Πολλαπλές είναι οι αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η ανατροπή της τελευταίας στιγμής στο διαγωνισμό πώλησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, το οποίο με βάση τα νέα δεδομένα θα καταλήξει κατά πάσα πιθανότητα στη Eurobank.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η σημερινή αιφνιδιαστική απόφαση για υποχρεωτική υποβολή προσφοράς για την εξαγορά του ΤΤ μόνο με μετοχές και όχι σε συνδυασμό με μετρητά, έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων από τους λοιπούς μνηστήρες του, οι οποίοι θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτό επιβάλλεται ο αποκλεισμός τους από τη διαδικασία.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι με κοινή επιστολή τους προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) η Τράπεζα της Ελλάδος και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ενημέρωσαν τη διοίκησή του ότι δεν μπορούν οι τράπεζες που έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί από το κρατικό πακέτο των 50 δισ. ευρώ, να υποβάλουν πρόταση που να περιλαμβάνει και μετρητά.
Κύκλοι από τη διοίκηση της Alpha Bank εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά της για την εξέλιξη αυτή, θεωρώντας συνυπεύθυνη την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία όπως λένε εκμαίευσε γνωματεύσεις από την κοινότητα, επιδιώκοντας τον αποκλεισμό της από τη διαδικασία.
Από την εγχώρια νομισματική αρχή απαντούν πως δεν υπήρξε καμία εμπλοκή τους, τονίζοντας πως πωλητής και αποκλειστικός υπεύθυνος για το διαγωνισμό είναι το ΤΧΣ.
Από το περιβάλλον της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας δε θέλησαν να σχολιάσουν την τροποποίηση των όρων του διαγωνισμού, πρόσθεταν δε ότι η προσφορά τους συνεχίζει να είναι ουσιαστική και ενδεικτική της βούλησής τους για απόκτηση του ΤΤ.
Το κλίμα πάντως στα ανώτερα διοικητικά κλιμάκια των εμπλεκόμενων τραπεζών είναι ηλεκτρισμένο, ενώ το απόγευμα της Τρίτης κυκλοφόρησαν και σενάρια περί παραίτησης του διευθύνουσα συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) Αναστασίας Σακελαρίου.
Νωρίτερα Το Βήμα μετέδιδε τα εξής:
Ανατρέπονται τα δεδομένα στο διαγωνισμό πώλησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, μετά από αλλαγή της τελευταίας στιγμής στους όρους έκφρασης των οικονομικών προσφορών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγες ώρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής των προτάσεων από τους ενδιαφερόμενους, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), ενημέρωσε τις διοικήσεις της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank ότι το τίμημα πρέπει να περιλαμβάνει μόνο μετοχές και όχι συνδυασμό με μετρητά.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι με τον τρόπο αυτό το Ταμείο αποκλείει στο παρά πέντε της διαδικασίας τις δύο τράπεζες, οι οποίες δεν έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν προσφορά μόνο με ανταλλαγή μετοχών.
Και προσθέτουν ότι η απόφαση για αλλαγή της οικονομικής έκφρασης των προτάσεων οδηγεί το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στην «αγκαλιά» της Eurobank, κάτι που άλλωστε επεδίωκε η τρόικα.
Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία για την κατάθεση των προσφορών λήγει στις 7 το απόγευμα της Τρίτης.