Η τριμερής Διακυβερνητική Συμφωνία Ελλάδος – Αλβανίας – Ιταλίας για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ (Trans Adriatic Pipeline) υπογράφηκε το μεσημέρι της Τετάρτης, στο υπουργείο Εξωτερικών παρουσία του κ. Αντ. Σαμαρά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως, τόσο συμβολικό όσο και ουσιαστικό, παρουσιάζει η παρουσία στην τελετή υπογραφής του βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Έρικ Ρούμπιν που βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Ελλάδα.
Στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε τη δυνατότητα της Ελλάδας να γίνει σημείο αναφοράς στον ενεργειακό χάρτη της ανατολικής Μεσογείου.

Αναφέρθηκε στα οφέλη που θα έχει η δημιουργία του αγωγού, όπως η άμεση δημιουργία 2.000 θέσεων εργασίας, στη φάση κατασκευής και λειτουργίας σε περιοχές με υψηλό πρόβλημα ανεργίας.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, εφόσον τελικά ευοδωθεί η προσπάθεια, θα εισρεύσουν επενδυτικά κεφάλαια 1,5 δισ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι η υλοποίηση του αγωγού TAP θα μετατρέψει την Ελλάδα, για πρώτη φορά, από χώρα-προορισµό δευτερεύουσας σηµασίας σε χώρα διέλευσης διευρωπαϊκών ενεργειακών δικτύων.

«Είμαστε αποφασισμένοι- και θέλω να το δηλώσω ξεκάθαρα- να μην αφήσουμε καμία ευκαιρία αναξιοποίητη» υπογράμμισε, και κατέληξε:

«Μέρα με τη μέρα, όπως γνωρίζετε, αλλάξαμε το πρόσωπο της Ελλάδας στο εξωτερικό και χτίζουμε ένα στέρεο κλίμα εμπιστοσύνης για τη χώρα μας. Τώρα, αξιοποιούμε το κλίμα αυτό για να προσελκύσουμε επενδύσεις.

»Και όπως έχω τονίσει πολλές φορές, η προσέλκυση επενδύσεων δεν επιτυγχάνεται με ευχές ούτε με δημόσιες σχέσεις. Απαιτεί διεθνείς συνεργασίες, συγκεκριμένα στοχοδιαγράμματα, και μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές. Μέσα, δηλαδή, από συγκεκριμένα και ουσιαστικά βήματα. Σε ένα τέτοιο βήμα προχωρούμε σήμερα. Βήμα αναπτυξιακό για τη χώρα μας, αλλά και μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας για ολόκληρη την Ευρώπη».

Η υπογραφή της Διακυβερνητικής Συμφωνίας δεν διασφαλίζει ότι ο συγκεκριμένος αγωγός θα επιλεγεί οριστικά τον προσεχή Ιούνιο από την κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ για να μεταφέρει αζερικό φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά από το 2017 – 2018. Αποτελεί όμως ίσως την τελευταία ελπίδα ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να εισέλθει στο «παιχνίδι των αγωγών», μετά το «ναυάγιο» του αγωγού Τουρκίας – Ελλάδας – Ιταλίας (ITGI) και τον διαφαινόμενο αποκλεισμό της χώρας μας από τους σχεδιασμούς για την κατασκευή του ρωσικού South Stream. Επιπλέον, η κατασκευή του ΤΑΡ αναμένεται να δημιουργήσει στην Ελλάδα επενδύσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ και εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας.

Τη συμφωνία υπέγραψε εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Αβραμόπουλος. Από την αλβανική πλευρά υπέγραψε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών – Ενέργειας Έντμοντ Χατζηνάστο και από την Ιταλία ο υπουργός Ανάπτυξης Κοράντο Πασέρα. Μεταξύ άλλων, στην τελετή παρέστησαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν, της κοινοπραξίας του ΤΑΡ (που αποτελείται από τη νορβηγική Statoil, την ελβετική Axpo και της γερμανικής Ε.ΟΝ Ruhrgas), της κοινοπραξίας που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ στο Αζερμπαϊτζάν (BP, Socar, Total), καθώς και υψηλοί αξιωματούχοι τρίτων χωρών.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του «Βήματος», κατεβλήθη από την ελληνική πλευρά μία προσπάθεια να υπάρξει και υψηλόβαθμη αμερικανική εκπροσώπηση (φέρεται να έγινε προσέγγιση στον Κάρλος Πασκουάλ, ειδικό απεσταλμένο του Στέητ Ντιπάρτμεντ). Αυτό ήταν πρακτικά αδύνατο. Τελικά, καθώς ο κ. Ρούμπιν θα βρισκόταν στην Αθήνα, αντιπροτάθηκε από αμερικανικής πλευράς ότι θα μπορούσε να παρεβρεθεί αυτός, όπως και έγινε.
Όπως προαναφέρθηκε, η τελική επιλογή του αγωγού που θα μεταφέρει το αζερικό αέριο θα λάβει χώρα τον Ιούνιο. Αντιμέτωπος του ΤΑΡ, ο οποίος ξεκινά από την Κομοτηνή και καταλήγει μέσω Αλβανίας στην Ιταλία είναι ο Nabucco West. Έχει μήκος περίπου 800 χιλιόμετρα. Πρόκειται για μία μικρή εκδοχή του αρχικού γιγαντιαίου πρότζεκτ Nabucco που θα ξενικά από τα τουρκοβουλγαρικά σύνορα, θα διασχίζει τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία και θα καταλήγει στο Μπάουμγκάρντεν της Αυστρίας. Έχει μήκος πάνω από 1.300 χιλιόμετρα.

Χαιρετίζει η Κομισιόν τη συμφωνία για τον αγωγό TAP

Ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας, Γκίντερ Έτινγκερ, χαιρέτισε την υπογραφή της τριμερούς διακυβερνητικής συμφωνίας, θεωρώντας την σημαντικό βήμα για την υλοποίηση του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου TAP.