Ξεκίνησε η δεύτερη και ιδιαίτερα σημαντική σύσκεψη με τους εκπροσώπους της τρόικας που αφορά στο μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών ΕΑΣ και ΕΛΒΟ στο υπουργείο Οικονομικών.

Από το αποτέλεσμα της σύσκεψης θα κριθούν οι θέσεις εργασίας εκατοντάδων υπαλλήλων στις δύο κρατικές βιομηχανίες για τις οποίες η τρόικα ζητεί άμεσο λουκέτο.

Σύμφωνα με κύκλους του Υπουργείου Οικονομικών στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών αναμένεται ότι θα συμμετάσχει η αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Αμυνας κυρία Φώφη Γεννηματά.

Νωρίς το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση του Γ.Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των δανειστών στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν όλα τα μεγάλα ανοιχτά θέματα, όπως το κλείσιμο του προϋπολογισμού του 2013 και το πρωτογενές πλεόνασμα, ο προϋπολογισμός του 2014, η πορεία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, το σχέδιο διαθεσιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, ο κώδικας των δικηγόρων, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ αλλά και τις αποκρατικοποιήσεις.

Προς συμφωνία και για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος στον φετινό προϋπολογισμό, οδεύουν το υπουργείο Οικονομικών και οι επικεφαλής της τρόικας, μετά τη σύγκλιση των δύο πλευρών στο ύψος της ύφεσης.

Για το θέμα αυτό οι εκπρόσωποι της τρόικας μετέβησαν στις 10:30 το πρωί στο υπουργείο οικονομικών προκειμένου να καταλήξει η διαπραγμάτευση και να αρχίσει η συζήτηση του προϋπολογισμού του 2014.

Στο γραφείο ου υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα έφτασαν οι επικεφαλής του κλιμακίου των δανειστών κ.κ. Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ) , Ματίας Μορς (ΕΚΤ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΕ).

Δυσκολίες και για ΛΑΡΚΟ

Η διαπραγμάτευση προδιαγράφεται δύσκολη καθώς ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα (από τις επαφές του κ. Στουρνάρα με τον αναπληρωτή διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γκερτ Γιαν Κόοπμαν) προέκυψε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμμένει στην ανάκτηση των κρατικών ενισχύσεων που έχουν χορηγηθεί προς τις δύο αμυντικές βιομηχανίες της χώρας (ΕΑΣ και ΕΛΒΟ), καθώς και προς τη ΛΑΡΚΟ.

Το γεγονός αυτό οποίο δυσχεραίνει την προσπάθεια αναδιάρθρωσης και των τριών επιχειρήσεων η οποία αποτελεί και ένα από τα τέσσερα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι «αναζητούνται κοινές λύσεις, αλλά δύσκολες» καθώς πρέπει πρώτα να υπάρξει «κοινός τόπος» με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα των ενισχύσεων και στη συνέχεια να επιτευχθεί συμφωνία και με τους επικεφαλής της τρόικας.