Πέντε ημέρες απέμειναν ως τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής του φόρου εισοδήματος και, όπως κάθε χρόνο, έτσι και εφέτος η πλειονότητα των φορολογουμένων θα προχωρήσει στην εξόφλησή του στο… παρά πέντε. Οι τράπεζες θα αναλάβουν και εφέτος το μεγάλο βάρος της είσπραξης μέσω των καταστημάτων και των εναλλακτικών τους δικτύων. Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τον φόρο εφάπαξ κερδίζοντας έκπτωση 1,50% ή σε τρεις διμηνιαίες δόσεις. Και στις δύο περιπτώσεις μπορούν να κάνουν χρήση είτε των υπολοίπων που διαθέτουν σε καταθετικούς λογαριασμούς τους είτε των ορίων τους στις πιστωτικές κάρτες.
Στη δεύτερη περίπτωση οι τράπεζες δίνουν τη δυνατότητα στους πελάτες τους με επαρκή διαθέσιμα υπόλοιπα να πληρώσουν είτε όλον τον φόρο ή κάθε μία εκ των δόσεων σε ως και 12 άτοκες δόσεις. Με την πρώτη επιλογή οι φορολογούμενοι κερδίζουν την προβλεπόμενη έκπτωση καθώς όλο το ποσό καταβάλλεται από την τράπεζα στο Δημόσιο εφάπαξ και εν συνεχεία αποπληρώνεται σταδιακά με κάθε λογαριασμό της κάρτας, ενώ με τη δεύτερη επιμηκύνουν σημαντικά την περίοδο αποπληρωμής, ακόμη και ως τον Δεκέμβριο του 2015. Μετά τις συγχωνεύσεις τραπεζών όλοι οι φορολογούμενοι που είναι κάτοχοι πιστωτικής κάρτας μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν για πληρωμές σε δόσεις χωρίς να καταβάλουν ούτε ένα ευρώ σε τόκους, υπό την προϋπόθεση ότι κάθε μήνα θα εξοφλούν το σύνολο του λογαριασμού τους.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η χρήση όλων των τραπεζικών μέσων (χρεωστική, πιστωτική κάρτα ή απευθείας χρέωση λογαριασμού) είναι δυνατή. Διαφορές υπάρχουν στο κανάλι που θα χρησιμοποιηθεί. Οπως φαίνεται και στον σχετικό πίνακα, ορισμένες τράπεζες επιτρέπουν την εξόφληση σε άτοκες δόσεις με χρέωση της πιστωτικής κάρτας μόνο στο γκισέ, ενώ άλλες παρέχουν την ίδια δυνατότητα μέσω e-banking ή και phone banking.
Εξάλλου οι κάτοχοι των πιστωτικών καρτών μπορούν να εκμεταλλευτούν τον τρόπο λειτουργίας τους για να μεταθέσουν την εξόφληση των δόσεων ή του συνόλου του φόρου ως και 50 ημέρες μετά την πραγματοποίηση της πληρωμής. Δεδομένου ότι η εξόφληση μιας συναλλαγής γίνεται εμπρόθεσμα 15-20 ημέρες μετά την ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού που την περιλαμβάνει, οι φορολογούμενοι μπορούν να κερδίσουν μια άτοκη περίοδο χάριτος επιλέγοντας τη σωστή ημερομηνία για την πληρωμή της Εφορίας.


Δύο επιλογές για την εξόφληση 3.000 ευρώ με πιστωτική κάρτα
Ο φορολογούμενος μπορεί να πληρώσει το σύνολο του φόρου σε 6, 9 ή 12 άτοκες δόσεις, ανάλογα με την τράπεζα, κερδίζοντας έκπτωση 1,50%

Εστω ότι με το ερχόμενο εκκαθαριστικό ένας φορολογούμενος καλείται να πληρώσει για φόρο εισοδήματος και φόρο πολυτελείας 3.000 ευρώ. Το ποσό αυτό μπορεί να αποπληρωθεί εφάπαξ με έκπτωση 1,50% ή σε ως και τρεις διμηνιαίες δόσεις των 1.000 ευρώ, με την πρώτη στο τέλος Ιουλίου, τη δεύτερη στο τέλος Σεπτεμβρίου και την τρίτη στο τέλος Νοεμβρίου. Με τη χρήση της πιστωτικής κάρτας ο φορολογούμενος του συγκεκριμένου παραδείγματος έχει δύο επιλογές:
Πρώτον, να πληρώσει το σύνολο του φόρου σε 6, 9 ή 12 άτοκες δόσεις, ανάλογα με την τράπεζα με την οποία συνεργάζεται, κερδίζοντας έκπτωση 1,50%. Μετά την έκπτωση το συνολικό ποσό της πληρωμής διαμορφώνεται σε 2.955 ευρώ. Η μηνιαία καταβολή στην τράπεζα θα ανέλθει σε 492,5 ευρώ, 328,33 ευρώ και 246,25 ευρώ για 6, 9 και 12 δόσεις αντίστοιχα, με τον χρόνο αποπληρωμής να επιμηκύνεται ως και τον Αύγουστο του 2015.
Δεύτερον, να πληρώσει καθεμία εκ των διμηνιαίων δόσεων ύψους 1.000 ευρώ σε 6, 9 ή 12 άτοκες δόσεις μέσω της πιστωτικής κάρτας. Με την πληρωμή καθεμιάς εκ των τριών διμηνιαίων δόσεων σε δόσεις η περίοδος εξόφλησης του φόρου επιμηκύνεται ως και τον Δεκέμβριο του 2015.
Ειδικότερα στο παράδειγμα που εξετάζεται και εφόσον ο φόρος σπάσει σε 12 δόσεις, τους πρώτους δύο μήνες ο λογαριασμός θα ανέλθει σε περίπου 83 ευρώ. Ωστόσο τον τρίτο μήνα θα προστεθεί η πρώτη άτοκη δόση της δεύτερης διμηνιαίας δόσης αυξάνοντας το οφειλόμενο ποσό στα 166 ευρώ κ.ο.κ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