Αύξηση της πίεσης των δανειστών για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αναμένεται η Eurobank, όσο πλησιάζουμε προς την αξιολόγηση του 4ου τριμήνου του 2013.
Σε ανάλυσή της που έδωσε στη δημοσιότητα την Τρίτη σημειώνει ότι η ολοκλήρωση των διαρθρωτικών αλλαγών παραμένει στον πυρήνα της εφαρμογής του προγράμματος.
Ειδικότερα, τονίζει πως οι μεταρρυθμίσεις για κινητικότητα, αναδιάρθρωση ΛΑΡΚΟ, ΕΑΣ, και ΕΛΒΟ και ο νέος κώδικας για τους δικηγόρους θα κρίνουν την έγκριση της δόσης του €1,0 δισ. στις αρχές Οκτωβρίου.
Η τράπεζα αναγνωρίζει πως υπάρχει αποκλιμάκωση του κινδύνου της ελληνικής οικονομίας εξαιτίας της έγκρισης της εκταμίευσης των €5,8 δισ. από ευρωζώνη και ΔΝΤ αλλά η αβεβαιότητα για τις επόμενες δόσεις παραμένει.
Ωστόσο, προσθέτει ότι η ρευστότητα στην αγορά παραμένει περιορισμένη, καθώς η χρηματοδότηση του εγχώριου ιδιωτικού τομέα μειώθηκε κατά 4,1% τον Ιούνιο.
Εξάλλου, υπογραμμίζει ότι οι καταθέσεις του εγχώριου ιδιωτικού τομέα μειώθηκαν τον Ιούνιο κατά €693εκ., έπειτα από την αύξηση του Μαΐου, καθώς αυξήθηκε η πολιτική αβεβαιότητα.
Σύμφωνα με τη Eurobank, παραμένει μεγάλη η επίδραση της συνεχιζόμενης ύφεσης και των φορολογικών επιβαρύνσεων στις καταθέσεις.