από metereologos.gr
Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018
 

Στα €915 εκατ. η νέα προσφορά της Lamda Development για το Ελληνικό

Η τιμή αυτή είναι 25% ανώτερη από την προηγούμενη προσφορά της εταιρείας
 Στα €915 εκατ. η νέα προσφορά της Lamda Development για το Ελληνικό
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Στα 915 εκατ. ευρώ ανήλθε σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» η νέα προσφορά της Lamda Development για το Ελληνικό. Η τιμή αυτή είναι 25% ανώτερη από την προηγούμενη προσφορά της εταιρείας.

Οι ίδιες πληφορίες αναφέρουν ότι αν η προσφορά γίνει δεκτή το 1/3 του ποσού θα καταβληθεί άμεσα.

Η είδηση προέκυψε λίγο μετά από τη συνεδρίαση του ΔΣ του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) το απόγευμα της Τετάρτης. 

Η ανακοίνωση
του ΤΑΙΠΕΔ

«Το ΤΑΙΠΕΔ ανακοινώνει ότι η Lamda Development ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Διοικητικού του Συμβουλίου για βελτίωση της αρχικής της προσφοράς και κατέθεσε σήμερα βελτιωμένη προσφορά ύψους 915 εκ. ευρώ για την απόκτηση του 100% των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε..
 
Το 33% του ποσού αυτού θα καταβληθεί άμεσα με την ολοκλήρωση της συμφωνίας και το υπόλοιπο εντός 10 ετών, σύμφωνα με τους όρους της σχετικής σύμβασης. Η εταιρεία κατέθεσε τίμημα σαφώς βελτιωμένο, κατά ποσοστό υψηλότερο του 25% σε σχέση με την αρχική της προσφορά, και υπερβαίνει την αποτίμηση του ανεξάρτητου εκτιμητή (American Appraisal).
 
Επιπλέον του τιμήματος, η εταιρία αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου κόστος ύψους 1,25 δισ. ευρώ, που απαιτείται για την υλοποίηση των αναγκαίων υποδομών και του Ενιαίου Μητροπολιτικού Πάρκου.
 
Η προσφορά δεσμεύει την εταιρεία με εγγυητικές επιστολές για την καταβολή του τιμήματος και ποινικές ρήτρες για την υλοποίηση επένδυσης, ύψους τουλάχιστον 5,7 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι στο τίμημα δεν περιλαμβάνεται συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου με ποσοστό 30% στα μελλοντικά κέρδη του επενδυτή, εφόσον η σωρευτική αποδοτικότητα της επένδυσης (IRR) ξεπεράσει το 15%.
 
Ως επόμενο βήμα και σύμφωνα με τη διαδικασία, οι Χρηματοοικονομικοί Σύμβουλοι (Citigroup, Piraeus Bank) με τη συνδρομή του εξειδικευμένου συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ, Happold Consulting, θα προχωρήσουνστην αξιολόγηση του δικαίου και ευλόγου της τελικής δεσμευτικής οικονομικής προσφοράς  (fairness opinion) της Lamda Development, με βάση διεθνώς αποδεκτές διαδικασίες και πρότυπα αξιολόγησης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ αφού λάβει υπόψη του τα ανωτέρω, καθώς και την εισήγηση του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, θα αποφασίσει σε επόμενη συνεδρίασή του εντός των επόμενων ημερών για την ανακήρυξη ή μη Προτιμητέου Επενδυτή
».

Σύμφωνα με κύκλους του ΤΑΙΠΕΔ το συνολικό τίμημα που θα κληθεί να καταβάλλει ο επενδυτής θα είναι πολύ μεγαλύτερο από το αρχικο τίμημα. 

Κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρουν:

Αναπτυξιακά οφέλη

Εκτός από το τίμημα, θα υλοποιηθούν επενδύσεις με σημαντικά πολλαπλασιαστικά αναπτυξιακά οφέλη για την οικονομία της Αθήνας και της χώρας.Υπολογίζεται ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάπτυξης του ακινήτου, η περιοχή του Ελληνικού και του Αγίου Κοσμά, βάση της πρότασης Φόστερ, αναμένεται να προσελκύσει επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας άνω των €7 δισ.. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού, της εκτέλεσης και της λειτουργίας της ανάπτυξης του ακινήτου, θα δημιουργηθεί ένας υψηλός αριθμός νέων θέσεων εργασίας, περίπου 50.000. Παράλληλα, πρόσφατη έρευνα του  ΙΟΒΕ έδειξε ότι μέσα στην επόμενη 10ετία αναμένεται να αυξηθεί το ΑΕΠ κατά 1,2%.

