από metereologos.gr
Σάββατο 26 Μαΐου 2018
 
 

Η ακτινογραφία της συμφωνίας του Eurogroup

Προβλέπει μείωση στο 124% το 2020 και κάτω από το 110% το 2022 - Σε τρεις δόσεις τα 43,7 δισ. ευρώ - Τον Δεκέμβριο τα 34,4 δις - Αντώνης Σαμαράς: Αύριο ξεκινάει μία καινούργια ημέρα για όλους τους Έλληνες
 Η ακτινογραφία της συμφωνίας του Eurogroup
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Σε μία δύσκολη, όπως παραδέχτηκαν, συμφωνία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, κατέληξαν τα μέλη του Eurogroup και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έπειτα από διαβουλεύσεις σχεδόν 14 ωρών.

Ο στόχος που τέθηκε για το ελληνικό χρέος είναι να προσεγγίσει το 2020 το 124% του ΑΕΠ και να βρεθεί δύο χρόνια αργότερα, το 2022, «σημαντικά κάτω» από το 110% του ΑΕΠ.

Το περίγραμμα της πολιτικής συμφωνίας για τη μείωση του ελληνικού χρέους κατά 40 δισ. ευρώ και οι όροι για την εκταμίευση του συνολικού ποσού των 43,7 δισ. ευρώ από την πλευρά της ευρωζώνης περιλαμβάνονται στη δισέλιδη ανακοίνωση του Eurogroup -εκδόθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης 27 Νοεμβρίου 2012- η οποία προαναγγέλλει την τελική απόφαση ως τις 13 Δεκεμβρίου, μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της επαναγοράς χρέους που αρχίζει άμεσα από την Ελλάδα.

Από την πλευρά της η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δεσμεύεται να εισηγηθεί την εκταμίευση της δόσης προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ επίσης μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της επαναγοράς χρέους.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για επαναγορά 10 δισ. ευρώ με στόχο τη μείωση του χρέους κατά 20 δισ. ευρώ ωστόσο λεπτομέρειες δεν ανακοινώθηκαν.

Παράλληλα τα μέλη της ευρωζώνης θα εξετάσουν το ενδεχόμενο για περαιτέρω μείωση του χρέους εφόσον η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της.
 
Τα βασικά σημεία της πολιτικής συμφωνίας έχουν ως εξής: 

Η δόση των 43,7 δισ. ευρώ

Το Eurogroup «αναμένει ότι θα είναι σε θέση να αποφασίσει» για την εκταμίευση του πρώτου τμήματος (δηλαδή 34,4 δισ. ευρώ) της δόσης των συνολικά 43,7 δισ. ευρώ ως τις 13 Δεκεμβρίου μετά από την αξιολόγηση της διαδικασίας επαναγοράς χρέους που θα εκτελεσθεί από την Ελλάδα.

Αυτό σημαίνει ότι αρχίζει άμεσα η διαδικασία επαναγοράς από την Ελλάδα και παράλληλα τρέχουν οι διαδικασίες στα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών (όπου απαιτείται) για την έγκριση της εκταμίευσης των 43,7 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Το Δεκέμβριο θα δοθούν 34,4 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 23,8 δισ. ευρώ αφορούν ομόλογα του EFSF για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ενώ ποσό 10,6 δισ. ευρώ θα δοθεί για τη χρηματοδότηση του Προϋπολογισμού. 

Η εκταμίευση του υπόλοιπου των 9,3 δισ. ευρώ θα δοθεί σε τρεις μικρότερες δόσεις το πρώτο τρίμηνο του 2013 και συνδέεται με την εφαρμογή «ορόσημων του Μνημονίου» που θα συμφωνηθούν με την τρόικα, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής της «συμφωνημένης φορολογικής μεταρρύθμισης» ως τον Ιανουάριο. 

Εγκρίνεται και επισήμως η επιμήκυνση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 4,5% του ΑΕΠ από το 2014 στο 2016.

