Σε μια ιδιαίτερη καμπή για τον κλάδο του βιομηχανικού τσιγάρου στην Ελλάδα ο οποίος τα τρια τελευταία χρόνια έχει απωλέσει το 1/3 του όγκου του, η καπνοβιομηχανία Παπαστράτος, θυγατρική της Philip Morris, προχωρεί σε νέες επενδύσεις για να συμπληρώσει το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της και να προσαρμοστεί στις νέες καταναλωτικές συνήθειες των καπνιστών.
Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκαν χθες τα εγκαίνια της νέας γραμμής παραγωγής λεπτοκομμένου καπνού για «στριφτά» τσιγάρα στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στον Ασπρόπυργο. Η επένδυση ανήλθε στα 3 εκατ. ευρώ.
Η νέα γραμμή παραγωγής θα εξυπηρετεί κατά κύριο λόγο τις ανάγκες της Παπαστράτος στην ελληνική αγορά για το λεπτοκομμένο καπνό Marlboro και πιθανόν σε μελλοντικό χρόνο τις εξαγωγικές δραστηριότητές της.

Η εταιρεία είχε παρουσία στη συγκεκριμένη κατηγορία αλλά με εισαγόμενο καπνό. Λόγω της κρίσης πολλοί καπνιστές έχουν στραφεί σε πιο προσιτές οικονομικές επιλογές όπως είναι τα στριφτά και η εταιρεία που εμπορεύεται κυρίως ακριβά σήματα επιδιώκει να κερδίσει μερίδιο στην υπό διαμόρφωση νέα αυτή αγορά.

Ερευνες δείχνουν ότι πάνω από το 50% των νέων στην Ελλάδα µεταξύ 18-24 ετών καπνίζει στριφτό τσιγάρο.
Η Παπαστράτος, εμφάνισε ζημίες το 2010 και το 2011 ενώ και το 2012 δεν αναμένεται να είναι κερδοφόρο. Σε αυτή την αρνητική συγκυρία η εταιρεία σχεδίασε και υλοποίησε την παραπάνω επένδυση και προχώρησε και σε άλλες πρωτοβουλίες με στόχο να διατηρήσει τα μερίδια αγοράς, όπως η μείωση της τιμής του Marlboro κάτω από τα 4 ευρώ, η δημιουργία αποκλειστικού δικτύου διανομής σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε μια οργανωμένη προσπάθεια με τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας για να καταπολεμηθεί η διείσδυση στην χώρα των λαθραίων τσιγάρων που πλέον αντιπροσωπεύουν το 15% της συνολικής αγοράς.
Είναι εμφανές ότι η «μαμά« Philip Morris θέλει να προφυλάξει την επένδυσή της -από το 2003 όταν απέκτησε την Παπαστράτος μέχρι σήμερα έχει επενδύσει πάνω από 600 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα- αλλά συγχρόνως δίνει και ψήφο εμπιστοσύνης στη δυναμική της ελληνικής αγ0ράς.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Παπαστράτος κ. Νικήτα Θεοφιλόπουλο: «δεν έχουμε περικόψει προσωπικό και μισθούς. Συνεχίζουμε να δίνουμε μπόνους και προσλάβαμε 80 νέους εργαζόμενους».

Ο υφυπουργός ανάπτυξης κ. Νότης Μηταράκης που παρευρέθηκε στην τελετή των εγκαινίων έκανε ιδιαίτερη μνεία στο επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας και δήλωσε πως μέσα από τον νέο επενδυτικό νόμο η πολιτεία θα προσπαθήσει να προσελκύσει και άλλες επενδύσεις.
Σχετικά με την αναδιάρθρωση του δικτύου, η Παπαστράτος πρόσφατα όρισε αποκλειστικούς διανομείς στην Αττική, Θεσσαλονίκη και Πάτρα με γνώμονα την ταχύτερη διανομή και καλύτερη παρουσία των προϊόντων της. Το νέο μοντέλο διανομής, το οποίο θα ισχύσει από την 1η Ιουνίου 2013, εφαρμόζεται για πολλά χρόνια στην υπόλοιπη χώρα.