Θα επαναπροσδιοριστεί η Αθήνα ως πόλη τουριστικού προορισμού, επιχειρηματικού κέντρου και χώρου αναψυχής στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Στην ουσία, το Ελληνικό αποτελεί το πιο φιλόδοξο και σύνθετο έργο αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη και η αξιοποίησή του Ελληνικού θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στη διεθνή κοινότητα (ξένα ΜΜΕ, εταίροι μας στην ΕΕ, διεθνείς αγορές) ότι η Ελλάδα αλλάζει ριζικά και αποτελεί πλέον έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.
 
Χρήσεις

Θα συνδυάζεται ένα ευρύ φάσμα χρήσεων και λειτουργιών που περιλαμβάνουν τουρισμό, αναψυχή, κατοικία, κέντρα και θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων, εμπορικές λειτουργίες, διοίκηση και γραφεία, πολιτισμό και αθλητισμό, καθώς και περιβαλλοντικές υποδομές.

Θα υπάρχουν συνολικά περί τα 1.500 περίπου στρέμματα κοινοχρήστων χώρων (κοινόχρηστο πράσινο, πλατείες, δρόμοι, πεζόδρομοι, οδοί ήπιας κυκλοφορίας, παιδικές χαρές) και κοινωφελών χρήσεων/εγκαταστάσεων (σχολεία, αθλητικές εγκαταστάσεις, χώροι κοινωνικών υποδομών, πολιτιστικά κτίρια κ.λπ.).  

Η προτεινόμενη, με βάση την τεχνική πρόταση,κάλυψη θα είναι αρκετά μικρότερη από 35%, που προβλέπεται στον ν. 4062/2012. Πιο συγκεκριμένα, θα υπάρχει συνολική κάλυψη περίπου 700.000 τ.μ. έναντι 2.100.000 τ.μ επιτρεπόμενης κάλυψης.

Η δόμηση θα είναι πολύ πιο ήπια σε σύγκριση με τους γειτονικούς Δήμους. Οι μέσοι συντελεστές δόμησης σε όλους τους παραπάνω Δήμους είναι σχεδόν διπλάσιοι.
 
Χώροι πρασίνου - πάρκα
Συνολικά τα 2/3 της συνολικής έκτασης (4.300 στρέμματα σε σύνολο 6.000) θα καλύπτονται από χώρους πρασίνου και ελεύθερους γενικώς χώρους.Πιο συγκεκριμένα, το ενιαίο Μητροπολιτικό Πάρκο των 2000 στρεμμάτων συνδυάζεται λειτουργικά και αρμονικά με τα 1000 στρέμματα των κοινόχρηστων χώρων που προκύπτουν από τις πολεοδομούμενες ζώνες και με τα 1300 στρέμματα των ακαλύπτων χώρων των δομήσιμων γηπέδων. Στην ουσία δημιουργείται το μεγαλύτερο αστικό παράκτιο πάρκο της Ευρώπης με έκταση διπλάσια από αυτήν του Πριγκιπάτου του Μονακό (1960στρ.). Συγκριτικά με άλλα πάρκα, η έκταση του νέου πάρκου θα ισούται με περίπου ενάμιση Hyde Park Λονδίνου ή με ενάμιση Central Park Νέας Υόρκης. Εννοείται ότι το πάρκο αυτό θα είναι προσβάσιμο και ανοικτό σε όλους τους πολίτες.

Αναφορικά με τις προτάσεις για τη δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Πάρκου, που ακούγονται από τους γύρω Δήμους και κάποιους άλλους φορείς,  στην πρόταση προβλέπεται ούτως ή άλλως η δημιουργία ενιαίου Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου & Αναψυχής, έκτασης περίπου 2.000 στρεμμάτων, με 9διακριτές θεματικές ενότητες στις οποίες αναπτύσσονται διαφορετικές λειτουργίες αστικού πάρκου: κέντρο φύσης, κέντρο γλυπτικής, εκθεσιακοί-μουσειακοί χώροι, αθλητικός πόλος στον οποίο δημιουργείται χώρος εγκαταστάσεων Ολυμπιακής μνήμης, πόλος πρότυπων μεσογειακών  καλλιεργειών, πόλος Αττικής βλάστησης. Όλοι οι παραπάνω χώροι θα είναι ανοιχτοί για όλους τους πολίτες και κοινωνικές ομάδες.

Κάποιοι προτείνουν να δημιουργηθεί ένα μη βιώσιμοπάρκο, το οποίο από τη μια θα δημιουργούσε από τη μια ελάχιστες θέσεις εργασίας, και από την άλλη ένα τεράστιο κόστος λειτουργίας και συντήρησης. Αυτό το κόστος κατά πάσα πιθανότητα θα κληθεί να πληρώνει συστηματικά το κράτος και τελικά ο φορολογούμενος. Επίσης, ας μην ξεχνάμε ότι με την πρόταση, η Αθήνα θα έχει μεγαλύτερο σε έκταση πάρκο από πόλεις όπως το Λονδίνο ή Νέα Υόρκη.  
 
