Στο ενδεχόμενο επιστροφής των τραπεζών σε ιδιωτικά χέρια νωρίτερα από το αναμενόμενο αναφέρθηκε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τον προϋπολογισμό 2014.

«Η ανασυγκρότηση του τραπεζικού συστήματος προχωρά με σταθερά βήματα, που προβλέπεται να οδηγήσουν πιθανώς ακόμα και σε ταχύτερη των υφισταμένων προβλέψεων αποδέσμευση των συστημικών τραπεζών από το Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας» είπε ο κ. Στουρνάρας.

Η αναφορά του υπουργού Οικονομικών διατυπώθηκε σε περίοδο που πληροφορίες φέρουν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να δέχεται πιέσεις από ορισμένες τράπεζες και συμβούλους τους να προχωρήσει σε αλλαγές των όρων των δικαιωμάτων κτήσης μετοχών (warrants), που έλαβαν οι ιδιώτες οι οποίοι συμμετείχαν στις ανακεφαλαιοποιήσεις, επισπεύδοντας έτσι την επιστροφή τους σε ιδιώτες επενδυτές.

Εξάλλου, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε πως ο προϋπολογισμός του 2013 αποδεικνύεται ότι ήταν πρωτογενούς πλεονάσματος και υποστήριξε πως το 2014 η πραγματικότητα θα διαψεύσει όσους επιλέγουν να αμφισβητούν τη δυνατότητα της χώρας να ανακάμψει.

Ανέφερε πως ο προϋπολογισμός του 2014 προβλέπει πλεόνασμα 1,6% του ΑΕΠ, δηλαδή 3 δισ. ευρώ από 800 εκατομμύρια που φαίνεται να διαμορφώνεται φέτος. Μίλησε ακόμα για εξοικονομήσεις 4,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,6 από πρωτογενείς δαπάνες, αλλά και για ήδη ψηφισμένες και εγκριθείσες παρεμβάσεις 3,7 δισ. ευρώ, με το 1,5 εξ αυτών να αφορά στα έσοδα και το 2,2 στις δαπάνες.

«Δεν υπάρχει υπερφορολόγηση»

Ο ίδιος επανέλαβε πως οι πολίτες δεν υπερφορολογούνται στην Ελλάδα, επικαλούμενος στοιχεία της Eurostat, που δείχνουν πως οι φόροι στην Ελλάδα είναι στο 22,8% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη είναι 25,7%.

Ο υπουργός υποστήριξε ότι διευρύνεται η φορολογική βάση και βελτιώνεται η φορολογική δικαιοσύνη, ενώ με τον κώδικα φορολογικών διαδικασιών εντάσσονται πλήρως όλες οι ομάδες, ώστε να μην περιορίζεται σε μισθωτούς και συνταξιούχους, αποκαθιστώντας έτσι τις αδικίες του φορολογικού συστήματος που είχε χάσει την φοροδοτική ικανότητα των πολιτών.

Παραλλήλως, ο υπουργός Οικονομικών επέλεξε να σκιαγραφήσει στην ομιλία του τη συνολική εικόνα, όχι μονάχα της ελληνικής οικονομίας, αλλά και του ελληνικού κράτους.

Κρατώντας αποστάσεις από το νεοφιλελεύθερο μοντέλο (το οποίο διακρίνουν στις μεταρρυθμίσεις κάποιοι ‘λόγω ιδεολογικής ακαμψίας’), ο κ. Στουρνάρας ανέφερε πως η μετάβαση στο νέο κράτος «δεν είναι διαδικασία καταιγιστικών αλλαγών που συμβαίνουν σε μια νύχτα, αλλά σοβαρή μεταρρύθμιση που υλοποιείται με στοχευμένες τομές».

