H προβλεπόµενη για το 2013 στασιµότητα της οικονοµικής δραστηριότητας και τα απαράδεκτα υψηλά επίπεδα ανεργίας, κυρίως των νέων, καθιστούν αναγκαίο να επισπευσθούν οι προσπάθειες για την υποστήριξη της ανάπτυξης µε ταυτόχρονη δηµοσιονοµική εξυγίανση. Aυτό αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στα συμπεράσματα της διήμερης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τους «27», ιδιαίτερη προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην υποστήριξη της απασχόλησης των νέων και στην προαγωγή της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας. Προβλέπεται ότι το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο θα επανέλθει τον Ιούνιο στην αξιολόγηση των πολιτικών που καθορίζονται σε εθνικό επίπεδο για την υλοποίηση των προτεραιοτήτων, καθώς και στην υλοποίηση του Συµφώνου για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση.

Στα συμπεράσματα υπογραμμίζεται ότι απαιτείται αποφασιστική δράση µε σκοπό την υποστήριξη της ισχυρής πολιτικής δέσµευσης για την προαγωγή της ανάπτυξης και της απασχόλησης και την αντιµετώπιση των δηµοσιονοµικών, µακροοικονοµικών και διαρθρωτικών προκλήσεων. Τα ζητήματα αυτά θα πρέπει να αποτυπώνονται στα εθνικά προγράµµατα µεταρρυθµίσεων και τα προγράµµατα σταθερότητας και σύγκλισης των κρατών µελών, λαµβανοµένων υπόψη των συζητήσεων τις οποίες διεξήγαγε το Συµβούλιο στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαµήνου σχετικά µε την ετήσια επισκόπηση της ανάπτυξης της Επιτροπής.

Οι «27» τόνισαν ότι θα πρέπει να υπάρξει κατάλληλος συνδυασµός µέτρων για τις δαπάνες και τα έσοδα σε επίπεδο κρατών µελών, συµπεριλαµβανοµένων των βραχυπρόθεσµων στοχοθετηµένων µέτρων για την ενίσχυση της ανάπτυξης και τη στήριξη της δηµιουργίας θέσεων απασχόλησης, ιδίως για τους νέους, µε προτεραιότητα στις επενδύσεις που ευνοούν την ανάπτυξη.

Εξάλλου, το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο σημείωσε ότι θα µπορούσαν να αξιοποιηθούν στο προληπτικό σκέλος του Συμφώνου Σταθερότητας οι δυνατότητες που παρέχει το ισχύον δηµοσιονοµικό πλαίσιο της ΕΕ για την εξισορρόπηση των αναγκών των παραγωγικών δηµόσιων επενδύσεων και των στόχων δηµοσιονοµικής πειθαρχίας.

Επίσης, η δηµοσιονοµική εξυγίανση και η αποκατάσταση της δηµοσιονοµικής σταθερότητας πρέπει να συµβαδίζουν µε καλά σχεδιασµένεςδιαρθρωτικές µεταρρυθµίσεις,µε σκοπό την προαγωγή της βιώσιµης ανάπτυξης, της απασχόλησης, της ανταγωνιστικότητας και τη διόρθωση των µακροοικονοµικών ανισορροπιών. Το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο υπογράμμισε ότι είναι σηµαντικό να µετατοπισθεί το κέντρο βάρους της φορολογίας από την εργασία, κατά περίπτωση και µε αναγνώριση των αρµοδιοτήτων των κρατών µελών στον τοµέα αυτόν, πράγµα το οποίο θα συµβάλει στην ενίσχυση των δυνατοτήτων απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι δεδοµένων των δυσχερειών της δηµοσιονοµικής εξυγίανσης, πρέπει να εξασφαλιστεί ότι όλοι πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν. Ως εκ τούτου, απαιτούνται ανανεωµένες προσπάθειες για τη βελτίωση της αποτελεσµατικότητας τηςείσπραξης των φόρωνκαι την καταπολέµηση της φοροδιαφυγής,µεταξύ άλλων µέσω συµφωνιών µε τρίτες χώρες για τη φορολόγηση των εισοδηµάτων από αποταµιεύσεις και µε ταχεία πρόοδο στην αντιµετώπιση του προβλήµατος της φοροδιαφυγής ως προς τον ΦΠΑ. Ακόμη, θα πρέπει να προχωρήσουν οι εργασίες ως προς τους εκκρεµείς φορολογικούς φακέλους, όπως οι προτάσεις για την φορολόγηση της ενέργειας, για την κοινή ενοποιηµένη βάση φορολόγησης εταιριών και την αναθεώρηση της οδηγίας για την φορολόγηση των αποταµιεύσεων.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα, η πρόσφατη αύξηση του κεφαλαίου της ΕΤΕπ κατά 10 δισ. ευρώ θα της επιτρέψει να δανείσει επιπλέον 60 δισ. ευρώ προς υποστήριξη της ανάπτυξης και της απασχόλησης, πράγµα το οποίο, σε συνδυασµό µε το Ευρωπαϊκό Ταµείο Επενδύσεων, θα συµβάλει καταλυτικά στην υλοποίηση σχεδίων αξίας έως 180 δισ. ευρώ κατά την περίοδο 2013-2015. Το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο θα αξιολογήσει την υλοποίηση του Συµφώνου τον Ιούνιο, δίνοντας ιδιαίτερη έµφαση στη λήψη µέτρων για τη δηµιουργία θέσεων εργασίας και στην υποστήριξη της χρηµατοδότησης της οικονοµίας για αναπτυξιακά µέτρα ταχείας δράσης. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή, από κοινού µε την ΕΤΕπ, θα υποβάλει έκθεση τον Ιούνιο σχετικά µε τις δυνατότητες και τις στοχοθετηµένες προτεραιότητες οι οποίες θα πρέπει να προσδιορισθούν, ιδίως όσον αφορά τις υποδοµές, την ενεργειακή απόδοση, την αποτελεσµατική χρησιµοποίηση των πόρων, την ψηφιακή οικονοµία, την έρευνα και καινοτοµία και τις ΜΜΕ.

