Στις οικογένειες με πολύ χαμηλά εισοδήματα και τους μακροχρόνια ανέργους που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ θα καταβληθεί το κοινωνικό μέρισμα από το κονδύλι των 450 εκατομμυρίων ευρώ που αποφάσισε να διανείμει η κυβέρνηση μετά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό του 2013.

Οπως ορίζει η κοινή απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα, του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννη Βρούτση και του υφυπουργού κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, το εφάπαξ βοήθημα των 500 ευρώ θα καταβληθεί σε 600.000 οικογένειες ή 1.000.000 πολίτες με πολύ χαμηλά εισοδήματα και ακίνητη περιουσία μικρής αξίας.
Το όριο εισοδήματος


Ως βασικό όριο εισοδήματος ορίζεται το ποσό των 6.000 ευρώ τον χρόνο, με βάση το συνολικό –πραγματικό ή τεκμαρτό –εισόδημα των Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος του οικονομικού έτους 2013 που αφορούν τόσο τον δικαιούχο όσο και τα προστατευόμενα τέκνα ή τα πρόσωπα που φιλοξενεί.
Το βασικό όριο εισοδήματος προσαυξάνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου κατά 2.000 ευρώ για τη σύζυγο και κατά 1.000 ευρώ για καθένα από τα προστατευόμενα μέλη, δηλαδή τα ανήλικα τέκνα ή αυτά που σπουδάζουν αλλά και για άλλα μέλη της οικογένειας που φιλοξενούνται (γονείς που δεν έχουν εισόδημα ή αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας).
Αντίστοιχα, για όλους όσοι πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια το επίδομα των 500 ευρώ θα αυξηθεί ανάλογα με τα οικογενειακά βάρη του δικαιούχου: κατά 166 ευρώ για τη σύζυγο ή ενήλικα πρόσωπα που συντηρεί (γονείς κ.λπ.) και κατά 83 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.
Προκειμένου για δικαιούχο/οικογένεια με ένα τουλάχιστον πρόσωπο με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω το βοήθημα επίσης αυξάνεται κατά 83 ευρώ.
Στις μονογονεϊκές οικογένειες, το επίδομα των 500 ευρώ προσαυξάνεται κατά 83 ευρώ καθώς καλύπτεται και το προστατευόμενο τέκνο.
Προϋπόθεση για την καταβολή του επιδόματος είναι η συνολική ακίνητη περιουσία των αιτούντων, όπως προκύπτει από τα δεδομένα του Ολοκληρωμένου Πληροφορικού Συστήματος Περιουσιολογίου για το έτος 2013, να μην υπερβαίνει το ποσό των 125.000 ευρώ. Σε περίπτωση δικαιούχου με σύζυγο ή προστατευόμενα τέκνα ή φιλοξενούμενα πρόσωπα, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας αυτών δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ.
Ποιοι εξαιρούνται


Ειδικά οι μακροχρόνια άνεργοι που ήταν εγγεγραμμένοι μέχρι την 1η Μαρτίου 2014 στον Οργανισμό Ασφάλισης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) δικαιούνται το κοινωνικό μέρισμα υπό τις ως άνω προϋποθέσεις, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη τυχόν ατομικό εισόδημα του οικονομικού έτους 2013 από εξαρτημένη εργασία.
Από τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος εξαιρούνται:
  • Τα φυσικά πρόσωπα τα οποία δηλώνουν στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος ότι φιλοξενούνται.
  • Πρόσωπα που διαθέτουν ΕΙΧ αυτοκίνητα άνω των 3.000 κυβικών εκατοστών ή σκάφη άνω των οκτώ μέτρων.
  • Οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού.


Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις ως τις 30 Ιουνίου
Απαιτείται υποβολή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος – Τι θα ισχύσει για τους μακροχρόνια ανέργους

Απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος αποτελεί η υποβολή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος (Ε1) του αιτούντος για το οικονομικό έτος 2013. Ο αιτών συμπληρώνει και υποβάλλει το μηχανογραφημένο έντυπο «Αίτηση/Υπεύθυνη Δήλωση για τη χορήγηση του Κοινωνικού Μερίσματος» μέσω του περιβάλλοντος Taxisnet στον δικτυακό τόπο www.gsis.gr.
Ως καταληκτική προθεσμία για την υποβολή της αίτησης ορίζεται η 30ή Ιουνίου 2014. Η καταβολή του κοινωνικού μερίσματος γίνεται με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου, ο οποίος υποδεικνύεται στην κατά τα ανωτέρω υποβαλλόμενη αίτησή του και πραγματοποιείται εντός του πρώτου δεκαημέρου του επόμενου μήνα από τον μήνα υποβολής της αίτησης.
Για αιτήσεις που θα υποβληθούν έως και τις 30 Απριλίου, η καταβολή θα πραγματοποιηθεί έως και τις 10 Μαΐου, για αιτήσεις που θα υποβληθούν από 1 Μαΐου έως και 31 Μαΐου η καταβολή θα πραγματοποιηθεί έως και τις 10 Ιουνίου, ενώ για αιτήσεις που θα υποβληθούν από 1 Ιουνίου έως και 30 Ιουνίου η καταβολή θα πραγματοποιηθεί έως και τις 10 Ιουλίου 2014.
Ειδικά για τους μακροχρόνια ανέργους, οι αιτήσεις των οποίων τυχόν απορριφθούν επειδή πέρυσι δήλωσαν εισόδημα οριακά πάνω από τα κριτήρια, θα επανεξεταστούν μετά την πάροδο της προθεσμίας υποβολής των φετινών δηλώσεων φορολογίας αυταπάγγελτα από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών με βάση τα εισοδήματα που θα δηλώσουν για το 2013.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