Το Eurogroup δεσμεύεται να παρέχει επαρκή υποστήριξη στην Ελλάδα και μετά από το 2016 μέχρις ότου η χώρα επιστρέψει στις αγορές.

Η μείωση του χρέους

Στόχος είναι η μείωση του χρέους σε βιώσιμα επίπεδα. Το 2016, στο τέλος του προγράμματος στο 175% του ΑΕΠ, το 2020 στο 124% του ΑΕΠ και το 2022 κάτω από 110% του ΑΕΠ.

H Ελλάδα θα προβεί σε επαναγορά διαφόρων κατηγοριών χρέους σε τιμές χαμηλότερες απόν αυτές που διαμορφώθηκαν κατά το κλείσιμο της Παρασκευής 23 Νοεμβρίου. Στόχος κατά πληροφορίες είναι η μείωση του χρέους κατά 20 δισ. ευρώ. 
  
Σε συνδυασμό με αυτή την ενέργεια και εφόσον ολοκληρωθεί με επιτυχία, τα κράτη μέλη της ευρωζώνης εξετάζουν τα παρακάτω με σκοπό τη συνολική μείωση του χρέους κατά 40 δισ. ευρώ:
 
.Μείωση επιτοκίου κατά 100 μονάδες βάσης των επιτοκίων του πρώτου προγράμματος βοήθειας (Greek Loan Facility). Εξαιρούνται οι χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα για όσο παραμένουν σε αυτό.   

· Μείωση κατά 10 μονάδες βάσης του κόστους των εγγυήσεων που καταβάλλεται από την Ελλάδα για τα δάνεια του  EFSF.

· Επιμήκυνση της ωρίμανσης τόσο των διμερών δανείων (του πρώτου Μνημονίου) όσο και των δανείων του EFSF κατά 15 έτη και αναβολή-μετάθεση της πληρωμής τόκων για τα δάνεια του EFSF κατά 10 έτη. 

 · Δέσμευση των κρατών μελών της ευρωζώνης να καταθέσουν στον Ειδικό Λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους ποσό που ισοδυναμεί τα κέρδη που αντιστοιχούν στις εθνικές τους τράπεζες από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (Securities Market Programme - SMP) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Πληροφορίες τοποθετούν το ποσό στα 11 δισ. ευρώ.

Διευκρινίζεται στο ανακοινωθέν ότι οι παραπάνω πρωτοβουλίες θα εκτελεστούν σε φάσεις και «εξαρτώνται από την ισχυρή εφαρμογή από τη χώρα των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων κατά την περίοδο του προγράμματος καθώς και μετά (σ.σ.: μετά το 2016), κατά την περίοδο παρακολούθησης».  

Στο ανακοινωθέν γίνεται επίσης λόγος και για το ενδεχόμενο η νέας μείωσης της συγχρηματοδότησης στο ΕΣΠΑ προς όφελος της Ελλάδας.  

Ρήτρες και Ειδικός Λογαριασμός
  
To Eurogroup εκφράζει ικανοποίηση για την υιοθέτηση νέων εργαλείων για την εφαρμογή του προγράμματος από την πλευρά της Ελλάδας. Αναφέρεται στους «μηχανισμούς διόρθωσης» αποκλίσεων στα δημοσιονομικά και στην υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων (εννοεί τη ρήτρα περικοπών στον Προϋπολογισμό αν καθυστερήσουν για 2 τρίμηνα οι συμφωνημένες ενέργειες) και στους ισχυρότερους κανόνες παρακολούθησης του Προϋπολογισμού.

Σημειώνεται επίσης η ενίσχυση του Ειδικού Λογαριασμού για την εξυπηρέτηση του χρέους. Η Ελλάδα θα εισφέρει σε αυτόν όλα τα έσοδα των ιδιωτικοποιήσεων, τα πρωτογενή πλεονάσματα, και το 30% τυχόν επιπλέον πλεονασμάτων με σκοπό την εξυπηρέτηση του χρέους.

