Απογοητευτική για την Ελλάδα αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο είναι η φθινοπωρινή πρόβλεψη για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας το 2013 του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη. Ο ΟΟΣΑ αναθεώρησε στο 1,4% το μέσο ρυθμό ανάπτυξης των 34 χωρών-μελών του, από το 2,2% που ήταν η εαρινή του πρόβλεψη. Οσο για την Ελλάδα, η απογοήτευση δεν έχει να κάνει τόσο με τις προβλέψεις του Οργανισμού την επόμενη χρονιά αλλά τη μεθεπόμενη.
Οι προβλέψεις της τρόικας – και της ελληνικής κυβέρνησης εξάλλου – προϋποθέτουν επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακό ρυθμό το 2014. Ο ΟΟΣΑ, ωστόσο, προβλέπει συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 1,3% την χρονιά αυτή, έπειτα από συρρίκνωσή του κατά 4,5% το 2013 και κατά 6,3% εφέτος.
Εξίσου (αν όχι περισσότερο) απογοητευτικές είναι οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ και για την ελληνική αγορά εργασίας, καθώς προβλέπει αύξηση της ανεργίας από το 23,6% εφέτος στο 26,7% το 2013 και στο 27,2% το 2014.
«Επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε ρυθμό ανάπτυξης δεν προβλέπεται πριν από το τέλος του 2014, όταν αναμένεται βελτίωση των συνθηκών που επικρατούν στο παγκόσμιο εμπόριο, επιστροφή της εμπιστοσύνης και της ανταγωνιστικότητας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο διεθνής Οργανισμός.
Στηρίξτε τις κοινωνικές δαπάνες
Ο ΟΟΣΑ υπογραμμίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει τα μέτρα σταθεροποίησης της οικονομίας. Αίσθηση προκαλεί, όμως, η προτροπή του Οργανισμού προς την κυβέρνηση να μην μειώσει άλλο τις κοινωνικές δαπάνες.
«Το πιο ευάλωτο σημείο της πολιτικής που εφαρμόζεται στην Ελλάδα αφορά τις κοινωνικές δαπάνες. Η ελληνική κοινωνία πρέπει να προστατευθεί από περαιτέρω περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΟΟΣΑ.
Ο Οργανισμός σημειώνει επίσης ότι η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για να αποκατασταθούν οι δίαυλοι των πιστώσεων και να στηριχθεί η ανάπτυξη.
Επίσης ζωτικής σημασίας, κατά τον ΟΟΣΑ, είναι η γενναία προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων συμπεριλαμβανομένου του αγώνα κατά της φοροδιαφυγής, ώστε να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης και η ανταγωνιστικότητα.
«Οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι ο μόνος δρόμος για μπει η Ελλάδα σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης και για να διατηρηθεί το επίπεδο ζωής των Ελλήνων», καταλήγει ο ΟΟΣΑ στην ειδική αναφορά του για την Ελλάδα.
Θετικό εμπορικό ισοζύγιο
Στον πίνακα με τις προβλέψεις για την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών που δημοσιεύει, το πλέον αισιόδοξο στοιχείο έχει να κάνει με το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και με το εμπορικό ισοζύγιο λόγω αύξησης των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών το 2013 και το 2014 (κατά 3% και κατά 6,1% αντιστοίχως) και ταυτόχρονης μείωσης των εισαγωγών (κατά 4,3% και 3,2% αντιστοίχως).
Ετσι, το εμπορικό ισοζύγιο θα έιναι θετικό κατά 2,2% το 2013 και κατά 2,7% το 2014, ενώ το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα περιοριστεί στο 4,6% του χρόνου και στο 2,3% το 2014.
Αισιόδοξη θα ήταν και η προβλεπόμενη πτώση των τιμών καταναλωτή κατά 0,2% του χρόνου και κατά 0,8% το 2014, αν όμως δεν συνδυαζόταν με συνέχιση της συρρίκνωσης της οικονομίας, έστω και με ηπιότερους ρυθμούς.
Τέλος, ο ΟΟΣΑ θεωρεί ότι το όνειρο για ισοσκελισμό του προϋπολογισμού είναι ακόμη μακριά, αφού προβλέπει δημοσιονομικό έλλειμμα 5,6% το 2013 και 4,6% το 2014 ως ποσοστά του ΑΕΠ. Και προβλέπει επίσης εκτίναξη του δημοσίου χρέους στο 193,2% το 2014 και στο 199,9% το 2014.