Την έγκριση της εκταμίευσης της δόσης των 1,8 δισ. ευρώ αναμένεται ότι θα αποφασίσει την Παρασκευή το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ύστερα από τη θετική εισήγηση του επικεφαλής της αποστολής του στην Ελλάδα κ. Πόουλ Τόμσεν. Αυτό που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η ανακοίνωση Τύπου που θα εκδοθεί την Παρασκευή και στη συνέχεια η έκθεση του ΔΝΤ για την πορεία του ελληνικού προγράμματος, η οποία θα δημοσιευθεί στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.
Στα κείμενα που θα δημοσιεύσει το ΔΝΤ θα υπάρχει αναφορά στην πορεία του ελληνικού χρέος, το οποίο χαρακτηρίζεται «πολύ υψηλό» από τον κ. Τόμσεν, καθώς επίσης στην ανάγκη επίσπευσης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο Δημόσιο και στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.
Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκτιμήσεις του Ταμείου για το ενδεχόμενο χρηματοδοτικού κενού την τριετία 2014-2016, ειδικά μετά τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ ο οποίος ανέφερε την Τετάρτη ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον κεφάλαια από την ΕΕ και το ΔΝΤ, ήδη από το 2014, λόγω βαθύτερης ύφεσης.
Στην τελευταία έκθεση της Κομισιόν για την πορεία του ελληνικού προγράμματος τα δημοσιονομικά κενά προσδιορίζονται σε 1,8% του ΑΕΠ το 2015 και 2,2% το 2016.
Στο κείμενο της Κομισιόν υπάρχουν προτάσεις για την κάλυψη του κενού το 2015, όπως η διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω περαιτέρω κατάργησης των φοροαπαλλαγών και των μειωμένων συντελεστών, η χρονική επέκταση μέτρων που ολοκληρώνονται (όπως οι έκτακτες εισφορές) και οι στοχευμένες περικοπές στις δαπάνες.
Η εκδοχή του ΔΝΤ έχει σημασία καθώς και μετά την προηγούμενη αξιολόγηση της τρόικας, η οποία ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2012, οι εκτιμήσεις του Ταμείου για το θέμα του χρηματοδοτικού κενού τη διετία 2015-2016 ήταν ελαφρώς διαφοροποιημένες από αυτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ομόλογο το 2014


Το θέμα της χρηματοδότησης του προγράμματος έθιξε από το Παρίσι όπου βρίσκεται και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας. «Μην ξεχνάτε ότι του χρόνου τελειώνουν και τα χρήματα από το πρόγραμμα» σημείωσε ο κ. Στουρνάρας μιλώντας σε δημοσιογράφους, οι οποίοι του ζήτησαν διευκρινίσεις για το ενδεχόμενο έκδοσης ομολόγου από την Ελλάδα το 2014, θέμα που άνοιξε με χθεσινές δηλώσεις του ο ίδιος την Τετάρτη. «Το σκεφτόμαστε» είπε ο κ. Στουρνάρας για το ενδεχόμενο μικρής έκδοσης, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι ετήσιας διάρκειας.
Ο υπουργός Οικονομικών συμμετείχε στην υπουργική Σύνοδο του ΟΟΣΑ και συναντήθηκε την Πέμπτη το πρωί με τον γάλλο ομόλογό του Πιερ Μοσκοβισί. «Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την ελληνική οικονομία, όπως οι αποκρατικοποιήσεις» δήλωσε αμέσως μετά ο κ. Στουρνάρας, ο οποίος επιστρέφει στην Ελλάδα το βράδυ της Πέμπτης. Αλλωστε την Παρασκευή το απόγευμα ο έλληνας υπουργός θα έχει συνάντηση στο γραφείο του στην Αθήνα με τον πρόεδρο του Eurogroup και υπουργό Οικονομικών της Ολλανδίας κ. Γερούν Ντεϊσελμπλούμ. Θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 30 Μαΐου 2013

HeliosPlus