Δηλώσεις Σαμαρά

Για μια καινούργια ημέρα που ξημερώνει για όλους τους Έλληνες έκανε λόγο ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς λίγο μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup στο οποίο αποφασίστηκε η εκταμίευση της δόσης και παρεμβάσεις για τη μείωση του ελληνικού χρέους.

«Όλα πήγαν καλά. Το παλέψαμε οι Έλληνες, όλοι μαζί, και αύριο ξεκινάει μια καινούργια μέρα για όλους τους Έλληνες. Αύριο θα έχουμε περισσότερα να πούμε με λεπτομέρειες», δήλωσε.

Επιπλέον πρόσθεσε ότι επικοινώνησε με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Δηλώσεις Λαγκάρντ και ευρωπαίων πολιτικών και αξιωματούχων


Η Ελλάδα είναι και πάλι «στο δρόμο για ένα βιώσιμο χρέος» δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κυρία Λαγκάρντ, μετά το πέρας της συνόδου του Eurogroup στις Βρυξέλλες, όπου συμφωνήθηκε η μείωση του ελληνικού χρέους στο 124% του ΑΕΠ το 2020.

«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήθελε να διασφαλίσει ότι η ζώνη του ευρώ θα λάβει τα αναγκαία μέτρα για να βάλει την Ελλάδα σε μια βιώσιμη πορεία ως προς το χρέος της. Τώρα μπορώ να πω ότι αυτό έχει γίνει», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup.

«Η απόφαση θα περιορίσει αναμφίβολα την αβεβαιότητα και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην Ευρώπη και την Ελλάδα», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

«Για την ευρωζώνη, ήταν ένα πραγματικό τεστ της αξιοπιστίας μας, της ικανότητάς μας να λάβουμε αποφάσεις για τα δυσκολότερα θέματα», δήλωσε από την πλευρά του ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Ολι Ρεν.

«Τα προβλήματα παραμένουν πολύ σημαντικά, σοβαρά, αλλά δώσαμε προοπτική στην ευρωζώνη και ελπίδα στον ελληνικό λαό», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί.

«Εχουμε ένα αποτέλεσμα, μπορούμε να το παρουσιάσουμε στο Κοινοβούλιό μας για να αποφασίσει»,  δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Εκτός από τη Γερμανία, και άλλες ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να λάβουν την έγκριση του Κοινοβουλίου τους. Για το Βερολίνο, ο στόχος είναι να λάβει το πράσινο φως της Κάτω Βουλής, «το αργότερο την Παρασκευή».


Το θρίλερ της συνεδρίασης

Πληροφορίες που διέρευσαν λίγο πριν τα μεσάνυχτα από συνεργάτες υπουργών που συμμετέχουν στη συνεδρίαση ανέφεραν ότι παρά τα προβλήματα που υπήρχαν δεν είχε αποκλειστεί η επίτευξη μιας συμφωνίας.

Νωρίτερα η κυρία Λαγκάρντ επιμένει για κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 20% του ΑΕΠ (ήτοι 40 δισ. ευρώ).

Τα ξένα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι  ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε «ότι από εδώ θα φύγουμε μόνο με λύση»

Οι εργασίες του Eurogroup

Ξεκίνησε το μεσημέρι της Δευτέρας η κρίσιμη σύνοδος των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης εν μέσω αντικρουόμενων δηλώσεων για τη στάση των εταίρων αλλά και κλίματος συγκρατημένης αισιοδοξίας ότι θα ληφθεί τελικώς απόφαση για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους. «Είμαι αισιόδοξος ότι σήμερα τελειώνουμε», δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Λίγο πριν τις 6, διεκόπη η συνεδρίαση για να ξεκινήσουν διμερείς επαφές ενώ συνεχίστηκε εν νέου λίγο πριν τις 8μμ.

Πεπεισμένος ότι θα βρεθεί λύση κοινά αποδεκτή έφτασε στη Σύνοδο κ. Ι. Στουρνάρας. «Ελπίζω να βρεθεί λύση. Η Ελλάδα έκανε το καθήκον της» είπε ο ο υπουργός Οικονομικών. Πιο συγκρατημένη η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε φθάνοντας ότι «πρέπει να βρεθεί μία λύση αξιόπιστη για την Ελλάδα».