Στο πλαίσιο αυτό, εξαλείφονται θύλακες διαφθοράς, εγκαθιδρύονται στιβαροί μηχανισμοί εποπτείας, γίνεται καλύτερη στόχευση των δημοσίων δαπανών και μάλιστα των κοινωνικών. «Το νέο κοινωνικό πρότυπο, θα είναι περισσότερο αναδιανεμητικό υπέρ των πλέον αδύναμων στην κοινωνία. Η εποχή που ένας εφοπλιστής μπορούσε να παίρνει προνοιακό επίδομα, έχει φύγει ανεπιστρεπτί» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο πλαίσιο, συνέχισε ο υπουργός Οικονομικών, η Παιδεία θα επενδύει στο τρίγωνο «έρευνα-εκπαίδευση-καινοτομία» και θα ξεπερνά τους στόχους των αποφάσεων της Λισαβόνας για το εκπαιδευτικό σύστημα. «Όχι μόνον θα έχουμε τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά, αλλά μία εκπαίδευση που θα ανταποκρίνεται στο σύνολο των αναγκών της χώρας, με τα δημόσια πανεπιστήμια, μέσω σοβαρής αξιολόγησης να μετατρέπονται σε θύλακες καινοτομίας και έρευνας».

«Ένα νέο πρότυπο αναδύεται» είπε ο κ. Στουρνάρας, και η προοπτική αυτή δεν θα πρέπει να υπονομευτεί από διχαστικές λογικές. Ο υπουργός Οικονομικών επαίνεσε έτσι τους βουλευτές της συμπολίτευσης για την επιλογή τους «να ακολουθήσουν το δρόμο της αρετής με πολιτικό και προσωπικό κόστος» και ζήτησε από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, «να σταματήσουν την καταστροφολογία και να συμβάλουν με προτάσεις για βιώσιμες λύσεις».

«Η αντιπολίτευση θα πρέπει να επιδείξει περισσότερη υπευθυνότητα, να μην αντιδρά στο συμμάζεμα του κράτους όπου χρειάζεται, να κάνει παραγωγική και όχι ισοπεδωτική κριτική και να καταθέτει σοβαρές και στοιχειοθετημένες προτάσεις για τη βελτίωση των πολιτικών» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Κριτική από την Ντόρα

«Αν είναι ένα πρόσκαιρο μέτρο η φορολόγηση που υπάρχει, τότε αυτό είναι μια αντίληψη. Αλλά αν θεωρούμε ότι δεν υπάρχει υπερφορολόγηση και έχουμε περιθώρια να φορολογήσουμε κι άλλο, τότε τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά» υπογράμμισε η βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ.

Όπως είπε, εξάλλου, «έχει οκταπλασιαστεί ο φόρος της ακίνητης περιουσίας» και «η μεσαία τάξη καταρρέει». «Η φοροδοτική ικανότητα έχει μειωθεί, σχεδόν έχει εξαντληθεί. Φτάνουμε στα όρια της αντοχής των επιχειρήσεων, των ιδιοκτητών κλπ», συμπλήρωσε η κ. Μπακογιάννη, τονίζονας ότι θα πρέπει «να σηματοδοτηθεί εγκαίρως ότι θα μπει φραγμός στην υπερφορολόγηση με μειωμένους φορολογικούς συντελεστές και μείωση βαρών».

Απαντώντας στην κριτική της κ. Μπακογιάννη για την προχθεσινή του συνέντευξη, ο κ. Στουρνάρας παρατήρησε πως «οι φόροι στην Ελλάδα ως ποσοστό του ΑΕΠ ανήλθαν το 2012 στο 22,8%, ενώ το ίδιο έτος ο μέσος όρος στην ευρωζώνη ανήλθε στο 25,7%. Αυτό, λοιπόν, δείχνει πως σε συνολικά επίπεδα η Ελλάδα δεν υπερφορολογείται σε σχέση με την ευρωζώνη».

Για να αντιμετωπίσει στρεβλώσεις, το υπουργείο Οικονομικών, επέλεξε να φορολογήσει τα κέρδη απ’ την επιχειρηματική δραστηριότητα «με διαφανή και ομοιόμορφο τρόπο απ’ το πρώτο ευρώ. Γιατί κάθε φορά που ετίθετο αφορολόγητο όριο, πολλοί ως δια μαγείας, δήλωναν εισοδήματα στο ύψος του αφορολόγητου. Τα τοκοχρεολύσια που πλήρωναν οι ελεύθεροι επαγγελματίες στις τράπεζες, είναι υψηλότερα απ το εισόδημα που έχουν δηλώσει. ‘Άρα έχουμε να κάνουμε με κραχτή περίπτωση μεγάλης φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής».