Σχεδόν εννέα ώρες διήρκεσε την Τρίτη η δεύτερη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα με τους εκπροσώπους της τρόικας η οποία ολοκληρώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα.

«Έχουμε προτείνει μέτρα που θα μηδενίσουν το δημοσιονομικο κενό» δήλωσε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τα ξημερώματα της Τετάρτης προσθέτοντας ότι «δεν έχει κλείσει ακόμη τίποτα».

Παρά ταύτα εκφράστηκε αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας ως την Κυριακή, παρότι το ίδιο στέλεχος ανέφερε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να ικανοποιήσουμε το στόχο για κινητικότητα 12.500 υπαλλήλων έτσι όπως το είχαμε πεί».

«Παραμένει ανοιχτό» το θέμα της είσπραξης του φόρου ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ το 2014. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά δίνει μάχη για να πείσει ως προς την εισπραξιμότητα του ενιαίου φόρου ωστόσο «η αδιαλλαξία της τρόικας συνεχίζεται».

Παραλλήλως τελειώνει χωρίς αποτέλεσμα το θέμα το ΦΠΑ στην εστίαση. «Είναι πολύ δύσκολο με τέτοιο δημοσιονομικό κενό» να επιτευχθεί η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% παραδέχθηκε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Η μαύρη τρύπα του ΕΟΠΥΥ προσδιορίζεται από αρμόδια χείλη του υπουργείου Οικονομικών ως το «βασικό αγκάθι» που φτάνει τα 1,2 δις. ευρώ για τη διετία 2013-2014 ενώ εκφράζεται ανησυχία που δεν επιβεβαιώνει την αισιοδοξία του υπουργού Υγείας κ. Αδωνι Γεωργιάδη.

Το επόμενο σημαντικό δημοσιονομικά ζήτημα είναι η τρύπα του ΟΑΕΕ. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών χαρακτηρίζουν «τριτοκοσμική» τη λύση της επιβολής εισφοράς 0,2% στο τζίρο των επιχειρήσεων υπέρ ΕΟΠΥΥ σημειώνοντας ότι αναζητούνται άλλες λύσεις.

Η επαφές Στουρνάρα – τρόικας θα συνεχιστούν αργά το απόγευμα (19.00) της Τετάρτης, σε μια προσπάθεια να κλείσουν οι εκκρεμότητες ώστε το Eurogroup να δώσει τη Δευτέρα το «πράσινο φως» για την -τμηματική όπως φαίνεται- εκταμίευση της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ.

Το βασικό σενάριο προβλέπει πολιτική έγκριση ολόκληρου του ποσού και τμηματική εκταμίευση με προαπαιτούμενες δράσεις κυρίως στο πεδίο του Δημοσίου.

Νωρίτερα, στις 11.00 το πρωί της Τετάρτης αναμένεται το ραντεβού της τρόικας με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στη σύσκεψη της Τρίτης συμμετείχαν οι κκ. Αδωνις Γεωργιάδης, Αντώνης Μπέζας από το υπουργείο Υγείας, οι Γιάννης Μανιάτης, Θανάσης Παπαγεωργίου από το ΥΠΕΚΑ, Βασίλης Κεγκέρογλου από το υπουργείο Εργασίας, Χαράλαμπος Αθανασίου από το υπουργείο Δικαιοσύνης και Κωστής Χατζηδάκης από το υπουργείο Ανάπτυξης. Παρών ήταν ο Γιάννης Εμίρης, διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ.

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης είναι έτοιμο το νομοσχέδιο που θα ορίζει το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. «Είναι θέμα διαχείρισης εάν θα μπει ως προαπαιτούμενο στο Μνημόνιο ή όχι» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες στα προαπαιτούμενα θα συμπεριληφθεί και το νέο ταμείο επενδυτικό που ετοιμάζεται.

«Το υπουργείο Ανάπτυξης δεν έχει πρόβλημα με την τρόικα και δεν θα καθυστερήσει η διαπραγμάτευση λόγω του υπουργείου Ανάπτυξης» ανέφερε το ίδιο στέλεχος.

Από την πλευρά του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αρμόδιες πηγές ανέφεραν ότι προχωρούν τα θέματα της ΔΕΗ και της απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας που είναι προαπαιτούμενο του Ιουνίου και δεν έχει γίνει ακόμη.

«Δεν πρόκειται να υπάρξουν αυξήσεις στην ΔΕΗ έως το τέλος του χρόνου. Για το 2014 δεν ξέρουμε, δεν μπορούμε να πούμε με τέτοιο μακρινό ορίζοντα» ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΕΚΑ. «Θα έχουμε μειώσεις στο βιομηχανικό 10-15%» πρόσθεσε ο ίδιος.

«Το clow back θα ισχύσει σε κλινικές και διαγνωστικά κέντρα αλλά δεν θα είναι ο ίδιος τρόπος» ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Υγείας μιλώντας για τον περιορισμό των δαπανών του ΕΟΠΥΥ.

«Οποιος ξεπερνά το πλαφόν δεν θα πληρώνεται» ξεκαθάρισε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι «όποιος αρνηθεί ασφαλισμένο θα πετάγεται εκτός συστήματος διά παντός».

«Δεν υπερασπίζομαι την δικαιοσύνη του μέτρου, αλλά αποτελεί ανεπάρκεια του κράτους να ελέγξει τις δαπάνες» ανέφερε ο ίδιος.