Αισιόδοξος για λύση εμφανίστηκε και ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί ο οποίος είπε πως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις βρίσκονται πολύ κοντά σε μία απόφαση για την Ελλάδα. «Εχουμε φτάσει ουσιαστικά σε συμφωνία, μένουν μόνο μερικά εκατοστά από τον... τερματισμό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μοσκοβισί και επέμεινε ότι θα ήταν αδιανόητο να μην υπάρξει σήμερα θετική έκβαση.

«Αν ανοίξουμε τη συζήτηση στα σημεία που υπάρχει ήδη συμφωνία, υπάρχει κίνδυνος να τεθούν και πάλι όλα από μηδενική βάση»
, διαμήνυσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.

Είμαστε πολύ κοντά συμφωνία, ανέφερε από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να σταλεί σήμερα ένα θετικό πολιτικό μήνυμα στήριξης της Ελλάδας.

Ο επίτροπος Οικονομίας Oλι Ρεν προσερχόμενος στο Eurogroup τόνισε την ανάγκη να αποφασιστεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα.
 
«Πρέπει να αποφασίσουμε την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ώστε να αρθούν οι αβεβαιότητες που εξακολουθούν να υπάρχουν στο ελληνικό ζήτημα. Είναι σημαντικό για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη. Καλώ όλα τα κράτη μέλη και το ΔΝΤ να κάνουν τα τελευταία βήματα για να βρεθεί η λύση, γιατί απέχουμε ελάχιστα απ' αυτήν» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ρεν.

Ο επίτροπος εκτίμησε ότι το Eurogroup σήμερα μπορεί να λάβει πολιτική απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα.

Εμμένει το Βερολίνο

Επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του Βερολίνου για το θέμα του νέου κουρέματος, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι η Γερμανία απορρίπτει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς προσκρούει στην κοινοτική νομοθεσία για τις διασώσεις. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι οι υπουργοί Οικονομικών δεν θα συζητήσουν το ενδεχόμενο κουρέματος στο Eurogroup.

Ανάλογη δήλωσε έκανε και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Βίτορ Κονστάνσιο, αποκλείοντας το ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους. Εξέφρασε πάντως την αισιοδοξία του ότι θα επιτευχθεί συμφωνία.

«Έχει καταστεί σαφές. Δεν είναι στο τραπέζι (το κούρεμα). Όλα τα άλλα είναι απλά φημολογίες», ο κ. Κονστάνσιο.

Διάψευση για μήνυμα Σαμαρά προς το Eurogroup

Σε ανακοίνωσή του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος διαψεύδει, «φήμες» περί δήθεν μηνύματος του Πρωθυπουργού στο Eurogroup, αναφέροντας τα εξής:

«Πολλοί καλοθελητές βάζουν στο στόμα του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών λόγια που δεν έχουν ποτέ ειπωθεί. Σε τέτοιες κρίσιμες ώρες πρέπει ο καθένας να προσέχει τι λέει και τι γράφει»


