Σημαντική αύξηση σημείωσαν οι υπεράκτιες εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη το πρώτο εξάμηνο του 2013 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της περασμένης χρονιάς. Συγκεκριμένα, συνδέθηκαν 277 νέες υπεράκτιες ανεμογεννήτριες, συνολικής ισχύος 1.045 μεγαβάτ (MW), ισχύς διπλάσια σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2012, όταν είχαν εγκατασταθεί μόλις 523,2 MW. Επιπλέον, εγκαταστάθηκαν 268 θεμελιώσεις και ανεγέρθηκαν χωρίς να συνδεθούν ακόμη, 254 ανεμογεννήτριες, κατά τη διάρκεια των πρώτων 181 ημερών του έτους.
Παρά τη σημαντική αύξηση όμως, η χρηματοδότηση νέων έργων έχει επιβραδυνθεί με μόλις ένα μόνο έργο να έχει πετύχει ολοκλήρωση χρηματοδότησης μέχρι στιγμής φέτος. Αυτό, σε συνδυασμό με την έλλειψη παραγγελιών για υπεράκτιες ανεμογεννήτριες, υποδομές και επί μέρους εξοπλισμό, αντανακλά την ρυθμιστική αβεβαιότητα στις βασικές αγορές υπεράκτιων αιολικών πάρκων, όπως η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο και τονίζει τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας αυτός. Τα παραπάνω δήλωσε ο διευθυντής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (EWEA) Τζάστιν Γουίλκς.
Επιπλέον ο κ. Γουίλκς επεσήμανε ότι «η Υπεράκτια Αιολική Ενέργεια είναι μια νέα βιομηχανία, που δημιουργεί θέσεις εργασίας, μειώνει τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων και στην οποία η Ευρώπη κατέχει ηγετική θέση παγκοσμίως με τεράστιες δυνατότητες εξαγωγών». Ως εκ τούτου είναι απαραίτητη η παροχή ενός σταθερού κανονιστικού πλαισίου και η δέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για έναν καθορισμένο στόχο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) μέχρι το 2030, που θα βοηθήσουν αμφότερα στην προσέλκυση επενδύσεων.