Παράκτιο μέτωπο

Ένας από τους στόχους της αξιοποίησης ήταν να ανοίξει η πόλη προς τη θάλασσα.  Στην ουσία δημιουργείται ένα μήκους 3χλμ. παράκτιο μέτωπο της έκτασης του Ελληνικού, ένας μοναδικός προορισμός όχι μόνο για τους κατοίκους των όμορων περιοχών αλλά και για ολόκληρο το Λεκανοπέδιο, με ελεύθερη πρόσβαση για όλους ανεξαιρέτως. Στο μέτωπο αυτό θα περιλαμβάνονται και νέες δημόσιες πλαζ κολύμβησηςστην παραλία του Αγίου Κοσμά, οι οποίες επαναλαμβάνουμε ότι θα είναι ανοιχτές σε όλους.
 
Αξιοποίηση Ολυμπιακής περιουσίας

Για πρώτη φορά στη μεταολυμπιακή Ελλάδα υπάρχει ένα ολοκληρωμένο πλάνο αξιοποίησης της ολυμπιακών εγκαταστάσεων και της μετατροπής τους σε πόλους έλξης για τους επισκέπτες. Σύμφωνα με την πρόταση, τα ολυμπιακά έργα όχι μόνο θα διατηρηθούν, αλλά θα μετεξελιχθούν έτσι ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητά τους μέσα στο νέο Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού.  Θα διαμορφωθεί, με δαπάνες του επενδυτή, μια νέα θεματική ενότητα "Ολυμπιακής Μνήμης", όπως άλλωστε συνέβη και σε άλλες μεγαλουπόλεις που φιλοξένησαν Ολυμπιακούς Αγώνες (π.χ. Βαρκελώνη, Σύδνεϋ, Λονδίνο κτλ), όπου υπήρξε μέριμνα μετά-Ολυμπιακής βιωσιμότητας των εγκαταστάσεων των Αγώνων.
 
Επενδύσεις σε περιβαλλοντικές υποδομές

Σύμφωνα με την πρόταση του επενδυτή, θα προωθηθεί η χρήση φιλικών προς το περιβάλλον υλικών, μεθόδων και τεχνολογιών, και ειδικότερα η εφαρμογή τεχνικών εξοικονόμησης ενέργειας και νερού και η εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα, ο επενδυτής θα αναλάβει να δημιουργήσει μονάδα επεξεργασίας στερεών αποβλήτων, ένα ολοκληρωμένο σύστημα ανακύκλωσης, ενώ θα αναλάβει και τηναποκατάσταση των ρεμάτων. Παράλληλα, θα διασφαλίζεται η επάρκεια νερού χωρίς να υπάρχει επιβάρυνση στα αποθέματα της ΕΥΔΑΠ.
 
Φορολογικό καθεστώς

Ο επενδυτής θα αναλάβει να αποδώσει στο Ελληνικό Δημόσιο το σύνολο των φόρων που προβλέπονται από τη νομοθεσία. Η έκταση στο Ελληνικό δεν απολαμβάνει κάποιων ιδιαίτερων φορολογικών πλεονεκτημάτων, έναντι άλλων περιοχών της Ελλάδος, καθώς αυτό αντίκειται στην κοινοτική νομοθεσία.
Διαγωνιστική διαδικασία – Γιατί υπήρξε μόνο μία προσφορά

Το γιατί υποβλήθηκε τελικά μια μόνο προσφορά σχετίζεται κυρίως με το ιδιαίτερα υψηλό ρίσκο της συγκεκριμένης επένδυσης και όχι με τον ανταγωνισμό που προηγήθηκε, ο οποίος μάλιστα ήταν έντονος. Δυστυχώς δεν υπάρχουν επιτυχημένα προηγούμενα αντιστοίχου επιπέδου επενδύσεων στη χώρα μας και αυτό πράγματι αποτελεί πρόβλημα. Άλλωστε, για την περίπτωση του Ελληνικού είναι γνωστό ότι τα τελευταία 15 χρόνια περίπου έχουν αποτύχει όλες οι προσπάθειες αξιοποίησής του και τελικά δεν είχε προκριθεί κανένα σχέδιο ανάπτυξης από την Πολιτεία, παρά το γεγονός ότι έχουν εκπονηθεί 6 μελέτες για την αξιοποίησή του, από τη μελέτη του Πολυτεχνείου και του ΟΡΣΑ έως την μελέτη Ασεμπίγιο.

