Εκκληση προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων απηύθυνε ο πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου Ανδρέας Αρτέμη, ο οποίος ζητά, σε περίπτωση απουσίας εναλλακτικής λύσης, να υιοθετηθεί η πρόταση του Eurogroup για επιβολή τέλους επί των τραπεζικών καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ, προκειμένου να σωθεί το τραπεζικό σύστημα.

«Απευθύνουμε δραματική έκκληση προς την πολιτική ηγεσία του τόπου να αναλογιστεί τις ευθύνες που βαραίνουν όλους μας για το πού οδηγείται η κυπριακή οικονομία», ανέφερε ειδικότερα ο κ. Αρτέμη.

Ο πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, στη δήλωση που έκανε παρουσία και του αντιπροέδρου του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος Ευδόκιμο Ξενοφώντος αλλά και του διευθύνοντα συμβούλου Γιάννη Κυπρή τόνισε:

«Θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους, πολίτες και πολιτικούς και ιδιαίτερα από τα 56 μέλη του Κοινοβουλίου, ότι, από την στιγμή που διαφάνηκε ότι δεν υπάρχουν άμεσες εναλλακτικές λύσεις, δεν θα πρέπει να υπάρξει οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση στην υιοθέτηση της πρότασης του Eurogroup για επιβολή του όποιου τέλους επί των καταθέσεων πέραν των 100.000 απαιτείται για την σωτηρία του τραπεζικού μας συστήματος». Επιπλέον, ο κ. Αρτέμη συμπλήρωσε: «Θα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες ότι τυχόν κατάρρευση του τραπεζικού τομέα οδηγεί μέχρι και στην ολική απώλεια όλων ανεξαιρέτως των καταθέσεων που υπερβαίνουν τις 100.000, καθώς και την άμεση εκποίηση των εξασφαλίσεων που συνοδεύουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια».

Ο ίδιος, εξήγησε ότι «αυτό σημαίνει το άμεσο κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων. Σημαίνει την άμεση απώλεια χιλιάδων εργασίας, όχι μόνο στον τραπεζικό κλάδο» ενώ σχολίασε ότι «η λύση αυτή θα οδηγήσει σε κοινωνική αναταραχή που δεν θα προκληθεί μόνο από την αυξημένη ανεργία, αλλά και από την απώλεια ακίνητης και άλλης περιουσίας χιλιάδων συμπολιτών μας, μέσω των εκποιήσεων».

Ο κ. Αρτέμη καταλήγοντας είπε: «Τυχόν επιστροφή στην κυπριακή λίρα θα σημαίνει σημαντική απώλεια της αξίας όλων των περιουσιακών στοιχείων όλων των πολιτών, οδηγώντας σε ένα φαύλο κύκλο υποτιμήσεων και υπερπληθωρισμού».

Η δήλωση του προέδρου της Τράπεζας Κύπρου.