Οικονομία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γ. Στουρνάρας: Πολύ σημαντική συμφωνία για την Ελλάδα 
«Είμαστε σχεδόν στο ίδιο σημείο για τη δόση» 
Eurogroup: Βοήθεια «à la carte» προς την Ελλάδα βλέπουν οι FT Deutschland 
Τηλεδιάσκεψη Eurogroup το βράδυ του Σαββάτου 
Ολοκληρώθηκε η έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup 
ΣΥΡΙΖΑ: «Αναξιόπιστη, απομονωμένη, έρμαιο των δανειστών η κυβέρνηση» 
Αμερικανικά ΜΜΕ: Το Eurogroup δεν θα δώσει συνολική λύση για το χρέος 
Τι εννοεί ο ποιητής Χέρμαν Βαν Ρομπάι 
Κέρδη στην Ευρώπη - Απώλειες στη Νέα Υόρκη 
Το στοίχημα της επόμενης ημέρας απασχολεί το Μαξίμου  
Φρανσουά Ολάντ: «Θετική» συμφωνία για την Ελλάδα «χάρη» στη Γαλλία 
Ευρεία διαφαίνεται η στήριξη της συμφωνίας από την Bundestag 
Πού θα καταλήξει η δόση των 34,4 δισ. ευρώ 
ΟΟΣΑ: Υφεση και το 2014 για την Ελλάδα 
Οι γκρίζες ζώνες της συμφωνίας για το χρέος και τη δόση  
Σίμος Κεδίκογλου: Δεν θα υπάρξει άλλη μείωση μισθών και συντάξεων 
ΟΠΑΠ: Οι υποψήφιοι επενδυτές εγκρίνονται την Τετάρτη 
 
 
σχόλια (85)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Ευρωλαγνια και πληθωρισμοφοβια | 28/11/2012 08:30
  Το πρόβλημα σήμερα είναι η ευρωλαγνια και η πληθωρισμοφοβια δυο λανθανοντα συμπτώματα που υπάρχουν μόνον στην φαντασία της γερμανικής κυβέρνησης η οποία αδυνατεί να προσαρμοστεί με την ιδέα ότι δεν μπορείς να μένεις στο ίδιο διαμέρισμα με την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιρλανδία και να έχεις νόμισμα το Μάρκο. Η ευρωλαγνια αποτρέπει το ευρώομόλογο και το κούρεμα των ομολόγων που έχει υπό την κατοχή της η ΕΚΤ μέσω νομισματικης επέκτασης και συνδέεται με το άγχος για τον πληθωρισμό. Αγχος αδικαιολόγητα δεδομένης της άνεμιας που πλήττει την ζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο. Τον δρόμο τον έδειξε τον περασμένο μήνα ο Μπερνανκι αλλά για τους ευρωπαίους πέρα βρέχει...
  Χαραλαμπος
  απάντηση31
   
   
  Σοιμπλε ο σωτήρας, ο δανειστής μας... | 27/11/2012 22:12
  Δείτε στο video, από την εκπομπή του Δανέζη, ποιούς 'γλείφει' με το.. αζημίωτο φαντάζομαι η κυβέρνηση που εχουμε. Από το 35:15 και μετά.. http://www.megatv.com/warzone/pages.asp?catid=24528
  Γιάννης
  απάντηση22
   
   
   
