Συνάντηση με Ελληνες επιχειρηματίες θα έχει την Τρίτη το απόγευμα η καγκελάριος της Γερμανίας κυρία Ανγκελα Μέρκελ στο πλαίσιο της επίσκεψής της στη χώρα μας σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.

Η εκδήλωση έχει οργανωθεί από τη γερμανική πρεσβεία και αναμένεται να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού εδώ και δύο χρόνια ακούμε για γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα αλλά δεν έχει προκύψει κάτι απτό, παρά τη βούληση του και του «γερμανικού ΣΕΒ».
Επίσης, υπάρχει και η κόντρα που είχε ως σημείο εκκίνησης γερμανικά μέσα ενημέρωσης τα οποία κατηγορούσαν τους Ελληνες επιχειρηματίες για απροθυμία επενδύσεων στον τόπο τους.
Θεωρείται βέβαιο πως οι Ελληνες επιχειρηματίες θα ζητήσουν από την κυρία Μέρκελ την επιμήκυνση του προγράμματος σταθερότητας, την επίσπευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ για την επανεκκίνησης της οικονομίας αλλά και να περάσουν τα κεφάλαια της ενίσχυσης των τραπεζών μέσω του ESM και όχι να επιβαρύνουν το χρέος. Αναπτυξιακά επί της ουσίας μέτρα που θα σταθεροποιήσουν την κατάσταση στη χώρα και θα δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για επενδύσεις.
Πρόσκληση έχει λάβει ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ο πρόεδρος του ελληνογερμανικού επιμελητηρίου κ. Μιχάλης Μαΐλλης, επιχειρηματίες από το χώρο της ενέργειας αλλά και οι διοικήσεις μεγάλων γερμανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
Οι εμπορικές σχέσεις Ελλάδος – Γερμανίας είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένες. Το εμπορικό ισοζύγιο είναι εις βάρος της Ελλάδος αλλά η τάση αυτή τα τελευταία χρόνια αλλάζει, καθώς λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν περιοριστεί οι εισαγωγές από τη Γερμανία, η οποία όμως παραμένει ο πρώτος προμηθευτής αγαθών για τη χώρα μας.
Με βάση νεώτερα στοιχεία της ΕΛ. ΣΤΑΤ για το 2011 οι ελληνικές εξαγωγές στη Γερμανία παρουσίασαν ελαφρά πτώση μειούμενες κατά -2% σε σχέση με το 2010. Σε αξία ανήλθαν σε 1,76 δισ. ευρώ, ή 7,9% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών έναντι 1,80 δισ. ευρώ το 2010 ή 11% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών. Η Γερμανία ως αγορά υποδοχής των ελληνικών προϊόντων αποτέλεσε για το 2011 τη δεύτερη σημαντικότερη μετά την Ιταλία.
Οι γερμανικές εξαγωγές στην Ελλάδα κατήλθαν το 2011 σε αξία σε 4,6 δισ. ευρώ σε σχέση με 5,06 δισ. ευρώ το 2010. Η Γερμανία με αυτή την επίδοση παραμένει ως χώρα πρώτος προμηθευτής αγαθών για τη χώρα μας το 2011, διατηρώντας μερίδιο 10,6% επί του συνόλου των ελληνικών εισαγωγών.