Σε ότι αφορά τη συγκεκριμένη διαγωνιστική διαδικασία, οι υπόλοιποι υποψήφιοι αποχώρησαν για λόγους που δεν σχετίζονται με το διαγωνισμό. Όλοι συμμετείχαν σε αυτή έως σχεδόν το τέλος της και ο κάθε υποψήφιος δεν κατέθεσε τελικά δεσμευτική προσφορά για λόγους που σχετίζονται είτε με τη διάθεσή του να αναλάβει το ρίσκο αυτής της επένδυσης, είτε με την ικανότητά του να βρει και να δεσμεύσει τους πολύ σημαντικούς πόρους που απαιτεί αυτό το έργο. Κατά συνέπεια, τίποτα δεν θα διασφάλιζε ότι η προκήρυξη νέου διαγωνισμού θα οδηγούσε σε μια ή περισσότερες δεσμευτικές προσφορές.
 
Αποτίμηση
 

Για το Ελληνικό, η αποτίμηση είναι μια σύνθετη υπόθεση, διότι σήμερα το Ελληνικό είναι μια έκταση εκτός σχεδίου πόλης χωρίς υποδομές αστικής ανάπτυξης, όπου όμως σύμφωνα με το Ν.4062 επιτρέπονται στο μέλλον να αναπτυχθούν δεκάδες χρήσεις γης. Επιπλέον, το Ελληνικό είναι ένα παλαιό αεροδρόμιο και απαιτεί σημαντικές δαπάνες για την αποκατάστασή του ως «οικοπέδου» προς ανάπτυξη. Ενδεικτικά, σημειώνεται ότι το κόστος αποξήλωσης των αεροδιαδρόμων, ανακύκλωσης της τεράστιας ποσότητας υλικών που θα εξαχθούν και της αναγέννησης του εδάφους που έχει μολυνθεί από την κηροζίνη των αεροπλάνων επί δεκαετίες, ξεπερνά τα 200 εκ. ευρώ.
 

Λόγω του τεράστιου μεγέθους της μελλοντικής ανάπτυξης του Ελληνικού κρίσιμο μέγεθος για την αξία του είναι τόσο οι υποδομές, το κόστος των οποίων είναι πολύ υψηλό και θα αναληφθεί εξ ολοκλήρου από τον επενδυτή, όσο και ο χρόνος στον οποίο μπορούν να απορροφηθούν από την αγορά οι προσφερόμενες αναπτύξεις, αφενός για να είναι ρεαλιστικό το σχέδιο ανάπτυξης, αφετέρου για να μην καταβαραθρωθούν οι αξίες γης από μια ξαφνική υπερπροσφορά ακινήτων στην περιοχή.
 

Ο ανεξάρτητος αποτιμητής λειτουργεί ως υποψήφιος επενδυτής και κατασκευάζει ένα μοντέλο επιχειρηματικού σχεδίου για την ανάπτυξη της έκτασης. Το ποσό που προκύπτει τελικά ως αποτίμηση της γης αντιστοιχεί πρακτικά στο καθαρό κέρδος που θα είχε ένας επενδυτής αν υλοποιούσε αυτό το σχέδιο ανάπτυξης, που μεγιστοποιεί την αξία του ακινήτου, έχοντας πληρώσει το κόστος της επένδυσης και το χρηματοοικονομικό του κόστος, δηλαδή το κόστος των ιδίων και δανειακών κεφαλαίων, που θα απαιτηθούν για την υλοποίηση της επένδυσης.
 

Τονίζεται, ότι στην αποτίμηση του Ελληνικού δεν έχει ληφθεί υπόψη το μέρισμα 30% από τα μελλοντικά κέρδη του επενδυτή. Συνεπώς, εφόσον η επένδυση στο Ελληνικό υλοποιηθεί και επιτευχθεί σωρευτική απόδοση άνω του 15% για τον επενδυτή, θα προκύψουν και άλλα πολύ σημαντικά έσοδα για το Δημόσιο. Επίσης, δεν έχουν υπολογιστεί οι φόροι που θα προκύψουν για το Δημόσιο και οι οποίοι αναμένεται να ξεπεράσουν τα 2 δις ευρώ σε ετήσια βάση και σε πλήρη ανάπτυξη του έργου.
 

