Τα θεμέλια για την ανάπτυξη εκπαιδευτικού τουρισμού στην Ελλάδα, με αφετηρία το Γαλαξίδι και στόχο να ξεκινήσει από το καλοκαίρι του 2014, τέθηκαν στη συνάντησή της υπουργού Τουρισμού κυρίας Ολγας Κεφαλογιάννη με αντιπροσωπεία του πανεπιστημίου Simon Fraser University από τον Καναδά, την Τρίτη.

Πρόκειται για ανάπτυξη προγραμμάτων εκπαιδευτικού τουρισμού με τη συνεργασία του υπουργείου και ειδικότερα της έδρας Ελληνικών Σπουδών «Σταύρος Νιάρχος» του πανεπιστημίου. Η συνεργασία προβλέπει προγράμματα φιλοξενίας φοιτητών στην Ελλάδα, κατά τους θερινούς μήνες, με σκοπό την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, όπως συμφωνήθηκε στη συνάντηση που είχε η κυρία Κεφαλογιάννη με στελέχη του πανεπιστημίου, τις κυρίες Μαρία Χάμιλτον και Λόρα Κιλίσι, καθώς και το μέλος του Hellenic Heritage Foundation του Τορόντο κ.Στιβ Μιρκόπουλο.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η ξένη αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων στο Γαλαξίδι, όπου θα φιλοξενούνται οι ξένοι φοιτητές τους μήνες Ιούνιο έως Σεπτέμβριο, περίοδο κατά την οποία η σχολή δεν λειτουργεί.

Ζητούμενο από πλευράς υπουργείου είναι να λυθούν γραφειοκρατικά ζητήματα για την προετοιμασία και διαθεσιμότητα της σχολής, η οποία βρίσκεται σε μια περιοχή κοντά στους Δελφούς, αλλά και στην Πάτρα, καθώς υπάρχει προοπτική για ανάπτυξη συνεργασίας και με το πανεπιστήμιο της πόλης. Εκτιμάται ότι κάθε εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα περιλαμβάνει περίπου 30 φοιτητές, ενώ εκτιμάται ότι μπορούν να φιλοξενούνται συνολικά 300 φοιτητές κάθε σεζόν.

Οικονομικός αρωγός στο εγχείρημα είναι το Hellenic Heritage Foundation και φιλοδοξία είναι με αφορμή το Simon Fraser να ακολουθήσουν και άλλα πανεπιστήμια (όπως το York University).

«Το υπουργείο Τουρισμού θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική την ανάπτυξη του εκπαιδευτικού τουρισμού στην Ελλάδα. Εδώ και αρκετό καιρό έχουμε ξεκινήσει επαφές με το ΠανεπιστήμιοSimonFraserγια την προώθηση κοινών δράσεων», δήλωσε μετά τη συνάντηση η υπουργός και πρόσθεσε ότι «ο εκπαιδευτικός τουρισμός μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμα σημαντικό βήμα για τον εμπλουτισμό του τουριστικού μας προϊόντος. Παράλληλα, μπορεί να αξιοποιήσει εγκαταστάσεις τουριστικών σχολών, όπως αυτές του Γαλαξιδίου.Στόχος μας είναι οι ξένοι φοιτητές μαζί με τις σπουδές τους στα νέα ελληνικά, να γνωρίσουν τη σύγχρονη Ελλάδα, τη φιλοξενία των κατοίκων της και τον ελληνικό πολιτισμό».
Η Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης στο Γαλαξίδι βρίσκεται σε μια μικρή χερσόνησο έκτασης 100 στρεμμάτων και φιλοξενείται σε ένα κεντρικό κτίριο 2.000 τετραγωνικών. Υπάρχουν ακόμη ανεξάρτητα κτίρια στον χώρο όπως μία εκκλησία και ένα εξοπλισμένο γυμναστήριο 100 τ.μ., καθώς και ένα πολυμορφικό γήπεδο μπάσκετ/τένις/βόλεϊ, ενώ στον περιβάλλοντα χώρο υφίστανται περίπου 30.000 δένδρα. Στο κεντρικό κτίριο στο ισόγειο, υπάρχουν τα γραφεία της διοίκησης, τα γραφεία της εκπαίδευσης, εστιατόριο, μπαρ, αίθουσα εκδηλώσεων, βιβλιοθήκη και βοηθητικοί χώροι, ενώ στον πρώτο όροφο βρίσκονται 26 τετράκλινα δωμάτια τα οποία έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν από 50 έως 100 σπουδαστές.