Το ενδεχόμενο τμηματικής εκταμίευσης της δόσης των 31,3 δισ. ευρώ πρέπει να αποφευχθεί, ώστε να μην καθυστερήσει η επανεκκίνηση της οικονομίας επισημαίνει σε έκθεσή της η Eurobank.
Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά οι οικονομολόγοι της στην έκδοση «7 ημέρες Οικονομία», «δεν αποκλείουμε η αρχική ή η επαυξημένη δόση να εκταμιευθεί τμηματικά με βάση την πορεία εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».
Αν συμβεί αυτό, τονίζει η τράπεζα, δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία συνθηκών ικανών να επανεκκινήσουν την οικονομία.
«Στην περίπτωση αυτή οι εισροές των χρημάτων (πέρα από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κτλ.) θα κατευθυνθούν σχεδόν αποκλειστικά στην αποπληρωμή οφειλών της προηγούμενης περιόδου» σημειώνει σχετικά η Eurobank.
Η τράπεζα τονίζει ότι η δόση μπορεί να αυξηθεί κατά 13,4 δισ. ευρώ στα 44,7 δισ. ευρώ, αν σε αυτή συμπεριληφθούν τα ποσά που θα εκταμιεύονταν τον Σεπτέμβριο του 2012 (€5,1 δισ.) και τον Δεκέμβριο του 2012 (€8,3 δισ.).
«Η ενίσχυση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας (πέρα από την εκταμίευση της δόσης και την αποπληρωμή μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Ελληνικού Δημοσίου ) θα μπορούσε να ενισχυθεί περαιτέρω και με την ενεργοποίηση των διαθέσιμων κεφαλαίων ΕΣΠΑ καθώς και από την δυνατότητα δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων» αναφέρεται σχετικά στην ίδια ανάλυση.