το ποσό, λοιπόν, που πρέπει να διαιρέσουμε θα πρέπει να είναι το άθροισμα του κόστους των υποδομών, του κόστους του μητροπολιτικού πάρκου και του τιμήματος που θα καταβάλλει ο επενδυτής για την αγορά των μετοχών της Ελληνικό ΑΕ. Το ποσό αυτό είναι της τάξης των 2,2 δισ. ευρώ. Επίσης, με δεδομένο ότι βάσει του Ν.4062 και του σχεδίου ανάπτυξης του Ελληνικού θα αναπτυχθούν στην έκταση (α) ενιαίο μητροπολιτικό πάρκο 2.000 στρεμμάτων, (β) κοινόχρηστοι χώροι 1.450 στρεμμάτων για επιπλέον πράσινο, πλατείες, πεζόδρομοι, παιδικές χαρές, αθλητικές

Αν διαιρέσουμε το ελάχιστο ποσό των 2,2 δισ. ευρώ με τα 2.500 στρέμματα της ανάπτυξης προκύπτει ότι η τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο θα είναι υψηλότερη από 850 ευρώ ανά μέτρο, ενώ διαιρέσουμε το ίδιο ποσό με τα στρέμματα γης που θα καλυφθούν με δόμηση προκύπτει ότι η τιμή αυτή θα είναι υψηλότερη 2.200 ευρώ ανά μέτρο. Συνεπώς, έχουμε ένα εύρος τιμών από 800 έως πάνω από 2.200 ευρώ ανά τμ."


Οικονομία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ελληνικό: Την Τετάρτη αναμένεται η βελτιωμένη προσφορά της Lamda 
Αποσφραγίστηκε η οικονομική προσφορά της Lamda για το Ελληνικό 
Αποδεκτή η προσφορά της Lamda Development για το Ελληνικό 
Μηταράκης:Ουσιαστική η πρόταση της Lamda Development για το Ελληνικό 
Ελληνικό:Οι Ισραηλινοί που το διεκδικούσαν είναι ένα βήμα πριν την κατάρρευση 
Το 2015 τα πρώτα έργα κατασκευής στο Ελληνικό 
Η άδεια καζίνο απαραίτητη για τη μεταβίβαση του Ελληνικού 
Αύξηση κεφαλαίου 179,6 εκατ. ευρώ για τη Lamda Development 
 
 
σχόλια (55)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  1 | 28/03/2014 17:44
  καλυτερα να το παρουν ιδιωτες,και ας ειναι και ο λατσης..τι να κανουμε δηλαδη,να το κανουμε και καλα δημοτικο τσυριζεικο παρκο,να κανουν οι τοξικομανεις τις δοσεις τους,και να εχουμε καιμια 800αρια κηπουρους και καμια 500αρια δημοτικους υπαλληλους να καθονται να κοιμουνται στο παρκο πλη μερα να τους πληρωνουμε??ε δεν νομιζω τακη,καλυτερα να γινει εμπορικα κεντρα να πηγαινουμε να κανουμε τις βολτιτσες μας,οχι αλλοι δημοσιοι κηφηνες,ελεος...
  γιωργος
  απάντηση64
   
   
  ισότητα | 28/03/2014 12:55
  να πληρώσω κι εγώ ΦΑΠ με βάση την τιμή αγοράς για το οικοπεδάκι που έχω στην Γλυφάδα.
  δημητρης
  απάντηση21
   
   
   
  Οικονομολόγοι μόνο όσοι "συμφωνούν", ε; | 28/03/2014 01:48
  Αφού λοιπόν είστε τόσο τζιμάνια στα οικονομικά όλοι όσοι "συμφωνείτε" με το ξεπούλημα (αν είστε πάνω από 1 και δε γράφετε εργολαβικά Συγγρούλιακες), να σας ρωτήσω κάτι: Πότε θα μεγιστοποιήσει το όφελός του το Ελληνικό Δημόσιο; Αν δώσει ΜΟΝΟΜΙΑΣ την έκταση στη σημερινή της αξία των 152,5 Ε/τ.μ. 'Η αν κάνει πρώτα ένα σχέδιο (π.χ. όπως αυτό του Πολλάλη) και την πουλήσει ΤΜΗΜΑΤΙΚΑ;;; Ώστε να πουλάει οικόπεδα μπροστά σε πάρκο και σε θάλασσα και όχι "τσιμεντένιους αεροδιαδρόμους".
  Στέλιος Κ.
  απάντηση710
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ....Και κλαμα ο Συριζα ! | 27/03/2014 21:39
  Τα χτυπηματα που δεχεται εδω και μια εβδομαδα ο Συριζα ειναι απανωτα, του δημιουργουν μεγαλη συγχυση και αυτο φαινεται ξεκαθαρα στα σχολια των συριζαιων επιστολαιογραφων. Εωλα επιχειρηματα και αδιαντροπες απειλες. Ειναι προφανες οτι το εργο αυτο απο μονο του θα αλλαξει προς το καλυτερο την Ελληνικη Οικονομια. Αν θυμαμαι καλα η προταση του Συριζα ηταν να παρει το Ελληνικο ο Δημος Αλιμου και να το κανει.....παρκο !!!!!
  lor.
  απάντηση85
   
