Στο τέταρτο τρίμηνο του 2013 θα είναι διαθέσιμα τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που διεξάγονται στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, σύμφωνα με τα στοιχεία που διέθεσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η νορβηγική εταιρεία PGS, που έχει αναλάβει μετά από διαγωνισμό τις σχετικές έρευνες.

Η PGS διαψεύδει επίσης πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες διαθέτει δεδομένα από σεισμικές έρευνες που έγιναν χωρίς άδεια στην ελληνική επικράτεια, κάνοντας λόγο για «σπέκουλα» και λανθασμένες αναφορές.

Η PGS επισημαίνει, ειδικότερα, ότι οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή που έχει παραχωρηθεί από το ελληνικό Δημόσιο θα διαρκέσουν δέκα μήνες και τα δεδομένα που θα προκύψουν από αυτές θα είναι διαθέσιμα στο τέταρτο τρίμηνο του 2013 προς πώληση στις εταιρίες έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων που θα ενδιαφερθούν.

«Το χρονοδιάγραμμα επιτρέπει στις εταιρίες αυτές να αξιολογήσουν τα γεωφυσικά δεδομένα της περιοχής, πριν την προκήρυξη του γύρου παραχωρήσεων που αναμένεται στα μέσα του 2014», προσθέτει.

Σε ό,τι αφορά τη χρήση δεδομένων που προέκυψαν από έρευνες χωρίς άδεια, η νορβηγική εταιρεία αναφέρει ότι συμμετείχε στον διαγωνισμό του ΥΠΕΚΑ χρησιμοποιώντας αποκλειστικά τα δεδομένα και τις πληροφορίες που παρουσιάστηκαν δημόσια το καλοκαίρι του 2011.

Οι σεισμικές έρευνες διεξάγονται σε θαλάσσια περιοχή έκτασης 220.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Ο γύρος παραχωρήσεων που αναμένεται να προκηρυχθεί το 2014 αφορά την παραχώρηση περιοχών («οικοπέδων») μετά από διαγωνισμό, σε εταιρίες έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων.

Νέα έκθεση της Deutsche Bank

H Deutsche Bank επανέρχεται με νέα έκθεση που αφορά στην πιθανή ανακάλυψη ενεργειακών κοιτασμάτων στην Ελλάδα, τοποθετώντας τη μάλιστα στη λίστα με τα πλέον σημαντικά ζητήματα που θα μπορούσαν να συμβούν το 2013.

Πιο συγκεκριμένα η γερμανική τράπεζα, στη νέα μελέτη της, στην οποία εντοπίζονται οι 13 πιθανές εκπλήξεις του 2013 σε διεθνές επίπεδο σημειώνει πως «Η Ελλάδα έχει μεγάλες υποθαλάσσιες εκτάσεις στη Μεσόγειο και αρκετές μεσογειακές χώρες έχουν ήδη εντοπίσει και εκμεταλλεύονται υποθαλάσσιους φυσικούς πόρους, με κυριότερο το γήπεδο Levantine μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου».

Εξηγεί επίσης ότι μια σειρά από μελέτες που έχουν χρησιμοποιήσει παρόμοια κοιτάσματα στη Μεσόγειο ως βάση για τις συγκρίσεις τους, τοποθετούν το πιθανό μέγεθος των κοιτασμάτων νότια της Κρήτης έως και στα 600 δισ. δολάρια, ποσό μεγαλύτερο από ολόκληρο το ελληνικό χρέος.