Την ώρα που στο υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου άρχισαν με εντατικό ρυθμό οι συνομιλίες με την τρόικα για να ολοκληρωθεί το κυπριακό μνημόνιο και να καθοριστεί το τελικό ποσό του κουρέματος των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου, η Βουλή ζητεί να πληροφορηθεί «εδώ και τώρα» ποιοι μετέφεραν και πόσα χρήματα στο εξωτερικό, προτού ληφθεί η απόφαση του Γιουρογκρουπ για το «κούρεμα» καθώς και κατά τη διάρκεια της κρίσης, όταν οι τράπεζες ήταν κλειστές.
Η Επιτροπή Θεσμών με επιστολή του στο Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας κ, Π. Δημητριάδη ζητεί όπως τεθεί ενώπιόν της εντός της ημέρας ο κατάλογος των προσώπων που έχουν μεταφέρει χρήματα εκτός Κύπρου τη χρονική περίοδο πριν από τις 15 Μαρτίου.
Υπήρξαν όλο αυτό το διάστημα καταγγελίες στην Κύπρο ότι άτομα συγγενών πολιτικών γνώριζαν τι επρόκειτο να συμβεί και φρόντισαν εγκαίρως να τακτοποιήσουν τα χρήματά τους εκτός Κύπρου. Ο Πρόεδρος της Κύπρου κ. Ν. Αναστασιάδης εξήγγειλε ότι αρχίζουν οι ποινικές διαδικασίες για να αποδοθούν ευθύνες και να υπάρξει τιμωρία για όλους που ευθύνονται για τη νέα τραγωδία της Κύπρου, που ήδη χαρακτηρίζεται ως «οικονομικός Αττίλας». Στο ίδιο μήκος και ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χρυσόστομος που ζήτησε «να καθίσουν στο σκαμνί οι υπεύθυνοι». Σημειώνεται ότι στο αεροδρόμιο της Λάρνακας γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος σ΄όλους τους επιβάτες και όσοι «συλλαμβάνονται» να έχουν μαζί τους υπερβολικά ποσά, τους ζητούν εξηγήσεις.
Το πρόβλημα της ρευστότητας γίνεται πλέον τραγικό και πολλές επιχειρήσεις (όπως οι επιχειρήσεις κρεάτων και άλλων τροφίμων) αντιμετωπίζουν πρόβλημα εισαγωγών. Τα αποθέματα των σούπερ μάρκετ τελειώνουν, ενώ η οργή από τους απλούς πολίτες έχει ξεχειλίσει.