   
  ακουω | 27/03/2014 19:21
  διαφορα και δε ξερω το θεμα εξειδικευμενα ουτε τη περιοχη,αλλα δε καταλαβαινω πως θα βρει ο κοσμος δουλεια αν δε γινουν οι οποιες επενδυσεις...οποιοι δε θελουν να γινει η επενδυση ας μαζευτουν να κανουν μια καλυτερη προσφορα να το αγορασουν και να το αξιοποιησουν οι ιδιοι οπως το φαναταζονται....αλλιως προς τι οι φωνασκιες
  Ανώνυμος / η
  απάντηση61
   
   
  έλα ρε, να πάει το παληάμπελο... | 27/03/2014 18:07
  αφήστε εκεί πέρα να πουληθεί, είναι καλή η τιμή σας λέω, καλύτερη δεν γίνεται, μη μου γίνεστε άπληστοι τώρα, είναι κακιά η Δούρου και ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι καλός επιχειρηματίας ο κ. Λάτσης, όχι δεν τα πιάνει το ΤΑΙΠΕΔ, όλοι τους το καλό μας θέλουν, για εμάς παλεύουν, για εμάς αγωνίζονται...
  σε πάω...
  απάντηση44
   
   
  Γιατι τοσο μισος;;; | 27/03/2014 16:59
  Δηλαδη προτιματε να μεινει το αεροδρομιο οπως ειναι τωρα με σκουπιδια μπαζα και πρεζωνια παρα να πηγαινετε σε ενα καλο παρκο;;; Το αεροδρομιο το θεωρειτε φιλετο; Δηλαδη πατε και απολαμβανετε το τσιμεντο της πιστας και κανετε BBQ με παιδακια. Αφηνετε τα παιδεια σας να παιζουν με τις κατασπαρτες συρινγκες; Η μηπως τα μαγαζια σας ειναι τινγκα στους πελατες γιατι ηρθαν να θαυμασουν το αεροδρομιο; Τι σαχλαμαρες ειναι αυτες με τις αντικειμενικες αξιες και την αριθμητικη νηπιαγωγιου; Με τετοια μυαλα θα ανταγωνιστητε τους ξενους; Σαν δε ντρεπεστε λιγο; Κριμα. Πως καταντησατε ετσι την ελλαδα; Ενα ματσο επαιτες εχετε γινει. Σας θεωρουν ως γυφτους της ΕΕ. Ξυπνησετε και βαλετε το μυαλο να δουλεψει!!!
  Usa florida
  απάντηση327
   
   
  Πως καταντησαν ετσι οι Ελληνες;;; | 27/03/2014 16:40
  Διαβαζοντας τα σχολια δεν καταλαβαινω γιατι εχετε τοσο μισος φθονο για οποιον παει να κανει μια επενδυση. Απο τη μια φωναζετε για ελλειψη δουλειας απο την αλλη για φορους. Τα λεφτα που δινει η εταιρεια ειναι για φορους που δεν θα δωσετε εσεις. Η εταιρεια εκανε προταση γιατι κανενας αλλος δεν θελει να επενδυσει δεκαρα στην ελλαδα. Η μονη αξια ενος πραγματος που υπαρχει στο κοςμο ειναι αυτη της αγορας. Ενα πραγμα αξιζει τοςο οσο το τιμημα που διατειθετε καποιος να το πληρωσει. Η αντικειμενικη αξια ειναι ελληνικη πατεντα γιατι δεν θελατε να πληρωσετε φορο % επι την πωληση. Ο "σε παω" λεει την αληθεια. Οι υπολοιποι ειστε παντελως ασχετοι με τα οικονομικα! Οικονομικα στο λυκειο δεν κανετε;
  Usa florida
  απάντηση364
   
   
   
  Τζάμπα | 27/03/2014 15:54
  αν σκεφτείς ότι μεζονέτες στην ερυθραία, από αυτά τα κουτάκια που είναι δίπλα δίπλα και για να παρκάρεις, κάνεις μία ώρα ελιγμούς άδικα γύρω από τα χάμερ, στον καιρό της φούσκας έφτασαν και στο 1.200.00. Βέβαια έχω ακούσει ότι μόνο για να ξηλωθεί το τσιμέντο από το έδαφος του Ελληνικού απαιτείται 1 δις. Kαλύτερα πίστα για F1, όπου με 2-3 events τον χρόνο βγάζεις τα ίδια λεφτά, δεδομένου ότι κάθε glam event μαζεύει 100.000 θεατές, συν τα πληρώματα που είναι περίπου 1500.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση428
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Μακάρι να προχωρήσει | 27/03/2014 15:28
  Γιατί δεν είναι μόνο τα κέρδη από την επένδυση, αλλά και τα πολλαπλαστιακά ωφέλη στην οικονομία και την κοινωνία. Οι φόροι από τους μισθούς των εργαζομένων και τα κέρδη των εταιριών υποστήριξης θα είναι πολλαπλάσια της επένδυσης. Εϊναι ένα έργα που θα αλλάξει την Αθήνα και την Ελλάδα. Ένα άλμα στο μέλλον και μακρυά από τη σημερινή μιζέρια.
  Μίκιος
  απάντηση332
   
