Την πεποίθηση του ότι ο εφετεινός κρατικός προυπολογισμός θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5 δισ. ευρώ εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταικούρας μιλώντας στην επιτροπή της Βουλής επί του σχεδίου του προυπολογισμού του 2014.
Οπως είπε ο κ. Σταικούρας «σε επίπεδο οκταμήνου –και εννεαμήνου μετά –δείξαμε ένα πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο ήταν της τάξης των 2 δισ. ευρώ.
Αν ανατρέξει κάποιος στις προβλέψεις του Κρατικού Προϋπολογισμού που είναι ρεαλιστικές, η εκτίμησή μου είναι ότι θα είναι περίπου στα 3,5 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους.
Το πλέονασμα που δείχναμε 2 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο, θα είναι περίπου 3,5 δισ. ευρώ«.
Ο υπουργός εξήγησε ότι από το συνολικό ύψος αφαιρείται το όφελος από την αναδρομική μείωση επιτοκίων δανείων, τα ANFAs, τα SMPs δηλαδή τα ποσά που επιστρέφουν στην Ελλάδα οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από τη διαχείριση ομολόγων κι έτσι το πλεόνασμα έρχεται στα όρια του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί με τους ευρωπαίους δανειστές.
Σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης, δηλαδή συμπεριλαμβανομένου και του κοινωνικού προυπολογισμού δηλαδή των οικονομικών των ασφαλιστικών ταμείων και του ΟΑΕΔ και των επιχορηγήσεων πρός τους ΟΤΑ και πάλι το 2013 θα κλείσει με μικρό έστω πρωτογενές πλεόνασμα (της τάξης των 400-500 εκατ. ευρώ).
SOS για τα ταμεία
Ωστόσο ο κ. Σταικούρας αναγνώρισε ότι «παρά το γεγονός η οικονομία έχει σταθεροποιηθεί» μεγάλη προσοχή απιτείται στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης.
Οπως είπε:
«Η μακροχρόνια βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό από το επίπεδο της οικονομικής δραστηριότητας και ειδικότερα από το επίπεδο της απασχόλησης, καθιστώντας καθοριστικής σημασίας την επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.


Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι βραχυχρόνια δεν πρέπει να γίνουν στοχευμένες διορθωτικές παρεμβάσεις, τόσο στο σκέλος των δαπανών όσο και στο σκέλος των εσόδων, ώστε να εξοικονομηθούν πόροι, να αντληθούν πόροι από την εισφοροδιαφυγή και εισφοροαποφυγή και να επιτευχθεί η διαρθρωτική θωράκιση του συστήματος.


Κάποιοι θα πουν ότι αυτά είναι θεωρητικά, αλλά από πίσω υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα, ενδεικτικά σας λέω διαρθρωτικά μέτρα που τώρα παίρνει το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.


Έχουν εντατικοποιηθεί οι έλεγχοι των υπηρεσιών του Υπουργείου για την καταπολέμηση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας και έχει ήδη ξεκινήσει η εφαρμογή του μέτρου που προβλέπει τα νέα υψηλά πρόστιμα σε περιπτώσεις αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας.


Από τις αρχές του έτους θα εφαρμόζονται διασταυρωτικοί έλεγχοι μεταξύ των στοιχείων που δηλώνονται στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και αυτό του ΙΚΑ και σε περιπτώσεις εντοπισμού μη ασφαλισμένων θα επιβάλλονται τα ίδια αυστηρά πρόστιμα.


Από αυτό το μήνα και εφεξής εφαρμόζονται μέσω του ΟΠΣ –ΙΚΑ καθολικοί διασταυρωτικοί έλεγχοι μεταξύ των δηλωθεισών και καταβληθεισών εισφορών στο κύριο ταμείο ασφάλισης ΙΚΑ –ΕΤΑΜ.


Από το μήνα Δεκέμβριο και εφεξής οι εισφορές για το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, αλλά και των 12 τομέων των φορέων πρόνοιας του Ταμείου Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα, θα υποβάλλονται μαζί με αυτές των κύριων συντάξεων, μέσω των αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων, εργαλείου που είναι εγκατεστημένο και στηρίζεται από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα».
Κυνήγι εισφορών
Επίσης ανακοίνωσε ότι από 1.1.2014 σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και ξεκινάει η εφαρμογή του πιστοποιητικού ασφαλιστικής συμμόρφωσης, το οποίο αφορά τις ανώνυμες εταιρείες, τις εταιρείες περιορισμένης ευθύνης, καθώς και τα υποκαταστήματα αλλοδαπών επιχειρήσεων