Κορυφώνεται η αγωνία για το μέλλον των συνεταιριστικών τραπεζών, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησής τους. Το αποτέλεσμα του εγχειρήματος θα αποδειχθεί καθοριστικό για τη φυσιογνωμία του κλάδου, καθώς η άντληση των απαραίτητων κεφαλαίων αποτελεί προϋπόθεση για τη μετεξέλιξη του θεσμού και τη διεκδίκηση ενός νέου ρόλου στο χρηματοοικονομικό περιβάλλον που διαμορφώθηκε στη χώρα μας μετά το ξέσπασμα της κρίσης χρέους.
Οπως έχει συμφωνηθεί με τις Αρχές, ο πρώτος γύρος κεφαλαιακής ενίσχυσης αφορά τις 6 από τις 13 συνεταιριστικές τράπεζες που λειτουργούν σήμερα στην Ελλάδα, οι οποίες πρέπει άμεσα να ενισχύσουν τους σχετικούς δείκτες, βάσει της νομοθεσίας. Πρόκειται για τις τράπεζες Δυτικής Μακεδονίας, Δωδεκανήσου, Εύβοιας, Ηπείρου, Πελοποννήσου και Σερρών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδος θα δώσει παράταση τριών εβδομάδων για την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου, κάτι που είχε προαναγγείλει με δηλώσεις του την περασμένη εβδομάδα στο «Βήμα της Κυριακής» ο Νίκος Μυρτάκης, πρόεδρος της Ενωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδας (ΕΣΤΕ).
Σύμφωνα με τον ίδιο, η διαχρονική σύνδεση με τις τοπικές κοινωνίες και η στήριξη που έχει παράσχει ο κλάδος τα ντελευταία χρόνια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την επιτυχή ολοκλήρωση των προγραμματισμένων αυξήσεων κεφαλαίου. «Ηδη οι πρώτες ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές, με τη συμμετοχή στις αυξήσεις να κινείται σε υψηλά επίπεδα» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Οι κεφαλαιακές ανάγκες θα πρέπει να καλυφθούν εξ ολοκλήρου από ίδια μέσα, καθώς το πακέτο της ανακεφαλαιοποίησης θα ενεργοποιηθεί μόνο σε περίπτωση εκκαθάρισης κάποιας τράπεζας που δεν θα τα καταφέρει, προς διασφάλιση των καταθετών της. «Πρόκειται για μικρά ποσά που πρέπει να βρεθούν σε κάθε τράπεζα και ως εκ τούτου ο στόχος συγκέντρωσής τους είναι επιτεύξιμος» υπογραμμίζει ο κ. Μυρτάκης.
Αφού ολοκληρωθεί αυτή η φάση, θα ξεκινήσει ο προγραμματισμός και για τις αυξήσεις των υπόλοιπων επτά τραπεζών «με στόχο την επαναφορά των δεικτών κεφαλαιακής τους επάρκειας σε επίπεδα που θα τους επιτρέψουν να παίξουν ουσιαστικό ρόλο στην αγορά». Ακολούθως, θα προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς η ανασυγκρότηση του κλάδου.
Οπως επισημαίνει ο κ. Μυρτάκης, η αναδιάρθρωση που έχει σχεδιαστεί από την ΕΣΤΕ προβλέπει θεσμικές αλλαγές που αφορούν θέματα εταιρικής διακυβέρνησης και διευκόλυνσης συνεργασιών, καθώς και οργανωτικές / λειτουργικές αλλαγές. «Εξετάζουμε τόσο τις συγχωνεύσεις, όπου απαιτείται, όσο και την ενίσχυση του κεντρικού ρόλου της Πανελλήνιας Τράπεζας σε θέματα συντονισμού και παροχής κοινών προϊόντων και υπηρεσιών που καλύπτουν το μεγαλύτερο φάσμα της τραπεζικής λειτουργίας» τονίζει ο κ. Μυρτάκης.

«Ο ρόλος των Συνεταιριστικών Τραπεζών είναι σημαντικός για την τοπική οικονομία. Στηρίζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, παρέχουν προϊόντα προσαρμοσμένα στις τοπικές ανάγκες, ενισχύουν την τοπική ανάπτυξη και έχουν παρουσία σε απομακρυσμένες περιοχές όπου δεν υπάρχουν άλλες τράπεζες»
υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΕΣΤΕ.
Σε σχέση με τη λειτουργία των Γερμανικών Ταμιευτηρίων στην ελληνική επαρχία από τον όμιλο Sparkassens, ο κ. Μυρτάκης σημειώνει ότι έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις της Ενωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος με τους εκπροσώπους του. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων επιβεβαιώθηκε η δημιουργία καταστημάτων από τον γερμανικό όμιλο και συμφωνήθηκε η μη ανταγωνιστική λειτουργία τους με τις Ελληνικές Συνεταιριστικές Τράπεζες, στις περιοχές των οποίων δεν θα δημιουργηθούν καταστήματα των Sparkassens. Παράλληλα «εξετάζεται η πιθανότητα ενδεχόμενης συνεργασίας μεταξύ τους σε διάφορα επίπεδα τραπεζικών εργασιών» τονίζει ο κ. Μυρτάκης.
Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 31 Οκτωβρίου 2013

HeliosPlus