   
   
  σε πάω | 27/03/2014 15:20
  εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο σχολιαστής με ψευδώνυμο "Σε πάω" μπήκε στον κόπο να απαντήσει σε κάθε σχόλιο που ασκει κάποια κριτική σε αυτή την ιστορία...εργολαβικά θα ΄μποορυσε να πει κάποιος.
  alex
  απάντηση618
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Το μέγεθος ενός colpo grosso | 27/03/2014 14:39
  Στο δίπλα Π. Φάληρο, τα διαθέσιμα οικόπεδα (χωρίς επαφή με την θάλασσα) πωλούνται σήμερα περίπου στα 1300€/τμ μετρητοις. Τα 5500στέματα του Ελληνικού τα ξεπουλάνε με κάτι λιγότερο από 160€/τμ, και μάλιστα με δόσεις δεκαετίας για "επένδυση" που προφανώς θα χρησιμοποιήσει την γή σαν εγγύηση για να δανειστεί ο Λάτσης κεφάλαια. Εκτός από το σκανδαλωδώς χαμηλό τίμημα που δέχεται το ΤΑΙΠΕΔ, και που κάποιοι θα πρεπει να λογοδοτήσουν στην δικαιοσύνη, ενημέρωσε κανείς τους κατοίκους των γύρω περιοχών για το τι σημαίνει μια πολη 60.000 κατοίκων ακόμα στα Νότια Προάστεια? Μελετήθηκαν οι επιπτώσεις στο κυκλοφοριακό και στην απώλεια θέσεων εργασίας από το κλείσιμο αγορών στους γύρω Δήμους?
  Κάτοικος Π. Φαλήρου
  απάντηση1530
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Εσεις θα δίνατε λεφτά, αν μετά εμποδιζόταν η επένδυση; | 27/03/2014 14:10
  Αν το Ελληνικό είχε διατεθή το 2005, θα ΄μπορούσε να είχε πωληθή για 5 δις. Τώρα, για 915 εκτμ. Αλλ' όσοι διαμαρτύροντια ας σκεφθούν: Σου βγαίνει, λ.χ., η Δούρου περιφερειάρχης Αττικής, ταράζει τον Λάτση στα περιβαλλοντικά, και για 10 χρόνια η Λάμβδα Development δεν βάζει στο Ελληνικό ούτε τούβλο! Ή, σου κατεβαίνουν 500 Συριζαίοι στο Ελληνικό και διακόπτουν παν έργο (βάζουν και φωτιές, πέφτει και κάνας πυροβολισμός). Αρα, τεράστιο το ρίσκο του Λάτση, σε αυτό το πολιτικό περιβάλλον - εξ ού και η έκπτωση. Και θ' απορούν μετά οι αριστεροί (όχι ότι τους νοιάζει), προ πάντων δε ο πολύς κόσμος, πού είναι αι επενδύσεις... Κι ας χαθούν 30,000 θέσεις εργασίες - άμεσες και έμμεσες.
  Ν. Πειρουνάκης
  απάντηση369
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Golden Hall, Eurobank, Ελληνικό | 27/03/2014 11:37
  Ωραία όλα αυτά. Να δω όμως, τις υπογραφές ποια "θαρραλέα" παλικάρια θα τις βάλουν...
  Κάποιος-Κανένας
  απάντηση1123
   