Το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο έδωσε ιδιαίτερη έµφαση στο γεγονός ότι η αντιµετώπιση της ανεργίας αποτελεί τη σηµαντικότερη κοινωνική πρόκληση. Κατά συνέπεια, οι πολιτικές για την ενεργή απασχόληση, οι κοινωνικές πολιτικές και οι πολιτικές για την αγορά εργασίας απαιτούν ιδιαίτερη προτεραιότητα και προσοχή υπό τις παρούσες συνθήκες, µε έµφαση κυρίως στην προαγωγή της απασχόλησης των νέων.

Το υπάρχον πλαίσιο επιτρέπει δμόσιες επενδύσεις μαζί με μείωση ελλειμμάτων

Ενα κάποιο πολιτικό περιθώριο για «διασταλτική ερμηνεία» των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας απέσπασαν Ιταλία και Γαλλία στη Σύνοδο Κορυφής, με τα συμπεράσματα των «27» να επισημαίνουν ότι το ήδη υπάρχον πλαίσιο επιτρέπει «παραγωγικές δημόσιες επενδύσεις» μαζί με μείωση των ελλειμμάτων.

Η Γερμανία απέφυγε την ανοικτή σύγκρουση με το Παρίσι, επαναλαμβάνοντας πως δεν βλέπει αντίθεση μεταξύ της δημοσιονομικής εξυγίανσης, των δομικών μεταρρυθμίσεων και της ενίσχυσης της ανάπτυξης.

«Οι δυνατότητες που προσφέρει το υφιστάμενο δημοσιονομικό πλαίσιο για την εξισορρόπηση αναγκών για παραγωγικές επενδύσεις με τους στόχους δημοσιονομικής πειθαρχίας μπορούν να αξιοποιηθούν στον πλαίσιο του προληπτικού βραχίονα του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης» αναφέρει το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου.

Οι εξαιρέσεις θα πρέπει να πάρουν την έγκριση της Κομισιόν, αλλά ο Φρανσουά Ολάντ -στον οποίο πρέπει να πιστωθεί πολιτικά, όπως αναφέρει το Reuters, η επισήμανση της Συνόδου- και η ιταλική πλευρά αξιολογούν ως αρκετά ενθαρρυντικά τα σημάδια που πήραν.

«Τηρούμε τις δεσμεύσεις μας για μείωση του ελλείμματος, αλλά με τέτοιο τρόπο που δεν αντιφάσκει με τον στόχο μας για ανάπτυξη» είπε ο γάλλος πρόεδρος -ο οποίος, υπενθυμίζεται, προσφάτως παραδέχτηκε ότι το γαλλικό έλλειμμα θα ανέλθει φέτος στο 3,7% του ΑΕΠ, αντί του στόχου για 3%.

Αξιολογώντας τις συζητήσεις στη Σύνοδο, ο Ολάντ σημείωσε πως «αυτή είναι και η συζήτηση που πρόκειται να ξεκινήσει τώρα με την Κομισιόν, και η κατεύθυνση που μας δόθηκε [από τη Σύνοδο] μας επιτρέπει να προσεγγίσουμε τις διαβουλεύσεις με αισιοδοξία».

Το Βερολίνο από την πλευρά του απέφυγε να ανεβάσει τους τόνους. «Ξεκαθαρίσαμε σε μία συζήτηση με ισχυρό κλίμα συναίνεσης ότι η δημοσιονομική εξυγίανση, οι δομικές μεταρρυθμίσεις και η ανάπτυξη δεν συγκρούονται αλλά αλληλοενισχύονται» είπε η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ.

Δείτε εδώ τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις αντιπροσωπείες.