολύ χαμηλή και το θέμα παραπέμφθηκε στο Συμβούλιο Εμπειρογνωμώνων του ΤΑΙΠΕΔ.

Σε ανακοίνωσή του το ΤΑΙΠΕΔ αναφέρει: «Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, σε κοινή συνεδρίαση με το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων, αποσφράγισε σήμερα την οικονομική προσφορά ύψους €5.250.000 που είχε υποβάλει στις 31 Ιουλίου 2014 η Ένωση Προσώπων “Intralot (SPV No. 1) Limited” και “Intralot (SPV No.2) Limited” παρουσία της, για τη χορήγηση του δικαιώματος για την αποκλειστική διοργάνωση και διεξαγωγή του αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος στην Ελλάδα για 20 χρόνια. Επίσης, αποσφραγίστηκε η αποτίμηση που διενήργησε ο ανεξάρτητος αποτιμητής.

Τα σχετικά έγγραφα δόθηκαν για αξιολόγηση στο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων και τους συμβούλους του έργου. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ θα συνεδριάσει εκ νέου για το θέμα εντός του Αυγούστου».

Intralot: 56.281.920 η οικονομική πρόταση για την ιδιωτικοποίηση του ιπποδρόμου

«Αναφορικά με προσπάθειες κύκλων και σχετικά δημοσιεύματα που αποσκοπούν στην υποβάθμιση του ύψους της οικονομικής πρότασης που προσεφέρθη στα πλαίσια του διαγωνισμού για την άδεια του αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος, η INTRALOT διευκρινίζει ότι η οικονομική πρότασή της σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού για το εικοσαετές δικαίωμα διοργάνωσης ιπποδρομιών και αμοιβαίου στοιχήματος ανέρχεται στο ποσό των 56.281.920 € σε σημερινές τιμές. Στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνονται επιπλέον έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου που αναμένονται από την συνέχιση της ιπποδρομιακής δραστηριότητας στην Ελλάδα (όπως φορολογία τυχερών παιχνιδιών, κέρδη νικητών, φόρος εισοδήματος κλπ.).» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Intralot.


Εκπρόθεση η πρόταση ΟΠΑΠ

Εκπρόθεσμα υπέβαλε «δεσμευτική» πρόταση 40 εκατ. ευρώ η Global Family Partners σε συνεργασία με τον ΟΠΑΠ που δεν έγινε δεκτή από το ΤΑΙΠΕΔ.
Ολη η αγορά εξέλαβε την κίνηση αυτή ως παρελκυστική με στόχο να παραταθεί ο διαγωνισμός και να κλείσει το ιπποδρόμιο στο Μαρκόπουλο προτού ανακηρυχτεί πλειοδότης αφού ο ΟΔΙΕ θα πρέπει να τεθεί σε εκκαθάριση ως τον Σεπτέμβριο του 2014.
Την ίδια άποψη φαίνεται να είχε και το ΤΑΙΠΕΔ αφού η επιστολή ήταν εκτός διαδικασίας και ήταν αμφίβολος ο δεσμευτικός της χαρακτήρας.
Κύκλοι του ταμείου αναφέρουν πως ενώ οι προσφέροντες είχαν εμπειρία με τις διαδικασίες του ΤΑΙΠΔ (σ.σ. εννοούν τους Τσεχους του ΟΠΑΠ) επέλεξαν μια εκτός διαδικασίας υπόσχεση προσφοράς χωρίς καν να έχουνε ενημέρωση για τα τεχνικά και νομικά στοιχεία της συναλλαγής.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το ταμείο δέχεται ανάλογες «προσφορές» που είναι εκτός συναλλακτικών ηθών. Είχε προηγηθεί η ισραηλινή Elbit με το Ελληνικό και η ρώσικη Sentiz με τη ΔΕΠΑ. Και στις δύο περπτώσεις η στάση της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ ήταν απορρριπτική.
Τα δάνεια ύψους 200 εκατ. ευρώ που επωμίστηκε ο ΟΔΙΕ για τη μεταφορά του το 2004 από το Φάληρο στο Μαρκόπουλο, η αλλαγή της έδρας μακριά από το κέντρο και η αλλαγή της φορολογίας το 2010 στους ιδιοκτήτες αλόγων που αποχώρησαν μαζικά συνέβαλαν στην απαξίωση του προϊόντος, γι’ αυτό και ο οργανισμός μπαίνει μέσα κατά 20 εκατ. ευρώ ετησίως.
Με τον νόμο 4111 αποφασίστηκε η εκκαθάριση του ΟΔΙΕ από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο μετά την παρέμβαση της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις προς τον ΟΔΙΕ. Ετσι, το ΤΑΙΠΕΔ εκχωρεί μόνο την άδεια διεξαγωγής του στοιχήματος.
Εν όψει εκκαθάρισης του ΟΔΙΕ, περίπου 1.000 οικογένειες (ιδιοκτήτες, αναβάτες, προπονητές, διοικητικό προσωπικό, πράκτορες) ζητούν άμεσα την ιδιωτικοποίησή του ώστε να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους
To γεγονός ότι ο επενδυτής εκτος από την 20ετη αποκλειστική άδεια του αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος αποκτά παράλληλα και το αποκλειστικό δικαίωμα διοργανώσεως και διεξαγωγής αμοιβαίων στοιχημάτων επί ιπποδρομιών που διενεργούνται μέσω διαδικτύου μέχρι το 2020, προκαλεί ανησυχία στους φορείς του ιπποδρόμου, καθώς οι τελευταίοι θεωρούν πιθανό ο πλειοδότης να προτιμήσει να προσφέρει ιπποδρομίες του εξωτερικού μέσω internet, ώστε να περιορίσει τα έξοδά του.
Από την Intralot που είναι ο μοναδικός υποψήφιος επενδυτής, υποστηρίζουν ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα αφού οι Ελληνες Φίλιπποι θα επαναδραστηριοποιηθούν μόνο μέσα από τη διεξαγωγή ελληνικών αγώνων.
Ο νέος ιδιοκτήτης της άδειας, σύμφωνα με το διαγωνισμό θα καταβάλει 2,5 εκατ ευρώ ετήσιο μίσθωμα στον ΟΔΙΕ για τη χρήση του ιπποδρόμου.