  ΞΕΚΟΛΛΑΤΕ ΚΑΚΟΜΑΘΗΜΕΝΟΙ.. | 27/11/2012 15:53
  1ον Aφιερώνω τη χτεσινή απόφαση στους Tσιριζαιους που θεωρούσαν δεδομένη την εκταμίευση της δόσης ΧΩΡΙΣ τα πρόσφατα μετρα. Προφανώς οι Eυρωπαίοι ηγέτες κάνανε ΔΥΟ μαραθώνια Eurogroup για να κάνουν το παιχνίδι του Σαμαρά... 2ον με απογοήτευση βλέπω πολύ χλευασμό (αντί ανακούφισης..) από τους διαφορους εξωγήινους. Έπρεπε να ΜΗΝ πάρουμε τη δόση ρε, εκεί να δεις γέλιο. Το ΚΤΕΛ Θεσ/νικης ηδη εκοψε δρομολόγια, γιατι.. δεν είχε λεφτά για καύσιμα! 3ον ΦΥΣΙΚΑ η κατάσταση είναι τραγικά δύσκολη. Όμως αφού o Έλληνας 30 χρονια τώρα αδιαφορούσε για τα κοινα, ε τώρα λογικό ειναι ότι ΘΑ ΠΗΞΕΙ τα επόμενα 10 χρονια. Αυτή είναι μάλιστα η ΠΙΟ ΑΝΩΔΥΝΗ λύση. Κάθε άλλη κίνηση ΑΠΛΑ ΕΠΙΜΗΚΥΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ δυστυχώς.
  Mιχάλης
  απάντηση2411
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  θρίαμβος | 27/11/2012 13:47
  Τα καταφέραμε πάλι. Ο αξιόπιστος πρωθυπουργός μας το είπε. Μια νέα μέρα ξημερώνει. Τα παπαγαλάκια από το πρωί διαστρεφουν την πραγματικότητα καταπώς τους συμφέρει. Και το πρόγραμμα μπήκε στην τελική του φάση. Ξεπούλημα αναγκαστικό των πάντων. Και τα νέα μέτρα δεν θα αργήσουν. Γιατί πολύ απλά όλα αυτά υπολογίστηκαν με πολύ μικρότερη ύφεση από την πραγματική. Οι ίδιοι που τώρα πανηγυρίζουν θα έρθουν σε λίγο καιρό να μας εκβιασουν πάλι. Μέσα Ιανουαρίου τα λέμε ξανά. Αλλά μέχρι τότε σιγά μην θυμάστε τι λέγατε σήμερα. χρυσόψαρα
  Μάρκος
  απάντηση2518
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Εδώ Μαυρογιαλούρος.. | 27/11/2012 13:40
  Τώρα που τα παίρνουμε (τα μπικικίνια), ελπίζω ο Σαμαράς, να κρατήσει και μερικούς γερμανούς...γιατί στα χέρια μας, δεν θα μείνουν για πολύ..έρχεται και αναδόμηση και τρίβουν τα χέρια τους κάτι Παυλόπουλοι Χατζηγάκηδες και σία..
  xristodoulos
  απάντηση143
   
   
  Κωλοτούμπα! | 27/11/2012 13:33
  Το 124% του ΑΕΠ,δεν καθιστά βιώσιμο το χρέος το 2020.Αυτόν τον απροσπέλαστο τοίχο της λογικής,τον προσπεράσανε ,για να έχουν να πούν ότι κάτι έκαναν.Λυπάμαι,αλλά οι δύσκολες μέρες για την Ελλάδα δεν θάναι κατα την εφαρμογή των μέτρων του μνημονίου,αλλά κατα την διάρκεια εφαρμογής των χθεσινών αποφάσεων του Eurogroup.
  Babolman
  απάντηση188
   
   
  «Όλα πήγαν καλά. Το πάλεψαν μη γίνουν προτεκτοράτο.. | 27/11/2012 13:22
  Τα χρήματα μπαίνουν σε ειδικό λογαριασμό χωρίς πρόσβαση της ελληνικής κυβέρνησης, δεν είμαστε προτεκτοράτο φώναζε κάποιος ευτραφής συγκυβερνών αρχηγός κόμματος πριν μερικές μέρες. Τον άκουσαν και κρατούν πισινή. ..Συμφώνησαν στην εκταμίευση συνολικά 43, 7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Τα πρώτα 34,4 δισ. θα έχουν δοθεί έως τις 13 Δεκεμβρίου (τα χρήματα Ιουνίου και μέρος της δόσης Σεπτεμβρίου μας δίνουν), ενώ τα υπόλοιπα 9,3 θα εκταμιευθούν τμηματικά σε τρεις δόσεις. Τις ευχαριστίες σας στο Ντράγκι/ΕΚΤ που θα αναλάβει και την εκταμίευση..
  ξενοκράτης
  απάντηση136
   
   
   