   
  ΟΤΑΝ Η ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΛΥΣΕΩΝ ΕΧΕΙ ΚΟΥΡΑΣΕΙ...ΒΛΕΠΕΙΣ ΤΗΝ "ΩΑΣΗ" ΣΤΗΝ "ΕΡΗΜΟ" ΣΑΝ ΟΦΘΑΛΜ "ΑΠΑΤΗ" ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΕΡΝΑΣ ΑΔΙΑΦΟΡΑ...ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΧΑΘΕΙ Η ΣΧΕΣΗ "ΑΙΤΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ"...!! **ΑΡΓΗΣΑΤΕ**...ΚΑΙ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΤΕ ΝΑ **ΑΡΓΗΤΕ**...!! (...ισως ο επομενος (-οι) ...να ειναι πιο γρηγορος...) | 27/03/2014 11:11
  **ΕΠΕΝΔΥΣΗ**:Ειναι εκεινο το μεγεθος υλικων ή ψυχικων (ιδεατων) αγαθων που καταθετουμε ,με γνομωνα την εμπιστοσυνη, σε ενα ατομο η προιον ωστε να μας αποδωσει πολλαπλασια σε αποτελεσμα λογω προσδοκιας.!!(επειδη το στηριξαμε ωστε να μπορεσει να φτασει στην ευδοκιμηση της ΑΞΙΑΣ του) ΟΤΑΝ Η ΥΠΕΡΑΞΙΑ(...ΚΕΡΔΟΣ...) ΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ (...ΙΔΕΑΣ...ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ...ΕΡΓΟΥ...)ΑΠΟΦΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΘΕΤΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ... ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΤΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΚΑΝΕΝΟΣ...ΤΟΤΕ ΜΙΛΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ **ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ**ΤΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ ΓΙΑ **ΠΡΟΟΔΟ** !! ΣΕ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΓΝΟΗΜΕΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ...ΛΟΓΩ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ **ΑΝΑΣΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ** ΤΟΥΣ ΔΥΣΚΟΛΑ ΒΡΙΣΚΕΙΣ **ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ**!!
  ΕΛ.ΑΝ.ΡΟΥΠΑΚΑ ΕΥΑΓΕΛΙΑ
  απάντηση47
   
   
  Επιστολή προς διαμαρτυρομένους... | 27/03/2014 10:00
  Συμφωνώ, το Ελληνικό είναι "περιουσία του ελληνικού λαού". Ως γνωστόν, περιουσία του ελλην. λαού είναι δημόσια οικόπεδα και επιχειρήσεις / οργανισμοί. Περιουσία του ελλην. λαού δεν είναι τα ακίνητα, που έχει το κάθε ΄νοικοκυριό. Γι' αυτό, ας φορολογήσει το κράτος την ακίνητη περιουσία των πολιτών με 5% ή 10% (όχι 0,5% ή 1%), μετά να δημεύσει το κράτος τα εκτμ. ακίνητα, τους φόρους επί των οποίων δεν θάχουν οι ιδιοκτήτες να πληρώσουν, ώστε να γίνουν κι αυτά "περιουσία του ελλην. λαού" (γενικώς και αορίστως), ώστε διά του τρόπου αυτού να εύρει το κράτος λεφτά να πληρώσει την απ’ το κράτος αξιοποίησι του Ελληνικού και της λοιπής "περιουσίας του ελλην. λαού". Αλλωστε είναι γνωστό πόσο καλά τα καταφέρνει το κράτος ως επιχειρηματίας.
  Ν. Πειρουνάκης
  απάντηση258
   
   
   
  Στο πιτς φυτίλι | 27/03/2014 09:59
  Στο πιτς φυτίλι και με μεγάλη ευκολία ο πρώην τραπεζίτης που μας φόρτωσε την τράπεζά του αύξησε την προσφορά κατά 25%. Τη στιγμή που οι πολίτες πληρώνουν χαράτσια βάση παλαιών αντικειμενικών ο εν λόγο κύριος παίρνει το καλύτερο φιλέτο της Ευρώπης κοψοχρονιά. Γιατί δεν δίνουν στον σύγχρονο φεουδάρχη δώρο και τους κατοίκους της περιοχής για να έχει πάνω τους και το δικαίωμα της πρώτης νύχτας, δικαίωμα που ασκούσαν οι φεουδάρχες του μασαίωνα πάνω στις νιόπαντρες.
  Κυριάκος
  απάντηση2332
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Γαλαντομίες | 27/03/2014 08:37
  Καλά αυτός δεν είχε να βάλει 250 εκατομμύρια για να κρατήσει την τράπεζά του και τη φόρτωσε σε μας, τώρα πώς μας βγαίνει τόσο γαλαντόμος και βρήκε τα 300 της προκαταβολής και θα δώσει κι άλλα 600 σε μια 10ετία; Αυγάτισαν οι μετοχές του στην εθνικάρα;
  Ανώνυμος / η
  απάντηση2236
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Ενας πλούσιος με τα φιλέτα του | 27/03/2014 00:31
  300 εκατομμύρια τώρα και τα υπόλοιπα 600 σε 10 χρόνια. Αφού καλύφθηκε το ΤΑΙΠΕΔ, εμάς δεν μας πέφτει λόγος. Μας πέφτει; Δικό τους το μαχαίρι δικό τους και το Ελληνικό. Τι είπατε; Το Ελληνικό είναι περιουσία του ελληνικού λαού; Το άλλο με τον ΖΤοτό το ξέρετε ή να σας το πώ; Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας πλούσιος Σπύρος.......και έζησε αυτός καλά κι εμείς....
  Ανώνυμος / η
  απάντηση1631
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
-