Την παράταση των προθεσμιών για τη συμμετοχή των πιστωτικών ιδρυμάτων στις διατάξεις του «Νόμου Αλογοσκούφη» (Ν. 3723/2008) για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2014 υπέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Ο «Νόμος Αλογοσκούφη» προβλέπει τρεις πυλώνες στήριξης των τραπεζών. Ο ένας είναι οι προνομιούχες μετοχές των τραπεζών, η ονομαστική αξία των οποίων ανέρχεται σήμερα σε 2,71 δισ. ευρώ, από 4,4 δισ. ευρώ αρχικά, καθώς στις 17 Απριλίου η Alpha Bank εξαγόρασε από το Δημόσιο το σύνολο των 200.000.000 προνομιούχων μετοχών της ύψους 940 εκατ. ευρώ, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς στις 21 Μαΐου αποπλήρωσε στο Δημόσιο το σύνολο των προνομιούχων μετοχών της ύψους 750 εκατ. ευρώ.

Ο δεύτερος πυλώνας περιλαμβάνει εγγυήσεις του Δημοσίου προς τα πιστωτικά ιδρύματα που έχουν λάβει άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδος, εφόσον καλύπτουν το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας που θέτει η Τράπεζα της Ελλάδος με ή χωρίς έκδοση τίτλων και θα έχουν διάρκεια από τρεις μήνες έως τρία έτη.

Αθροιστικά οι ανωτέρω εγγυήσεις ανέρχονται σήμερα σε 48,95 δισ. ευρώ, όταν στην κορύφωση της κρίσης είχαν ανέλθει σε 70 δισ. ευρώ περίπου.

Ο τρίτος πυλώνας του Ν. 3723/2008 , του οποίου δεν έχει γίνει χρήση από τις τράπεζες, προβλέπει πως ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους δύναται να εκδίδει τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου διάρκειας έως τρία έτη μέχρι και να τους διαθέτει απευθείας στα πιστωτικά ιδρύματα που έχουν λάβει άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Τόσο οι ενισχύσεις του πρώτου όσο και του δεύτερου πυλώνα του Ν. 3723/2008 αναμένεται να επεκταθούν και για το 2015, καθώς η Eurobank δεν θα αποπληρώσει τις προνομιούχες μετοχές εντός του 2014, ενώ αργεί και η απεξάρτηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών από τη ρευστότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.