  «Όλα πήγαν καλά. Το πάλεψε για τα hedge funds ... | 27/11/2012 13:16
  Η επαναγορά των ομόλογων από ιδιώτες θα γίνει μέχρι τις 13.12.2012 στο 35 τις εκατο τις ονομαστικής αξίας με νέα δανεικά. Ολο η η υφήλιος το ξέρει, τα hedge funds (Greylock, Third Point, Fir Tree Partners Appaloosa Management, κλπ) ότι έχουν αγοράσει από τον Ιούνιο ομόλογα στο 15% της αξίας και περιμένουν. Με αγγλικό δίκαιο όσοι θέλουν τα πουλούν στο 35% τις εκατό. Κερδίζουν 20 μονάδες βάσης ή σε ποσοστά 233% (ναι 233,33 τις εκατό κέρδος σε 6 μήνες. Αν ακούσετε ότι μερικοί από αυτούς μέχρι τις 13.12.2012 δεν πουλάνε και ζητούν το 100% της αξίας των ομολόγων διαβάστε τι κάνουν στην Αργεντινή για να ξέρετε τι έπεται στον «τσαμπουκά» Σαμαρά.
  ξενοκράτης
  απάντηση134
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Καλοφαγωμενο κκ τυχεροι. | 27/11/2012 13:12
  Μεχρι τωρα ΟΛΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ 130 ΔΙΣ 110 ΔΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΦΟΡΤΩΣΑΝ ΤΠΟΥ ΠΗΓΑΝ; ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ Δ Α Ν Ε Ι Ο ΤΩΝ 44 ΔΙΣ...
  μπτ
  απάντηση156
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Να μη λένε μετά οι δανειστές μας ότι δεν ξέρανε τι κάνανε. | 27/11/2012 12:47
  Να μη λένε οι δανειστές μετά ότι δεν ξέρανε και τέτοια. Το να παραδέχονται πως το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο όταν φτάσει το 2020 στο 124%, πρέπει να είναι έτοιμοι να παραδεχτούν πως δεν ξέραν τι λένε, όταν αποδειχτεί το αντίθετο. Εγώ δεν πιστεύω στη βιωσιμότητα του χρέους και ούτε έχω ακούσει κανέναν μη πολιτικό οικονομολόγο που να να πιστεύει κάτι τέτοιο. Σκέφτομαι μόνο πως θα είναι όταν οι δανειστές μας θα ζητούν πίσω τα δανεικά που δεν θα μπορούμε να τα πληρώσουμε. Σίγουρα οι Έλληνες που έχουν αποφασίσει να μείνουν στη χώρα πρέπει να μάθουν να ζούν χωρίς τροφή και στέγη, την ώρα που τα πολιτικά κόμματα θα κάνουν ασκήσεις επί χάρτου, άλλα την επανάσταση, άλλα την πρόσληψη πολλών ΔΥ.
  2λάμδα
  απάντηση152
   
   
  Να μη λένε μετά οι δανειστές μας ότι δεν ξέρανε τι κάνανε. | 27/11/2012 12:47
  Να μη λένε οι δανειστές μετά ότι δεν ξέρανε και τέτοια. Το να παραδέχονται πως το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο όταν φτάσει το 2020 στο 124%, πρέπει να είναι έτοιμοι να παραδεχτούν πως δεν ξέραν τι λένε, όταν αποδειχτεί το αντίθετο. Εγώ δεν πιστεύω στη βιωσιμότητα του χρέους και ούτε έχω ακούσει κανέναν μη πολιτικό οικονομολόγο που να να πιστεύει κάτι τέτοιο. Σκέφτομαι μόνο πως θα είναι όταν οι δανειστές μας θα ζητούν πίσω τα δανεικά που δεν θα μπορούμε να τα πληρώσουμε. Σίγουρα οι Έλληνες που έχουν αποφασίσει να μείνουν στη χώρα πρέπει να μάθουν να ζούν χωρίς τροφή και στέγη, την ώρα που τα πολιτικά κόμματα θα κάνουν ασκήσεις επί χάρτου, άλλα την επανάσταση, άλλα την πρόσληψη πολλών ΔΥ.
  2λάμδα
  απάντηση51
   
   
  μια ζωή δανεισμος | 27/11/2012 12:46
  καλά, τα δανεικά είναι εύκολα να έρθουν, να δούμε ποιοι και ποτέ θα ξεπληρωθούν...
  Βαγγέλης
  απάντηση170
   
   
   
