Επιτυχία έφεραν στη εταιρεία SAP η μεταφορά του «στρατηγείου» της Νότιας Ευρώπης στην Αθήνα και η αλλαγή της διοίκησης, κινήσεις που είχαν αποφασιστεί στις αρχές του έτους. Ο τζίρος της στον Νότο «εκτοξεύθηκε» σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, καθώς στη μεν Ελλάδα ανέβηκαν οι νέες παραγγελίες λογισμικού κατά 35%, στη δε Νότια Ευρώπη κατά 11%. Ετσι ο κύκλος εργασιών της SAP από τη Νότια Ευρώπη ευθύνεται για περίπου 8%-9% του παγκόσμιου τζίρου της εισηγμένης στα χρηματιστήρια της Φραγκφούρτης και της Νέας Υόρκης εταιρείας πληροφορικής.

Η SAP επιφυλάσσει καλές ειδήσεις, καθώς αρχίζουν να λαμβάνουν σάρκα και οστά οι υποσχέσεις τις οποίες έδωσε ο συνδιευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Τζιμ Σνάμπε κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά πριν από λίγους μήνες στην Αθήνα. Οπως αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής», η εταιρεία προχωρεί στο λανσάρισμα μιας πρωτοβουλίας που θα δώσει τη δυνατότητα σε ελληνικά startups να προτείνουν επιχειρηματικά σχέδια τα οποία θα έχουν ως άξονα την ψηφιακή πλατφόρμα ΗΑΝΑ της εταιρείας. Οσα προκριθούν θα λάβουν χρήματα και καθοδήγηση για την ανάπτυξή τους.
Η έκπληξη


Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή Νότιας Ευρώπης της SAP κ. Στάθη Steve Τζικάκη, το πρώτο εξάμηνο του 2013 η Ελλάδα έκανε την έκπληξη και έφερε την πρωτιά, καθώς ήταν πρώτη σε ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης στη Νότια Ευρώπη, με αύξηση των πωλήσεων λογισμικού κατά 35%.Παράλληλα η μεταφορά του αρχηγείου της Νότιας Ευρώπης στην Αθήνα έφερε διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης στα αποτελέσματα της εταιρείας, που έφθασε το 11%, ύστερα από τρία χρόνια ύφεσης. Σημειωτέον ότι στη ζώνη ευθύνης των γραφείων των Αθηνών είναι 10 περιοχές, και συγκεκριμένα η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Μάλτα, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Τουρκία, το Ισραήλ, ο Αγιος Μαρίνος και η Ανδόρα.
Το ίδιο διάστημα οι μεν ανταγωνιστές της εταιρείας είχαν μειωμένο ή στάσιμο κύκλο εργασιών, η δε ζώνη του Νότου αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα (ιταλικές εκλογές, ανεργία και λιτότητα στην Ισπανία και στην Πορτογαλία, γεγονότα της πλατείας Ταξίμ στην Τουρκία, οικονομική κατάρρευση στην Κύπρο, ένταση στην περιοχή γύρω από το Ισραήλ κτλ.). Συνολικά υπολογίζεται ότι ο χώρος ευθύνης που καλύπτει η Αθήνα αφορά αγορά 1,2 δισ. ευρώ και περίπου 1.000 υπαλλήλους.
Ικανοποίηση


Το δεύτερο σημαντικό πράγμα, λέει ο κ. Τζικάκης, είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται πρώτη στην ικανοποίηση των πελατών από τις υπηρεσίες της SAP σε όλη τη ζώνη Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής. Τα εύσημα ανήκουν στη διοίκηση και στο σύνολο του προσωπικού της SAP Ελλάδος και Κύπρου, σημειώνει και τονίζει ότι έχουν κάνει καταπληκτική δουλειά στον τρόπο με τον οποίο εργάζεται πλέον η SAP με τους πελάτες της.
Ο κ. Τζικάκης διακρίνει στην Ελλάδα την επανάληψη ενός περίεργου φαινομένου. Το 2012 και το 2013 η SAP σημείωσε ρεκόρ καινούργιων πελατών, 100 ανά έτος. Οπως λέει, «η επένδυση στην τεχνολογία είναι όπως η κατάθεση χρημάτων στην τράπεζα. Πρέπει να είναι βιώσιμη, ασφαλής και να δίνεται η δυνατότητα στο μέλλον για συνεχή υποστήριξη. Το δεύτερο είναι η πλατφόρμα του cloud, που κάνει τη SAP προσιτή στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με λίγα ευρώ τον μήνα».
Επίσης σημειώνει ότι άλλος λόγος είναι η πλατφόρμα ARIBA της SAP, το «κοινωνικό δίκτυο» που επιτρέπει στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν σε αυτό να πωλούν και να αγοράζουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους μεταξύ τους. Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι το 74% των παγκόσμιων συναλλαγών πραγματοποιείται μέσα από συστήματα της SAP.
Σύμφωνα με τον κ. Τζικάκη, η Ελλάδα έχει αρκετές ομοιότητες στην κουλτούρα με το Ισραήλ, το οποίο αποτελεί τεχνολογική υπερδύναμη. «Εκεί αποφάσισαν ότι η πρωτογενής παραγωγή θα είναι η καινοτομία στην τεχνολογία, μια και δεν έχουν δυνατότητες ανάπτυξης τουρισμού και αλιείας ή ακόμη και χώρο για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων» λέει και υπογραμμίζει ότι και η Ελλάδα μπορεί να δανειστεί εμπειρίες και πρακτικές από το ισραηλινό μοντέλο. Οπως αναφέρει, η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκή χώρα, με υψηλότατο μορφωτικό επίπεδο, οι Ελληνες μιλούν καλά αγγλικά, υιοθετούν γρήγορα τις τεχνολογίες, έχουν αναπτυγμένο οικοσύστημα στις κινητές εφαρμογές και το μεγάλο πλεονέκτημα του να είναι εν γένει αποδεκτοί σε όλες τις χώρες.
Υλοποιεί δύο δεσμεύσεις
Η εταιρεία υλοποιεί δύο από τις δεσμεύσεις του κ. Σνάμπε προς τον κ. Σαμαρά. Η πρώτη γίνεται στο ακαδημαϊκό επίπεδο. H SAP παρέχει στο ΕΜΠ, στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών πλήρη πρόσβαση στην πλατφόρμα καινοτομίας HANA για τις ανάγκες επιστημονικής έρευνας κατά του καρκίνου.
Η δεύτερη δράση αφορά τα ελληνικά startups. Η SAP έχει εκκινήσει μια διαδικασία, το «startup focus program», στο πλαίσιο του οποίου νεοφυείς επιχειρήσεις θα καταθέσουν τις επιχειρηματικές προτάσεις τους, που θα έχουν ως άξονα δραστηριοποίησης την ψηφιακή πλατφόρμα HANA της SAP. Οι ιδέες θα κριθούν από το Κέντρο Καινοτομίας της SAP και όποιες προκριθούν θα λάβουν πόρους για την επιχειρηματική τους ανάπτυξη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