  Καλά νέα.. | 27/11/2012 12:31
  Καλα τα νέα σε γενικές γραμμές...και αν καταλαβαίνω καλα πιο πολύ πίσω έκανε η Γερμανική πλευρα..πάντως το σημαντικότερο είναι η επαναγορά χρέους η οποία όμως δεν εχει διευκρινιστεί...οσο μεγαλύτερη, τόσο καλύτερα!
  Ανώνυμος / η
  απάντηση1013
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Ίδιο χρέος | 27/11/2012 12:00
  Καλά πόσο ακόμη θα ακούμε το γελοίο και μη λογικό επιχείρημα για ίδιο χρέος το 2009 και 2022! Όταν το 2009 έχεις 110% του ΑΕΠ χρέος και σε 13 χρόνια έχεις πάλι το ίδιο είναι άψογα εκτός αν α) κέρδιζες το Λοττο του τρισεκκατομυρίου β)Είχες πλεονασματικούς προυπολογισμούς και αυτάρκεια ως χώρα. Εδώ γελάμε. γ) Είχες ανάπτυξη 10% αλλά κι αυτή θέλει χρήμα κι αν πάρεις δανεικά αυξάνεται το 110% αν έχεις κεφάλαια δεν είσαι χρεωμένος. δ)Πολλά νοικοκυριά με δάνεια για την άνεση τους κι όχι για την ανάγκη τους αν βγάζουν το χρόνο 10.000 ευρώ και χρωστάνε 11.000 είναι δυνατό αν δεν βρουν επιπλέον έσοδα να καταφέρουν μετά από 10 χρόνια πάλι να χρωστάνε τα ίδια και να έχουν ζήσει με ίδιες συνθήκες;
  Χαρά
  απάντηση164
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Θρίαμβος!! | 27/11/2012 11:54
  Μπράβο, μπράβο, θρίαμβος, τους κατατροπώσαμε, γίναμε υπεύθυνοι, μάθαμε το μάθημά μας και πάμε για βραβείο. Καλά, πότε θα σταματήσουμε το σπορ του αλληλοδουλέματος, και με το PSI και τις προηγούμενες συμφωνίες τα ίδια δεν λέγανε, ότι σωθήκαμε, ότι παραμένουμε στο ευρώ, δοξασμένο το όνομά σου Κϋριε, καλά μυαλό ποτέ, μα ποτέ δεν θα βάλουμε. Αλλά μιάς και μυαλό δεν θα βάλουμε, δεν βγάζουμε τουλάχιστον τα μαύρα γυαλιά μπας και ξεστραβωθούμε.
  zoro
  απάντηση1412
   
   
  "2022 η μικροελληνικη καταστροφη" | 27/11/2012 11:36
  Με αλλα λογια τα μετρα ΘΑ αρχισουν να αναστρεφονται το 2022 εφοσον ολα πανε βαση θεωριτικων προγραματισμων και δεν σπαταληθη ουτε ευρω. Συνχαριτιρια παλι σωσατε την Ελλαδα , ο' ξενοι μεγαλοψυχη και ελληνες ηγετες! ουφ!
  kostas
  απάντηση1317
   
   
  ........... | 27/11/2012 11:26
  ...αχ, τι ωραία!
  gopi
  απάντηση82
   
   
  dreaming | 27/11/2012 11:04
  Time was given to Greece to sort out the economy. The solution though comes from within. At last, the political system should change, reduce the number of MPs to 200, separate the state from the church and tax the latter. Persue all those that do not pay taxes showing zero tollerance and collect all the public money , reduce the number of civil servants and stop paying salaries of the church. Show zero tollerance to violence from whatever political persuation comes from. Get a future strategy for development based on the traditional strengths, and science and techonology. It is unfortunately too many things that have to be done, and Greeks go for the easy magical options. But one can dream!
  Giorgos
  απάντηση234
   
   
  Εις το επανιδείν... | 27/11/2012 10:36
  Αντε περαστικά μας, τα λέμε πάλι το Πάσχα που θα χρεωκοπούμε και θα χρειαζόμαστε νέα μέτρα για να σωθούμε...
  Ολα καλά....
  απάντηση3216
   
-